هشدار سازمان ملل در مورد خطرهای اخراج پناهجویان افغان از تاجیکستان

در آخرین مورد، پنج پناهجوی افغان، ازجمله یک خانواده متشکل از سه کودک و مادرشان، برخلاف اعتراض‌های آژانس پناهندگان سازمان ملل، اخراج شدند

علاوه بر شمار انبوهی از افغان‌ها که به کشورهای همسایه مهاجر شدند، در یک سال گذشته صدها هزار نفر در داخل کشور نیز آواره و بی‌جا شده اند - WAKIL KOHSAR / AFP

آژانس پناهندگان سازمان ملل (UNHCR)، روز پنجشنبه سوم شهریور (۲۵ اوت)‌، با انتشار بیانیه‌ای درباره وضعیت دشوار پناهجویان افغان اخراج‌شده از تاجیکستان و خطرهایی که در انتظار آن‌ها خواهد بود، هشدار داد. این سازمان، اخراج پناهجویان افغان از تاجیکستان را غیرقانونی و مغایر با اصول بنیادین قوانین بین‌المللی پناهندگان دانست و از دولت تاجیکستان خواست تا اخراج این افراد را متوقف کند.

الیزابت تان، مدیر حفاظت بین‌المللی کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل در این بیانیه گفت اخراج اجباری پناهجویان از تاجیکستان یا هر کشور دیگری به افغانستان، زندگی آنان را به وضوح با خطر مواجه می‌کند. او گفت: «بازگشت اجباری پناهندگان خلاف قانون است و با اصل اخراج نکردن که سنگ بنای قوانین بین‌المللی پناهندگان است، مغایرت دارد.»

پیش از سقوط دولت جمهوری، شماری از شهروندان افغان با این امید به تاجیکستان مهاجرت می‌کردند که در آژانس پناهندگان سازمان ملل در این کشور پرونده تشکیل بدهند تا فرصت مهاجرتشان به کانادا و دیگر کشورهای مهاجرپذیر مساعد شود، اما پس از سقوط کشور به دست طالبان، بیشتر افراد فقط به امید پناه گرفتن در یک منطقه امن، به کشورهای آسیای مرکزی و دیگر همسایه‌های افغانستان مهاجرت کردند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

اکنون با گذشت یک سال از حاکمیت طالبان و تشدید بحران‌های اقتصادی و فشارهای اجتماعی، دولت تاجیکستان به اخراج اجباری شماری از پناهجویان افغان از خاک این کشور اقدام کرده است. در آخرین مورد، پنج پناهجوی افغان، ازجمله یک خانواده متشکل از سه کودک و مادرشان، برخلاف اعتراض‌های آژانس پناهندگان سازمان ملل، اخراج شدند.

سازمان ملل متحد افزون بر پیامدهای امنیتی بازگشت به افغانستان‌، درباره وضعیت معیشتی این افراد نیز ابراز نگرانی کرد. سازمان خواربار و کشاورزی سازمان ملل (فائو)، روز پنجشنبه در بیانیه‌ای درباره ناتوانی پناهندگان بازگشته به افغانستان برای تامین غذا، هشدار داد.

ریچارد ترنچارد، نماینده (فائو) در افغانستان، گفت: «تقریباً نیمی از کل جمعیت با ناامنی غذایی شدید و گرسنگی روزانه مواجه‌اند.» او گفت علاوه بر خطرهای حقوقی و امنیت فیزیکی پناهجویان بازگشته به افغانستان، بحران ناامنی غذایی به شدت زندگی آنان را تهدید می‌کند.

فائو اخیرا اعلام کرد برای مبارزه با ناامنی شدید غذایی در افغانستان، یک پروژه پنج‌ساله را با حمایت آژانس توسعه بین‌المللی ایالات متحده (USAID) آغاز کرده است. به گزارش فائو، ایالات متحده برای ایجاد انعطاف در سیستم اقتصادی و تامین امنیت غذایی در افغانستان، یک کمک مالی ۸۰ میلیون دلاری اعلام کرده است. نماینده فائو در افغانستان گفت قرار است این کمک پنج‌ساله، نیازهای فوری کشاورزان افغان را برآورده کند و معیشت سالم‌تر و انعطاف‌پذیرتری را برای آنان فراهم کند.

بیشتر از جهان