طالبان از تصمیم اخیر دیوان عالی روسیه مبنی بر تعلیق ممنوعیت فعالیت این گروه در روسیه استقبال کردند و آن را «گامی بسیار مهم» در مسیر گسترش روابط دیپلماتیک و اقتصادی با مسکو دانستند.
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی رژیم طالبان، روز پنجشنبه ۲۸ فروردین، همزمان با صدور بیانیه وزارت خارجه روسیه در مورد حذف نام این گروه از فهرست گروههای تررویستی، به خبرگزاری تاس گفت: «ما این را یک گام بسیار مهم میدانیم. در آینده، افغانستان و روسیه بدون شک روابط خوبی در عرصههای اقتصاد و دیپلماسی خواهند داشت.»
یک سال پیش از آنکه دیوان عالی روسیه به حذف نام طالبان از فهرست گروههای تروریستی رای دهد، ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه، در سفر به ازبکستان از تصمیمش برای گسترش روابط با طالبان و حذف نام این گروه از فهرست گروههای تروریستی خبر داده بود. پوتین در اکتبر ۲۰۲۱ یعنی چندماه پس از بازگشت طالبان به قدرت نیز به تصمیم روسیه مبنی بر خارج کردن نام طالبان از فهرست گروههای تروریستی اشاره بود.
ذبیحالله مجاهد، با ستایش از این اقدام پوتین گفت: «رئیسجمهور روسیه در قبال افغانستان سیاست درستی دارد.»
به گزارش خبرگزارش روسی تاس، تصمیم دیوان عالی روسیه در پاسخ به درخواست دادستانی کل این کشور صورت گرفت که پس از تایید مجلس این کشور و موافقت ولادیمیر پوتین انجام شد. قاضی پرونده در جلسهای که پشت درهای بسته برگزار شد، اعلام کرد: «بر اساس تصمیم دیوان عالی روسیه، ممنوعیت قبلی در خصوص فعالیتهای جنبش طالبان که در فهرست فدرال سازمانهای تروریستی قرار داشت، به حالت تعلیق درمیآید.»
تاس افزود که این نخستین باری است که دیوان عالی روسیه در زمینه مواجهه با گروههای تروریستی از قانون جدید مصوب دسامبر ۲۰۲۴ استفاده کرده است. این قانون به دولت اجازه میدهد در صورتی که شواهدی مبنی بر توقف فعالیتهای تروریستی، تبلیغ یا توجیه تروریسم و یا ارتکاب جرائم مرتبط با منافع روسیه وجود داشته باشد، با تصمیم دادگاه ممنوعیت گروههای تروریستی را بهطور موقت تعلیق کند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
بر اساس اعلام دفتر مطبوعاتی دادستان کل، درخواست تعلیق ممنوعیت طالبان بر اساس اطلاعات نهادهای ذیصلاح و با استناد به اصلاحات جدید در قانون فدرال «مبارزه با تروریسم» و آیین دادرسی اداری روسیه صورت گرفته است. این نهاد تاکید کرد: «بر اساس اطلاعات ارائهشده، دادگاه تشخیص داد که شرایط قانونی برای تعلیق ممنوعیت مهیا و تصمیم از لحظه صدور، لازمالاجرا است.»
قرار است نسخهای از حکم صادره ظرف پنج روز به سرویس امنیت فدرال روسیه (FSB) ارسال شود تا فهرست رسمی گروههای تروریستی را بهروز کند.
تصمیم روسیه در جایگاه بینالمللی طالبان تغییری ایجاد نمیکند
با وجود این اقدام روسیه، استفان دوجاریک، سخنگوی دبیرکل سازمان ملل متحد، تاکید کرد که تصمیم روسیه در جایگاه بینالمللی طالبان تغییری ایجاد نمیکند. او در پاسخ به سوالی درباره تعلیق ممنوعیت طالبان در روسیه گفت: «این تصمیمی حاکمیتی فدراسیون روسیه است. اما وضعیت طالبان را در سازمان ملل کشورهای عضو تعیین میکنند و این تاکنون تغییری نکرده است.»
سازمان ملل متحد همچنان طالبان را یک گروه تروریستی و مشمول تحریمهای بینالمللی میداند. شماری از چهرههای کلیدی رژیم طالبان که در کابینه این گروه سمت دارند، هم تحت تحریمهای سازمان ملل متحدند. با وجود این تحریمها، رهبران طالبان هرازگاه به کشورهای مختلف سفر میکنند و در نشستهای بینالمللی با میزبانی سازمان ملل متحد هم شرکت میکنند.
گشایش در مسیر همکاریهای اقتصادی
در ادامه واکنشها به تصمیم اخیر دیوان عالی روسیه، ضمیر کابلوف، نماینده ویژه رئیسجمهوری روسیه در امور افغانستان و مشاور وزارت خارجه این کشور، اعلام کرد که این اقدام «یک مانع بزرگ قانونی» را از سر راه توسعه روابط رسمی با رژیم طالبان برمیدارد.
او از برگزاری یک همایش اقتصادی بزرگ بین روسیه و افغانستان در شهر کازان خبر داد و گفت: «در حاشیه نشست کازان در اواسط ماه مه، یک نشست تجاری بزرگ میان روسیه و افغانستان برگزار خواهد شد. هیئت روسی به ریاست معاون نخستوزیر، آلکسی اورچوک، و هیئت افغانستان نیز در سطح عالی دولتی و بازرگانی شرکت خواهد کرد.»
کابلوف تاکید کرد که در این مسیر گامهای بیشتری برداشته خواهد شد اما هنوز نمیتوان درباره جزئیات سخنی قطعی گفت.
سخنگوی طالبان گفت که درباره اعزام هیئت به نشست کازان هنوز تصمیمی گرفته نشده است، با این حال هیئتهای این گروه در سه سال و نیم گذشته، در نشستهای متعددی در روسیه شرکت کردهاند.