سیروان بارزانی، یکی از اصلیترین فرماندهان پیشمرگههای کردستان عراق در مقابله با داعش، خواستار افزایش حضور نیروهای آمریکا در عراق شد.
ژنرال بارزانی در گفتوگو با روزنامه «عرب نیوزِ» که روز یکشنبه منتشر شد، گفت که شمار سربازهای آمریکا و سایر کشورهای عضو ائتلاف ضدداعش در اقلیم کردستان عراق باید افزایش یابند و گفت که این امر برای جلوگیری از ظهور دوباره داعش ضروری است.
این چهره نظامی که فرمانده یکی از واحدهای کلیدی نیروهای پیشمرگه در شمال عراق است، گفت: «نیروهای حاضر در صحنه علیه داعش جنگیدهاند اما این کار راحتی نبود و بدون پشتیبانی ائتلاف، شکست این گروه تروریستی ممکن نمیشد. بهخصوص حضور رهبر ائتلاف یعنی آمریکا و البته سایر کشورها مثل کشورهای اروپایی.»
بارزانی گفت: «به نظرم دولت رئیسجمهور بایدن باید نیروهای بیشتری به عراق بفرستد.»
آقای بارزانی، فرمانده نیروهای پیشمرگه کرد در برخی از مهمترین نبردهای سالهای ۲۰۱۵ و ۲۰۱۶ بود که بازپسگیری اراضی مهمی از داعش را ممکن کرد. این گفتوگو با او بخشی از سلسله گفتوگوهای «فرنکلی اسپیکینگ» (گفتوگوهای صریح) است که روزنامه انگلیسیزبان «عرب نیوز» با چهرههای سیاسی منطقه انجام میدهد.
این چهره نظامی جزو خاندان بارزانی است که به همراه طالبانیها یکی از دو خانواده اصلی صاحب قدرت در اقلیم کردستاناند. او برادرزاده مسعود بارزانی، بزرگ خاندان و رئیس سابق اقلیم است. سیروان در ضمن صاحب شرکت مخابرات «کورک تلهکام» است و از این رو از چهرههای ثروتمند کشور محسوب میشود.
خواست اقلیم کردستان برای استقلال از عراق، حملات ترکیه به خاک اقلیم برای مقابله با نیروهای «حزب کارگران کردستان» (پکک)، کمکهای بشردوستانه عربستان سعودی به مردم اقلیم و چالش ایجاد تنوع در اقتصاد نفتمحور اقلیم از دیگر موضوعات این گفتوگو بودند اما مهمترین گفتههای سیروان بارزانی را باید احتمالا خواست صریح او از بایدن برای افزایش حضور نظامی دانست. این در حالی است که رئیسجمهور دموکرات آمریکا قصد دارد حضور نظامی کشورش در منطقه را به شدت کاهش دهد. ژنرال بارزانی تاکید دارد که خطر داعش همچنان «بزرگترین خطر» پیش روی عراق است.
او میگوید: «داعش هر روز در حال تجدید سازماندهی خود است. نیروهای نظامی آن بسیار فعالاند و تقریبا هر روز علیه اهداف غیرنظامی یا نیروهای نظامی و امنیتی حملات تروریستی انجام میدهند. تقریبا روزی نیست که حملات داعش را شاهد نباشیم.»
بارزانی که در زمان مبارزه با داعش به «فرمانده میلیونر» معروف بود که با وجود بازنشستگی نظامی، برای نجات کشور لباس رزم پوشیده است، گفت: «من مسئول ناحیه شش هستم که در جنوب و جنوبغرب اربیل است. ما در این کوهها حضور دائمی داعش را شاهدیم. هر روز با مشکل مواجهیم.»
او افزود: «با تمام این عملیاتها و همکاری با ائتلاف و ارتش عراق این پیکارجوها هنوز آنجا هستند. برخلاف القاعده، داعش هنوز شکست نخورده است. داعش هنوز وجود دارد و بدون پشتیبانی ائتلاف، قوی و قویتر میشود.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
بارزانی افزایش حمایت نظامی غرب از پیشمرگهها را خواستار شد و گفت که بغداد به این نیروها هیچگونه کمک مالی نمیکند.
در دوران اخیر، گروههای شبهنظامی مورد حمایت تهران هم به فعالیتهای خود در اقلیم افزودهاند. ژنرال بارزانی به حملات پهپادی این گروهها به فرودگاه بینالمللی اربیل که برخی سربازان آمریکایی در آن حضور دارند اشاره کرد و گفت که این حملات شاهدی دیگر بر نیاز به حمایت بیشتر غرباند. کنسولگری آمریکا در اربیل از مهمترین پایگاههای واشنگتن در منطقه است و برخی آن را بزرگترین کنسولگری جهان میدانند. حملات گروههای وابسته به ایران در بغداد باعث شده است خیلی از نیروهای آمریکا از سفارتخانه در منطقه سبز بغداد به کنسولگری در اربیل منتقل شوند.
