شورشیان منطقه تیگرای در شمال اتیوپی بامداد جمعه شهر لالیبلا را که در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شده است، تصرف کردند.
شهر لالیبلا در منطقه آمهارا که مجاور تیگرای است، کلیساهای قرن سیزدهمی تراشیده شده از سنگ را در خود جای داده، و مکانی مقدس برای میلیونها مسیحی ارتدکس است.
به گزارش بیبیسی، اهالی شهر پیشاپیش حمله شورشیان، از خانههایشان میگریزند.
از نوامبر گذشته که جنگ در این منطقه شروع شد، هزاران نفر کشته شدهاند، و حالا جنگ به دو منطقه همجوار تیگرای هم کشیده میشود.
میلیونها نفر بر اثر درگیریها بیجا شدهاند.
هم نیروهای شورشی تیگرای و هم ارتش اتیوپی و متحدانش، متهم به نقض حقوق بشر و جنایات جنگی شدهاند.
ماندفرو تادسا، معاون شهردار لالیبلا، به بیبیسی گفت که شهر در کنترل شورشیان تیگرای است.
او افزود که هنوز در شهر تیراندازی رخ نداده، اما اهالی دارند از شهر میگریزند و او نگران ایمنی کلیساهای تاریخی است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
ماه گذشته برای نخستینبار جنگ در اقلیم تیگرای در شمال اتیوپی به منطقه خودگردان عفر نیز کشیده شد و گزارشها حاکی از کشته شدن دستکم ۲۰ غیرنظامی و بیخانمانی ۵۴ هزار تن در این منطقه است.
این تحول واپسینترین موج درگیریها در این کشور محصور در خشکی است. دولت اتیوپی در نوامبر سال گذشته (۲۰۲۰) با تروریستی نامیدن جبهه آزادیبخش مردمی تیگرای، که دولت منطقهای تیگرای را اداره میکرد به این منطقه لشکرکشی کرد و در زمان کوتاهی کنترل شهر مکله، مرکز این اقلیم خودگردان را در چنگ خود گرفت. اما از ابتدای تابستان نیروهای مدافع تیگرای توانستهاند بخشهای بزرگی از تیگرای را از چنگال نیروهای دولت فدرال بیرون آورده و در نهایت توانستند مرکز این اقلیم را دوباره زیر کنترل جبهه آزادیبخش مردمی تیگرای در آورند.
اکنون و پس از بازپسگیری مکله مرحله تازهای از جنگ با یورش نیروهای مدافع تیگرای به منطقه عفر آغاز شده است. پیشرویهای نیروهای مدافع تیگرای در خاک عفر این نگرانی را برانگیخته که این درگیریها از یک جنگ منطقهای به جنگی در سراسر کشور تبدیل شود. قلمروی خودگردان عفر جایی است که اتیوپی را به جیبوتی و در نتیجه به دریاهای آزاد متصل میکند و راه اصلی اتصال آدیس آبابا به بندر جیبوتی است. اگر این راه به دست نیروهای تیگرای بیفتد کنترل گذر ۹۵ درصد کالاهای بازرگانی وارداتی و صادراتی اتیوپی را در دستان آنها قرار میدهد. اما از دید برخی دیگر از کارشناسان این اقدام نظامی نیروهای مدافع تیگرای برای باز کردن راهی برای دستیابی به کمکهای بینالمللی است چرا که در حال حاضر این اقلیم با یک بحران بزرگ انسانی روبهروست و نیاز فوری به خوراک و دارو دارد اما شبهنظامیان هوادار دولت مرکزی در راه رسیدن کمکهای ارسالی سازمانهای بینالمللی خرابکاری میکنند.
سازمانهای جهانی ارزیابی کردهاند که هماکنون جمعیتی بیش از ۴۰۰ هزار تن در سراسر تیگرای با گرسنگی مرگبار دست و پنجه نرم میکنند. کمکرسانی خوراکی سازمان ملل پس از آنکه یکی از کاروانهای کمکرسانیاش در راه تیگرای مورد یورش قرار گرفت فرستادن این کاروانها را به حالت تعلیق در آورده است.