حتی اگر مصوبه شورای عالی کار اجرا شود و حقوق کارگران و مستمری بازنشستگان ۵۷ درصد افزایش یابد، باز هم رقم دریافتی آنان با سبد معیشت حدود چهار میلیون تومان اختلاف دارد. نصرالله دریابیگی، رئیس کانون کارگران بازنشسته استان مازندران، با اشاره به این موضوع گفت: «این حقوق ناچیز با هزینههای حداقلی زندگی ۶۰ درصد اختلاف دارد.»
بر اساس ماده ۴۱ قانون کار، حقوق کارگران و بازنشستگان باید متناسب با سبد معیشت و نرخ واقعی تورم محاسبه شود اما فعالان کارگری میگویند دولتهای جمهوری اسلامی ایران در ۳۰ سال گذشته، از اجرای این ماده قانونی خودداری کردهاند.
رئیس کانون کارگران بازنشسته استان مازندران با اشاره به اینکه در تعیین نرخ دستمزد سال ۱۴۰۱ سبد معیشت و نرخ واقعی تورم ملاک قرار نگرفته است، به خبرگزاری ایلنا گفت: «علاوه بر این، ماده ۹۶ قانون تامین اجتماعی هم که مربوط به الزامهای افزایش مستمری بازنشستگان کارگری است، هیچ زمان بهدرستی اجرا نشد.»
دریابیگی مخالفت برخی گروهها با افزایش دستمزد کارگران را مثال زد و گفت: «ابتدا مدعی شدند که افزایش مزد امسال به زمین خوردن تولید و تعدیل کارگران منجر میشود؛ بعد افزایش مزد کارگران دولت را به ۱۰ درصد محدود کردند و حالا هم با افزایش حقوق بازنشستگان مخالفت میکنند.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
این فعال کارگری با انتقاد شدید از اجرا نشدن مصوبه شورای عالی کار گفت: «امسال دولت خلاف روال قانونی همیشه عمل کرده و مصوبه شورای عالی کار را که برای همه کارگران لازمالاجرا است، به رسمیت نشناخته است. برای کارگران زیرمجموعه خود افزایش ۱۰ درصدی منظور کرده و برای بازنشستگان کارگری نیز مصوبه را بیش از یک ماه معطل گذاشته است؛ این چه معنایی میدهد جز اینکه برای مصوبه شورای عالی کار ارزش قائل نیستند؟»
او با بیان اینکه با همین مصوبه شورای عالی کار، باز هم مزد و مستمری چهار میلیون تومان با سبد معیشت فاصله دارد، افزود: «در واقع چهار میلیون تومان طلبکاریم؛ حالا که حق قانونی ما را نمیدهند، لااقل برای همین حداقل ناچیز بهانهتراشی نکنند.»
به گفته رئیس کانون کارگران بازنشسته استان مازندران، دولت نه تنها به تکلیف قانونی خود برای پرداخت بدهیهای تامین اجتماعی عمل نمیکند، بلکه مقابل حقوق قانونی بازنشستگان هم ایستاده است. او ابراز امیدواری کرد مصوبه افزایش مستمری بازنشستگان کارگری هرچه سریعتر به تصویب برسد.
در هفتههای اخیر، بسیاری از بازنشستگان کارگری در شهرهای مختلف ایران تجمعهای اعتراضی برگزار کردند و خواستار رسیدگی به مطالبات خود شدند. حجتالله عبدالملکی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، در پاسخ به اعتراضهای آنان گفت: «وقت نداشتیم افزایش حقوق بازنشستگان را بررسی کنیم.»
او در روز چهارم خرداد، «دستورکار شلوغ دولت برای اصلاح نظام پرداخت یارانهها» را بهانه کرد و وعده داد که افزایش حقوق بازنشستگان بهزودی در جلسه هیئت دولت بررسی شود.
دولت رئیسی با حذف ارز ترجیحی کالاهای اساسی، مجوز افزایش چند برابری قیمتها را صادر کرد اما به بهانههایی مثل «نبود وقت» و «تعدیل نیروی کار» و «بالا رفتن نرخ تورم» از افزایش حقوق کارگران و بازنشستگان سر باز میزند.
بازنشستگان کارگری در ایران حدود ۱۲ میلیون نفر از جمعیت ایران را تشکیل میدهند و این جمعیت به گفته رئیس کانون کارگران بازنشسته استان مازندران، همچنان منتظرند نشستهای هیئت دولت برای افزایش مستمری بازنشستگان برگزار شود.
پیشتر حسن صادقی، رئیس اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری، نیز درباره مخالفت دولت با افزایش مستمری بازنشستگان کارگری گفته بود: «اصولا حقوق ما بازنشستگان کارگری به دولت ربطی ندارد؛ نه به خزانهداری کل مربوط است و نه از منابع دولتی استفاده میکند. حقوق ما بازنشستگان از جیب خودمان پرداخت میشود، اما برخی همین را هم روا نمیدارند.»
به گفته او، دولت قصد دارد «با فریز کردن حقوق ناچیز بازنشستگان کارگری، به تصمیمهای بودجهای غلط خود مشروعیت بدهد و فضای استتار درست کند».