بارزانی گفت: «مهمترین کاری که باید بکنند این است که به ما پیشمرگهها کمی فناوریهای جدید بدهند؛ مثلا ما پهپاد نداریم. حتی فناوریهایی مثل دوربینهای دید در شب یا گرمایی و تسلیحات تدافعی. اینها را هم هنوز نداریم.» از گفتههای این چهره برمیآید که تجهیزاتی که آمریکا در این زمینه به عراق منتقل کرده در بغداد مانده و هرگز با اربیل به اشتراک گذاشته نشده است.
ژنرال بارزانی در ضمن گفت که تصمیم آمریکا برای خروج از افغانستان تاثیر چندانی بر عراق نخواهد گذاشت. خروج امریکا و ناتو ۹۵ درصد تکمیل شده است و پنج درصد باقیمانده نیز تا حدود یک ماه دیگر تمام میشود. در افغانستان، بیم آن میرود که دولت اشرف غنی به دست نیروهای طالبان که در حال حاضر حدود نیمی از کشور را در اختیار دارند سقوط کند.
بارزانی معتقد است: «اوضاع متفاوت است. افغانستان را نمیشود با عراق مقایسه کرد. ثبات عراق، ثبات خاورمیانه است و البته همه میدانند که کل دنیا به دنبال ثبات در خاورمیانه است. به دلایل بسیار به خصوص دلایل اقتصادی.»
حضور گسترده اعضای «پ ک ک» در عراق نیز در این گفتوگو مطرح شد و بارزانی نیروهای این گروه را عامل بیثباتی خواند. بارزانی گفت: «مشکل این است که این نیروها درون اقلیم ما در کردستاناند. آنها باعث بیثباتی این منطقه شدهاند و متاسفانه به ارتش ترکیه برای ورود به اقلیم بهانه میدهند. تقریبا هر بار موضع جدیدی درون اقلیم ما پیدا میکنند. این قابل قبول نیست و اعمال پکک به نفع منطقه نیست.»
همهپرسی سال ۲۰۱۷ کردستان عراق که در آن اکثریت عظیم مردم به جدایی از عراق رای دادند نیز در این گفتوگو مطرح شد. بارزانی گفت: «متاسفانه در عراق هیچکس به قانون اساسی توجهی نکرد و همه با تحریم کار را شروع کردند. ما حتی زمانی که علیه داعش هم میجنگیدیم، تحت تحریمهای دولت فدرال بودیم.»
او افزود: «اینها دلایلی بودند که ما را به سوی همهپرسی و داشتن دولت خودمان و استقلال سوق دادند. البته که حق ما بود و قانونی بود اما به دلیل شرایط آن را به تاخیر انداختیم. استقلال رویای تمام کردها است.»
در مورد مسائل اقتصادی، بارزانی گفت که دولت اقلیم راهبردهایی برای کاهش اتکا به نفت دارد. او اظهار داشت: «اتکای صرف به نفت مخاطرهآمیز است چون هیچکس و هیچ کشوری نمیتواند فقط به یک منبع و یک راه درامدی متکی باشد.» از جمله راههای دیگر کسب درامد که این چهره به آنها اشاره کرد کشاورزی، انرژی خورشیدی، سایر فناوریها و ظرفیت گردشگری بودند. او گفت که سند راهبردی «چشمانداز ۲۰۳۰» عربستان را مشاهده کرده است و تلاش آن برای کاهش اتکا به درآمد نفت را میستاید.
بارزانی در مورد ظرفیت گردشگری در اقلیم کردستان گفت: «ما از نظر جغرافیایی و آبوهوایی منطقه بسیار دلپسندی داریم. در ضمن اقتصاد و شرکتها اینجا امنیت دارند. به لطف نیروهای پیشمرگه و مردممان در این منطقه امنیت بسیار خوبی داریم.»
شرکت «کورک» که آقای بارزانی در سال ۲۰۰۰ بنیان نهاد، به یکی از بزرگترین شرکتهای عراق بدل شده است. اینکه او از جایگاه خود در یکی از خاندانهای اصلی اقلیم برای رشد اقتصادی استفاده کرده اتهامی است که همیشه متوجهش بوده اما از وی خود در مقابل آن دفاع کرده است.
سیروان بارزانی در زمینه روابط با عربستان سعودی نیز صحبت کرد. او گفت: «بیشک ما رابطه خوبی با عربستان سعودی داریم. آنها از بسیاری آوارگان و پناهجویان در اقلیم ما پشتیبانی میکنند. ما رابطهای تاریخی با عربستان داریم که همچنان ادامه دارد.»