با خلع سلاح شبه‌نظامیان عراقی، فقط حوثی‌ها از محور مقاومت باقی می‌مانند

آمریکا و سایر قدرت‌های غربی تهدید کرده‌اند که در صورت خلع سلاح نشدن شبه‌نظامیان تحت حمایت جمهوری اسلامی، به عراق حمله خواهند کرد

نیروهای حشدالشعبی در مراسم تشییع یکی از اعضای این گروه که در حمله تلافی‌جویانه آمریکا کشته شد، بغداد، ۲۵ ژانویه ۲۰۲۴‌ــ AHMAD AL-RUBAYE / AFP

شبه‌نظامیان النجبا، گروه مسلح شیعه عراقی تحت حمایت جمهوری اسلامی که در سال‌های اخیر برای دفاع از بشار اسد در سوریه جنگیده‌ بود، هفته گذشته آمریکا و بریتانیا را به «طرح‌ریزی توطئه» برای بی‌ثبات‌سازی عراق متهم کردند. این بیانیه مبهم چند روز پیش از ورود آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، به بغداد منتشر شد.

اما علت خشم النجبا از سفر بلینکن چه بود؟ آریل اوسرن در مقاله‌ای در آی‌۲۴ نیوز می‌نویسد پاسخ این سوال را ابراهیم الصمیدعی، مشاور نخست‌وزیر عراق، در برنامه‌ای زنده در شبکه تلویزیونی السومریه داد. او گفت: «صادقانه بگویم، فکر می‌‌کنم باید وضعیت کنونی را دوباره ارزیابی کنیم. عراق دیگر نباید پس از سقوط اسد، و حزب‌الله در لبنان، به محور مقاومت متصل باشد. امروز ما مسئولیت روشنی داریم که به برادرانمان در گروه‌ها بگوییم منحل و در ساختار سیاسی ادغام شوند.»

او در ادامه گفت این بار، اجرای این درخواست به شیوه‌ای متفاوت خواهد بود و اگر عراق تبعیت نکند، با زور تحمیل خواهد شد؛ و افزود مذاکرات در این زمینه با گروه‌ها، از جمله حشد الشعبی، کتائب حزب‌الله و سایرین «در مراحل پیشرفته قرار دارد».

اوسرن می‌نویسد این اظهارنظری بسیار شوکه‌کننده از یک مقام دولتی عراقی است که علنی و مقابل دوربین می‌گوید در صورتی که گروه‌های شبه‌نظامی منحل نشوند، آمریکا و دیگر قدرت‌های غربی عراق را تهدید به حمله کرده‌اند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

حسین علوی، یکی دیگر از مشاوران نخست‌وزیر عراق، نیز در گفت‌‌و‌گو با شبکه الحدث عربستان سعودی، این درخواست غرب را تایید کرد و گفت انحلال شبه‌نظامیان مسلح «کلید منافع ملی عراق» است.

اکنون مقام‌های عراقی علنی اعلام می‌کنند که گروه‌های «شبه‌نظامی جمهوری اسلامی ایران در خاک خود را منحل خواهند کرد».

در هفته‌های اخیر، مشخص است که حملات پهپادی پراکنده شبه‌نظامیان عراقی تحت حمایت جمهوری اسلامی به مناطق نظامی و غیرنظامی اسرائیل کاملا متوقف شده است.

به این ترتیب، در عمل فقط حوثی‌های یمن در جنگ آشکار با اسرائیل باقی مانده‌اند و در مسیری قرار گرفته‌اند که آخرین نیروی نیابتی فعال جمهوری اسلامی ایران در خارج از مرزها محسوب شوند.

با توجه به برنامه‌های آمریکا برای خروج نیروهایش از عراق تا اواخر سال ۲۰۲۵، واشینگتن می‌خواهد اطمینان حاصل کند که جمهوری اسلامی و شبه‌نظامیان نیابتی‌اش از وضعیت فعلی برای بی‌ثبات‌سازی بیشتر سوریه یا تضعیف رژیم جدید در دمشق سوءاستفاده نکنند.

اما این فقط مسئله‌ای مرتبط با غرب نیست. شاهزاده محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، روز چهارشنبه در العلا میزبان محمد شیاع السودانی، نخست‌وزیر عراق، بود و درباره راه‌های تقویت بیشتر روابط دوجانبه گفت‌و‌گو کردند. سودانی در این دیدار بر آمادگی عراق برای «همکاری با دوستان منطقه‌ای به‌منظور برقراری امنیت و ثبات و دور نگه داشتن منطقه از خطر درگیری‌ها و جنگ‌ها» تاکید کرد. نقش ریاض احتمالا در هفته‌ها یا ماه‌های آینده با وضوح بیشتری آشکار خواهد شد.

اوسرن می‌نویسد اگر عراق از اجرای این خواسته سر باز نزند یا واشینگتن بلوف نزده باشد، این تحولی چشمگیر در منطقه خواهد بود. فقط تصور کنید، کمتر از یک سال پیش، جمهوری اسلامی پس از حمله هوایی که به کشته شدن یک فرمانده ارشد النجبا در بغداد منجر شد، از عراق خواست ائتلاف به رهبری آمریکا را از خاک خود اخراج کند.

نویسنده مقاله در پایان می‌نویسد از آن زمان تاکنون، برنامه نیابتی جمهوری اسلامی تقریبا به‌طور کامل فروپاشیده است. نصرالله کشته شده است. اسد رفته است. به نظر می‌‌رسد شبه‌نظامیان تحت حمایت جمهوری اسلامی در عراق روزهای آخرشان را سپری می‌کنند. حوثی‌های یمن هدف بعدی‌اند. پس از آن‌ها، جمهوری اسلامی دیگر هیچ نیروی خارجی نخواهد داشت که مانع از رسیدن جنگ به در خانه‌اش شود، و «احتمالا تن قاسم سلیمانی در گور می‌لرزد».

دیدگاه و نظرات ابراز شده در این مقاله لزوماً سیاست یا موضع ایندیپندنت فارسی را منعکس نمی کند.

بیشتر از دیدگاه