جمهوری اسلامی ایران در پی ایجاد ناامنی در صنعت کشتیرانی است

به‌گزارش فایننشال‌تایمز، مالک‌های نفت‌کش‌های بزرگ یونانی، که قابلیت حمل ۲ میلیون بشکه نفت را دارند، سرمایه‌ خود را در مسیرهای خاورمیانه به خطر نخواهند انداخت

نقض قوانین بین‌المللی به‌وسیله سپاه پاسداران، مساله امنیت کشتیرانی در تنگه هرمز و آب‌های خلیج فارس را به یکی از مهمترین مسائل این صنعت تبدیل کرده است -- AFP

پس از توقیف دو کشتی یونانی به‌وسیله نیروهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، وزارت کشتیرانی یونان به تمام نفت‌کش‌ها و باقی کشتی‌هایی که با پرچم این کشور در آب‌های بین‌المللی حضور دارند، هشدار داد تا از نزدیک شدن به آب‌های تحت کنترل جمهوری اسلامی ایران خودداری کنند.

به‌گزارش روزنامه فایننشال‌تایمز، یوانیس پلاکیوتاکیس، وزیر کشتیرانی یونان، به این روزنامه بریتانیایی گفته است که او به تمام کشتی‌هایی که پرچم یونان را حمل می‌کنند قویا توصیه کرده بود تا، در زمانی که قیمت نفت در بالاترین حد خود طی یک‌دهه گذشته قرار داشت، از حضور در آب‌های تحت کنترل جمهوری اسلامی ایران پرهیز کنند چرا که، به نقل از فایننشال‌تایمز، حضور در این منطقه «به‌صورت بالقوه، توان ایجاد بی‌ثباتی در بازار نفت‌کش‌ها را دارد.»

روابط عمومی کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، با انتشار بیانیه‌ای در روز جمعه ۶ خرداد ۱۴۰۱، اعلام کرد دو فروند نفت‌کش یونانی را به‌دلیل تخلف‌های انجام گرفته، در آب‌های خلیج فارس توقیف کرده است. وزارت خارجه یونان نیز در همان روز توقیف نفت‌کش‌های یونانی را رفتاری «خشونت‌آمیز» دانست و نسبت به آن اعتراض کرد. دولت یونان همچنین ضمن آنکه خواستار آزادی فوری این دو نفت‌کش شد، اقدام جمهوری اسلامی ایران را «دزدی دریایی» خطاب کرد.

گارد دریایی یونان روز ۱۹ آوریل ۲۰۲۲ یک کشتی روسی را، که مشخص شد حامل ۷۰۰ هزار بشکه نفت متعلق به جمهوری اسلامی ایران بوده است، توقیف کرد و پس از توقیف، این نفت‌کش را به دولت ایالات متحده آمریکا تحویل داد. دلیل اقدام گارد دریایی یونان این بود: پس از حمله روسیه به اوکراین، اتحادیه اروپا تحریم‌هایی را علیه روسیه اعمال کرد که برخی از آن تحریم‌ها به لغو امتیاز کشتیرانی این کشور در آب‌های متعلق به کشورهای عضو اتحادیه اروپا مربوط می‌شود.

اما پس از این واقعه وبسایت نورنیوز، نزدیک به علی شمخانی، نوشت جمهوری اسلامی قصد انجام دادن برخی اقدام‌های تنبیهی را دارد که، از نظر برخی ناظران، توقیف نفت‌کش‌های یونانی در راستای «اقدام‌های تنبیهی» مورد اشاره نورنیوز است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

در سه روزی که از توقیف دو کشتی یونانی در تنگه هرمز می‌گذرد، بسیاری از کشورهای غربی، از جمله فرانسه، به جمهوری اسلامی ایران هشدار دادند تا قوانین بین‌المللی را رعایت کند و از انجام دادن چنین اقدام‌هایی بپرهیزد. با این‌حال به‌نظر می‌رسد نیروهای نظامی وابسته به نظام عقیدتی – سیاسی حاکم بر ایران به این توصیه‌ها توجهی نشان نداده‌اند.

به‌گزارش تسنیم، از خبرگزاری‌های نزدیک به سپاه پاسدارن انقلاب اسلامی، نیروهای نظامی وابسته به جمهوری اسلامی ایران در روز دوشنبه، ۹ خرداد ۱۴۰۱، «یک فروند شناور لنج حامل ۱۰۶ هزار و ۵۰۰ لیتر سوخت» و همچنین ۹ نفر از خدمه این شناور را توقیف و بازداشت کرده‌اند.

از این جهت مساله امنیت کشتیرانی در تنگه هرمز و آب‌های خلیج فارس به یکی از مهمترین مسائل این صنعت تبدیل شده است. مدیر یکی از شرکت‌های کشتیرانی مستقر در آتن در ارتباط با این موضوع به فایننشال‌تایمز گفت که شرکت آن‌ها در حال «ارزیابی مجدد» ایمنی خلیج فارس است.

به‌گزارش فایننشال‌تایمز، در حال حاضر تحلیل‌گرهای حوزه صنعت کشتیرانی بر این باورند که، به احتمال بسیار زیاد، مالک‌های نفت‌کش‌های بزرگ یونانی، که هر یک از این نفت‌کش‌ها قابلیت حمل ۲ میلیون بشکه نفت را دارد، سرمایه‌ خود را در مسیرهای خاورمیانه به خطر نخواهند انداخت.

ریچارد متیوز، یکی از همین تحلیل‌گرها است که در رابطه با بی‌ثباتی و ناامنی ایجاد شده به‌وسیله جمهوری اسلامی ایران، به فایننشال‌تایمز چنین می‌گوید:«[در حال حاضر] هر مالک یونانی پیش از آنکه به خاورمیانه برود دو بار فکر خواهد کرد.» به گفته این کارشناس حوزه صنعت کشتیرانی، بیشترین تعداد کشتی‌های نفت‌کش به یونانی‌ها تعلق دارد و با وجود آنکه بازار مربوط به نفت‌کش‌ها، تاکنون نسبت به وقایع اخیر سکوت کرده است اما نظام مربوط به «صنعت [نفت‌کش‌ها] تمام مسائل را از نزدیک دنبال می‌کند.»