بر اساس اسناد بهدستآمده از غزه، یحیی سنوار از پاسخ محدود تهران به درخواست کمک ۵۰۰ میلیون دلاری حماس مطلع بود. این اسناد که مرکز اطلاعات و تروریسم روز یکشنبه منتشر کرد، همچنین حاوی ارجاعات سنوار به قطر، برنامههایش برای ایجاد تله دیپلماتیک برای اسرائیل، و پرداخت ناقص کمکهای مالی درخواستی از جمهوری اسلامی ایران است.
به گزارش روزنامه اسرائیل هیوم، سعید ایزدی، مقام ارشد جمهوری اسلامی، درخواست ۵۰۰ میلیون دلاری حماس را رد کرده و پیشنهاد کمک در حد توان جمهوری اسلامی داده بود.
سنوار در نامهای به اسماعیل هنیه، رئیس پیشین دفتر سیاسی حماس، به درخواست کمک مالی حماس از جمهوری اسلامی طی دو سال اشاره کرده بود، درخواستی که در ۳۰ ژانویه فاش شد. او نوشته بود، حدود ۲۰ درصد از ۷۵ میلیون دلار وعده دادهشده به حماس برای بازسازی و نوسازی دریافت شده است و هشدار داده بود که این موضوع میتواند به «تصویر پیروزی» لطمه بزند.
سنوار همچنین تاکید کرده بود که فقط نیمی از این مبلغ به حمایت از مردم و بازسازی اختصاص داده شده و نیم دیگر مستقیم به شاخه نظامی منتقل شده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
سنوار در ژوئن ۲۰۲۱ به هنیه نوشت: «همانطور که میدانید، ایرانیها از عملکرد القسام در این کارزار شگفتزده شدند و این را در نامهای که برای شما و ما در غزه فرستادند، ابراز کردند. ما تصمیم گرفتیم نامههایی به نام خودمان، ابوخالد (محمد الضیف)، ابوالبراء (مروان عیسی) و ابو ابراهیم (یحیی سنوار)، برای رهبر جمهوری اسلامی، قاآنی، و حاج رمضان (سعید ایزدی) ارسال و درخواست ۲۰ میلیون دلار کمک ماهانه بهمدت دو سال را مطرح کنیم.»
او در ادامه افزود: «از مبلغ اختصاصیافته به غزه (۷۵ میلیون دلار) برای بازسازی و نوسازی، فقط ۱۷ میلیون دلار دریافت شده است. مقداری به برادران در پرونده زندانیان و مقداری به دفتر خزانهداری غزه رسیده است. به نظر میرسد که این مبلغ از یک حساب باشد. طبق آنچه فهمیدیم، برادر ابوعکرمه میگوید که همه موجودیاش را منتقل کرده است و با برادران توافق کردیم که نیمی از مبلغ ۷۵ میلیون دلار به القسام و نیمی برای کمک به مردم، بازسازی منازل دچار آسیب جزئی و نوسازی ساختمانها و دفاتر و بازسازی ساختمانهای تخریبشده اختصاص داده شود.»
پس از عملیات «نگهبان دیوارها» در سال ۲۰۲۱، حماس بر این باور بود که فرصتهای دیپلماتیک جدیدی ایجاد شده است. سنوار در ۲۰ ژوئن ۲۰۲۱ به هنیه نوشت که «درکی بینالمللی شکل گرفته است که حماس به مهمترین بازیگر میدان تبدیل شده است، و حتی آمریکاییها هم درک کردهاند که نمیتوان حماس را در مسائل منطقهای نادیده گرفت».
او در نامهاش اشاره کرد که این کارتی بسیار قوی برای دیپلماسی قطری است تا از آن در مذاکرات با آمریکا، کشورهای اروپایی، روسیه، چین و دیگران بهره ببرد.
سنوار همچنین پیشبینی کرده بود که اسرائیل به احتمال زیاد این چارچوب را نخواهد پذیرفت و این امر میتواند به تقابل با افکار عمومی جهان و انزوای بیشتر این کشور در صحنه بینالمللی منجر شود.
ارزیابی سنوار همچنین حاکی از این بود که حرکت اسرائیل در این مسیر باعث ایجاد شکافهای داخلی، درگیریهای مدنی و فروپاشی سیاسی کامل خواهد شد.
در همین حال، اسناد بهدستآمده نشان میدهد که پس از عملیات سال ۲۰۲۱، احساس پیروزی میان گروههای مقاومت از جمله حماس بالا بوده است و نامههایی از مسئولان ارشد حماس وجود دارد که نتایج این عملیات را تحسین کرده و به ابراز رضایت جمهوری اسلامی و حزبالله نیز اشاره شده است.