عراقچی: مذاکرات ما با دولت ترامپ برای رسیدن به یک برجام دیگر نیست

وزیر خارجه جمهوری اسلامی در واکنش به تهدیدهای نتانیاهو گفت که «هر حمله‌ای بلافاصله تلافی خواهد شد»

دو روز پس از سومین دور مذاکرات نمایندگان ایران و آمریکا در عمان، عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، روز دوشنبه هشتم اردیبهشت با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی ایکس، به این گفتگوها واکنش نشان داد و بار دیگر بر موضع «خوش‌بینی محتاطانه» تاکید کرد.

عراقچی در این پیام ضمن حمله بی‌سابقه به تیم مذاکره‌کننده جو بایدن، رئیس‌جمهوری پیشین آمریکا، نوشت: «متحدان نتانیاهو در تیم شکست‌خورده بایدن که نتوانستند با ایران به توافق برسند، به شکلی نادرست، مذاکرات غیرمستقیم ما با دولت ترامپ را یک برجام دیگر جلوه می‌دهند.»

این اظهارات پس از آن است که جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی سابق کاخ سفید در دولت بایدن، در مصاحبه‌ای با شبکه ای‌بی‌سی نیوز گفت که گمان می‌کند دولت ترامپ می‌تواند با جمهوری اسلامی به توافق برسد و این توافق احتمالا شبیه برجام است که در دولت اوباما منعقد شد. دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری ایالات متحده آمریکا، در جریان کارزارهای انتخاباتی بارها با انتقاد از رویکرد «نرم» دولت بایدن در قبال جمهوری اسلامی گفته بود که می‌تواند با یک توافق جدید به جای برجام، مانع دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای شود.

وزیر خارجه جمهوری اسلامی در ادامه پیامش در شبکه اجتماعی ایکس، با انتقاد از برجام تاکید کرد: «بسیاری از ایرانی‌ها دیگر باور ندارند که برجام کافی است. آن‌ها به دنبال دستاوردهای ملموس‌اند. هیچ‌کدام از متحدان نتانیاهو در تیم شکست‌خورده بایدن نمی‌تواند این واقعیت را تغییر دهد.»



عراقچی افزود: «ایران به اندازه کافی قوی و به توانایی‌های خود مطمئن است تا هرگونه تلاش بازیگران خارجی بدخواه را برای خرابکاری در سیاست خارجی یا دیکته کردن مسیر خنثی کند. ما فقط می‌توانیم امیدوار باشیم که همتایان آمریکایی ما نیز به همان اندازه ثابت‌قدم باشند.»

او در عین حال با تاکید بر ادعای توانایی نظامی جمهوری اسلامی مدعی شد که «هیچ گزینه نظامی و هیچ راه‌حل نظامی وجود ندارد. هر حمله‌ای بلافاصله تلافی خواهد شد.»

این گفته‌ها در حالی است که جمهوری اسلامی با وجود تهدید به پاسخ دادن به حمله اسرائیل در آبان‌ماه گذشته، هنوز «وعده صادق ۳» را عملیاتی نکرده است.

عراقچی در بخش دیگری از پیامش در شبکه‌های اجتماعی، به سخنرانی بنیامین نتانیاهو در اجلاس «سیاست‌گذاری خبرگزاری اتحادیه خبری یهودی» نیز واکنش نشان داد و نخست‌وزیر اسرائیل را «متوهم» توصیف کرد. او در این پیام نتانیاهو را متهم کرد که به رئیس‌جمهوری ایالات متحده «گستاخانه» دستور می‌دهد در دیپلماسی با ایران، چه باید بکند و چه نباید بکند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

نتانیاهو شامگاه یکشنبه در آن سخنرانی گفته بود که هرگونه توافق میان جمهوری اسلامی و آمریکا باید برنامه موشک‌های بالیستیک و برچیدن کامل زیرساخت‌های هسته‌ای ایران را در بربگیرد.

دور چهارم مذاکرات جمهوری اسلامی و آمریکا شنبه هفته آینده برگزار می‌شود و دو طرف همچنان با خوش‌بینی درباره پیشرفت مذاکرات صحبت می‌کنند. دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری ایالات متحده، در تازه‌ترین اظهارنظر درباره وضعیت مذاکرات با جمهوری اسلامی گفت: «اوضاع بسیار خوب پیش می‌رود و فکر می‌کنم توافقی حاصل خواهد شد. ما بدون اینکه مجبور شویم همه جا بمب بیندازیم، به نتیجه‌ خواهیم رسید.»

