اعضای شورای امنیت سازمان ملل خواستار پایان خشونت و درگیری در اتیوپی شدند

شورشیان تیگرای می‌گویند خود را به نزدیکی پایتخت اتیوپی رسانده‌اند و دولت از اهالی پایتخت خواست که مسلح شوند

AMANUEL SILESHI / AFP

اعضای شورای امنیت سازمان ملل شامگاه روز جمعه ۵ نوامبر با انتشار یک متن مشترک از دولت اتیوپی و مخالفان خواستند که فورا به چرخه خشونت در این کشور پایان دهند.

در یک سال گذشته و پس از تلاش دولت اتیوپی برای تسلط بر منطقه نیمه خودمختار تیگرای، درگیری مبان ارتش این کشور و جبهه آزادی‌بخش خلق تیگرای آغاز شده است. آبی احمد، نخست وزیر اتیوپی از سال ۲۰۱۸ که به قدرت رسید تلاش کرد تا از نفوذ مطلق جبهه خلق تیگرای بر نظام سیاسی این کشور بکاهد. همین تلاش‌ها سطح تنش در این کشور بزرگ آفریقا را به صورت کم‌سابقه‌ای افزایش داد.

سال گذشته ارتش اتیوپی توانست ملکه، مرکز منطقه خودگردان تیگرای در شمال اتیوپی را به تصرف خود درآورد. چند ماه پیش، جبهه آزادی‌بخش خلق تیگرای با تجمیع نیروهایش و اتحاد با یک گروه شبه‌نظامی دیگر توانست این شهر را آزاد کند و از آن پس حملات تهاجمی این ائتلاف سیاسی-شبه‌نظامی افزایش یافته است.

افزایش این درگیری‌ها سبب شده تا وضعیت مردم اتیوپی در مناطق تحت درگیری روبه وخامت گذاشته شود. سازمان ملل می‌گوید در یک سال گذشته هزاران نفر در درگیری‌ها کشته‌شده‌اند، بیش از ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر آواره‌اند و دست‌کم ۷ میلیون نفر به کمک‌های فوری نیاز دارند. ۵ میلیون نفر از این جمعیت هم‌اکنون در مرکز درگیری‌ها در شمال اتیوپی ساکن هستند و دولت خودمختار تیگرای می‌گوید به دلیل محاصره ارتش اتیوپی امکان رساندن کمک‌های غذایی به این افراد وجود ندارد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

آبی احمد که در سال ۲۰۱۹ به دلیل تلاش برای پایان جنگ با اریتره نوبل صلح دریافت کرد، هم‌اکنون ارتش اریتره را به عنوان هم‌پیمان در کنار خود دارد و با استفاده از قوای نظامی این کشور به جنگ شبه‌نظامیان تیگرای رفته است. با این حال پیشروی نیروهای تیگرای در هفته‌های گذشته قابل توجه بوده است. هم‌اکنون دو شهر «دسی» و «کومبولچا» به دست جبهه آزادی‌بخش خلق تیگرای افتاده است و این گروه گفته که به نزدیکی آدیس آبابا، پایتخت اتیوپی رسیده است.

دولت اتیوپی می‌گوید این اخبار اغراق آمیز است و آن‌ها تا این اندازه پیشرفت نکرده‌اند. اما بیانیه هفته گذشته دولت اتیوپی که در آن از شهروندان آدیس آبابا خواست تا مسلح شوند و در محلات مقاومت کنند نشان می‌دهد آن‌ها نگران سقوط پایتخت هستند.

شورای امنیت سازمان ملل قرار بود روز گذشته یک جلسه اضطراری برای بررسی وضعیت در اتیوپی برگزار کند. این جلسه به روز دوشنبه یا سه‌شنبه موکول شده است. با این‌حال ۱۵ عضو شورای امنیت بیانیه مشترکی داده‌اند و گفته‌اند که برای ختم درگیری در این کشور مصمم هستند.

اعضای شورای امنیت همچنین از همه طرف‌ها خواستند تا خوسشتنداری کنند، سخنان تحریک‌کننده بر زبان نیاورند و زمینه دسترسی سازمان‌های امدادرسان بین‌المللی به مناطق درگیری را فراهم کنند.

کشورهای آفریقایی و غربی هم خواستار آتش‌بس فوری شده‌اند. آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا اواخر روز پنجشنبه در توییتی نوشت: «درگیری در اتیوپی باید پایان یابد. مذاکرات صلح باید فوراً بدون پیش شرط برای دستیابی به آتش‌بس آغاز شود.»

سناتورهای آمریکایی روز پنجشنبه لایحه تحریم جدیدی را علیه طرف‌های درگیر در اتیوپی ارائه کردند. سناتور جیم ریش، جمهوری‌خواه از حوزه آیداهو، گفت: «این یک بحران منطقه‌ای است که نیاز به یک واکنش هماهنگ و فشرده بین‌المللی دارد.»

در جبهه مخالفان دولت، هم‌اکنون جبهه آزادی‌بخش خلق تیگرای با اتحاد با ارتش آزادیبخش اورومو خود، قدرت نظامی خود را افزایش داده  و مصمم به تصرف پایتخت است. همین پیشروی‌ها سبب شد تا دولت اتیوپی به مدت شش ماه وضعیت فوق‌العاده امنیتی اعلام کند. سفرات‌خانه‌های غربی نیز از شهروندانشان خواسته‌اند که اتیوپی را ترک کنند.