سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز دوشنبه در نشست خبری هفتگی خود گفت که بر اساس معاهده هستهای موسوم به برجام، گرچه برخی شروط خاص طی زمان منقضی می شوند ولی ایران هرگز نخواهد توانست به سلاح هستهای دست پیدا کند.
ند پرایس گفت: «به نظر ما هنوز برجام بهترین چارچوب برای توقف ایران در مسیر دستیابی به سلاح هستهای است.»
او افزود: «همیشه گفتهایم که اولین قدم این است که فعالیت هستهای ایران محدود شود، و برای همین است که میخواهیم ببینیم می توانیم دوجانبه به برجام تعهدات بگردیم.»
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در پاسخ به سئوالی در باره افزودن شرطهایی در مذاکرات آتی با ایران گفت: «پس از بازگشت به تعهدات برجام، می شود در باره تقویت شروط این توافق به شکل سازنده بحث کرد.»
به گفته او، مهمترین چالش آمریکا و غرب، ادامه برنامه هستهای ایران بدون قیودی است که در برجام ذکر شده است.
پرایس گفت: «هدف ما احیای برجام نیست، بلکه این است که ایران دائما از امکان دستیابی به سلاح هستهای محروم شود.»
او افزود: «امیدواریم بتوانیم از طریق دیپلماسی با دیگر تهدیدهایی که ایران علیه منطقه ایجاد کرده است عمل کنیم...
ما با هماهنگی متحدان و شرکای خودمان در جهان و منطقه اقدام می کنیم.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
از سویی روز دوشنبه سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران با اشاره به اینکه مصوبات مجلس شورای اسلامی در مورد برنامه هستهای به طور دقیق اجرا خواهد شد، اظهار داشت در دور آتی مذاکرات ترکیبی از نهادها و ارگانهای مسئول در بخشهای مرتبط با رفع تحریمها حضور خواهند داشت و تیم مذاکره کننده جمهوری اسلامی را، علی باقری کنی هدایت خواهد کرد.
سعید خطیب زاده در نشست هفتگی خود با رسانهها گفت مذاکرات در تاریخ اعلام شده آغاز خواهد شد. او تاکید کرد آمریکا عضو برجام نیست و مسیر بازگشتش ابتدا از اطمینان ایران و ۱+۴ از رفع تحریمها میگذرد. مطمئناً آمریکا تا آن روز در کمیسیون مشترک برجام نمیتواند حاضر شود.
در همین رابطه، حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران، روز ۱۵ آبان با سرگئی لاوروف و وانگ ای، وزرای خارجه روسیه و چین، درباره مذاکرات وین برای احیای برجام که قرار است روز هشتم آذر از سر گرفته شود، بهصورت تلفنی گفتوگو کرد.
این در حالی است که مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در مصاحبهای گفت که نظارت بر برنامه هستهای جمهوری اسلامی ایران برای آژانس دشوار شده است: «ما دسترسی [به سایتهای هستهای جمهوری اسلامی ایران] لازم داریم.»
او افزود که جمهوری اسلامی ایران و طرفهای مقابل در مذاکرات برجام هر یک انتظارهای متفاوتی دارند اما آژانس به جمهوری اسلامی ایران اعلام کرده است که اگر میخواهد این سازمان بینالمللی تأیید کند که از برنامههای اعلام شده خود منحرف نشده، باید اجازه دسترسی به سایتهای خود را صادر کند؛ اما این اجازه فعلاً داده نشده است.
رافائل گروسی همچنین گفت که اگر آژانس نتواند بر سایتهای هستهای جمهوری اسلامی ایران نظارت کند، قدرتهای طرف مذاکره ایران نمیتوانند به گفتوگو با جمهوری اسلامی ایران ادامه دهند، «چون نمیدانند که شرایط واقعی چگونه است».