در سوی دیگر، ابراهیم رضایی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی مجلس، هم به نقل از مجید تخت‌روانچی، معاون سیاسی وزیر امور خارجه، گفته که ارزیابی کلی‌ از گفتگوهای عمان این است که «این گفتگوها منفی نبود و تهدید و بداخلاقی هم وجود نداشت».

سخنگوی کمیسیون امنیت ملی مجلس همچنین مدعی شد که تخت‌روانچی تاکید کرده غنی‌سازی صفر و بحث موشکی در مذاکرات مطرح نشده و تمرکز صرفا بر بحث هسته‌ای بوده است.

روز دوشنبه اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی، هم «ادامه غنی‌سازی اورانیوم در داخل کشور و لغو موثر تحریم‌ها» را خط قرمز جمهوری اسلامی درباره مذاکرات با آمریکا توصیف کرد.

این گفته‌های مقام‌های جمهوری اسلامی در حالی است که اگرچه از محور مذاکرات نمایندگان ایران و آمریکا خبرهای رسمی منتشر نشده، مارکو روبیو، وزیر خارجه ایالات متحده، می‌گوید جمهوری اسلامی ایران باید تاسیسات هسته‌ای خود را کاملا برچیند و اورانیوم با غنای حداکثر ۳.۶۷ را وارد کند.

سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی درباره مذاکرات هیئت‌های فنی ایران و آمریکا در روز شنبه ششم اردیبهشت گفت که «در این دور، کارشناسان اقتصادی و متخصصان در حوزه تعامل با آژانس حضور داشتند».

بقایی در بخش دیگری از نشست خبری روز دوشنبه، از سفر هیئت فنی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، به ایران خبر داد و گفت که این هیئت فنی امروز دوشنبه با مقام‌های سازمان انرژی اتمی گفتگو خواهد کرد. ورود این هیئت پس از سفر دو هفته پیش رافائل گروسی به ایران انجام می‌شود. اگرچه جزئیات مذاکرات میان جمهوری اسلامی و آمریکا علنی نشده، به نظر می‌رسد آژانس قرار است در اجرای توافق «احتمالی» میان تهران و واشینگتن، ایفای نقش کند.

برخی گزارش‌ها حاکی از آن است که آمریکا و ایران سومین دور مذاکرات هسته‌ای را با اختلاف در مسائل کلیدی به پایان رساندند. بر اساس گفته برخی منابع خبری، گفتگوهای روز شنبه پس از بیش از چهار ساعت، با اختلاف‌های عمده و تعهد به دیدار مجدد پایان یافت. هنوز مکان برگزاری مذاکرات چهارم مشخص نشده اما به گفته سخنگوی امور وزارت خارجه جمهوری اسلامی، این دیدارها همچنان با هدایت عباس عراقچی و استیو ویتکاف، نماینده ویژه ترامپ در امور خاورمیانه، برگزار خواهد شد.

وال‌استریت ژورنال به نقل از یک مقام ارشد دولت ترامپ نوشت که دیدار روز شنبه «مثبت و سازنده» بود؛ او از بیان جزئیات درباره نقاط اختلاف‌ خودداری کرد و در تنها ادامه افزود که دو طرف به‌زودی بار دیگر در اروپا دیدار خواهند کرد.

به گفته بدر البوسعیدی، وزیر خارجه عمان که میانجی بین دو طرف است، دور بعدی مذاکرات قرار است هفته آینده، سوم ماه مه، برگزار شود.

در سومین دور از مذاکرات تهران و واشینگتن نخستین مشارکت تیم‌های فنی دو طرف در زمینه مسائل دقیق مربوط به محدود‌سازی فعالیت‌های هسته‌ای جمهوری اسلامی محقق و امکان کاهش تحریم‌ها بررسی شد. هدایت تیم فنی آمریکا را مایکل آنتون، رئیس دفتر برنامه‌ریزی سیاست وزارت خارجه که در دولت نخست ترامپ سخنگوی شورای امنیت ملی بود، برعهده داشت.

به گفته عباس عراقچی، ممکن است در دور بعدی، یک کارشناس از آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیز حضور داشته باشد.