آمریکا درباره مهاجران افغان به اطلاعات کافی دسترسی ندارد

اکثریت افغان‌هایی که در نیمه دوم اوت ۲۰۲۱ از افغانستان تخلیه شده بودند، به این دلیل که در آن هرج و مرج مدارک شناسایی لازم را همراه خود نداشتند، در آمریکا به صورت مشروط آزاد شدند

 بیشتر پناهجویان افغان در آمریکا از ویزای بشردوستانه موقت برخوردارند که برای دو سال اعتبار دارد-ARMEND NIMANI / AFP

وزارت امنیت داخلی آمریکا می‌گوید به بخشی از اطلاعات حیاتی در مورد مهاجران افغان که به آمریکا انتقال داده شده‌اند، دسترسی ندارد و به همین دلیل، نمی‌تواند به صورت کامل، هویت مهاجران افغان را بررسی کند. دفتر بازرس کل وزارت امنیت داخلی آمریکا (DHS) به تازگی گزارشی ۳۴ صفحه‌ای منتشر کرد و در آن گفت که در هرج و مرجی که در اوت ۲۰۲۱ در جریان انتقال سریع افغان‌ها از کابل شکل گرفت، نتوانسته است بررسی لازم را در مورد آنان انجام دهد.

 بیشتر این افراد در حال حاضر در آمریکا از ویزای بشردوستانه موقت برخوردارند که دو سال اعتبار دارد. شبکه «سی‌بی‌اس» آمریکا به‌تازگی گزارشی بر اساس مدارکی که از وزارت امنیت داخلی به دست آورده است، به نشر رساند. در این گزارش  آمده است که برخی از افغان‌هایی که وارد آمریکا شده‌اند، ممکن است برای امنیت این کشور خطرناک به شمار آیند.

جوزف کافاری، بازرس کل وزارت امنیت داخلی آمریکا، در گزارش خود نوشته است: «گمرک و حفاظت مرزی ایالات متحده همه داده‌های حیاتی را برای بررسی یا بازرسی صحیح افراد تخلیه‌شده در اختیار نداشت. ما تشخیص دادیم که برخی از اطلاعات مورد استفاده برای بررسی افراد تخلیه‌شده در پایگاه‌های اطلاعاتی دولت ایالات متحده، مانند نام، تاریخ تولد، شماره شناسایی و اطلاعات اسناد سفر، نادرست، ناقص، یا مفقود است.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

به دلیل داده‌های نامعتبر یا ناکافی و فقدان خط مشی‌های بازرسی استاندارد، سازمان دیده‌بان در تحقیقات خود دریافت که وزارت امنیت داخلی ممکن است افرادی را به ایالات متحده پذیرفته، یا به صورت مشروط وارد کشور کرده باشد، که امنیت ملی و ایمنی جوامع محلی را به خطر می‌اندازند. به گفته اداره بازرس کل وزارت امنیت داخلی آمریکا، برخی از افغان‌ها با مدارکی وارد این کشور شده‌اند که مضحک و خنده‌دار است. پیش از این نیز در شبکه‌های اجتماعی خبر‌هایی به نشر رسیده بود که نشان می‌داد شماری از افغان‌ها در روز‌های پر هرج و مرج نیمه دوم اوت ۲۰۲۱، با نشان دادن قبض هزینه مصرف برق، خود را به هواپیما رسانده‌اند. بر اساس این گزارش، آمریکا یکی از کسانی را که چند روز پیش توسط طالبان از زندان رها شده بود، به آمریکا آورده بود، اما پس از بررسی‌ها، این امر مشخص شد و او دوباره از آمریکا اخراج شد. 

در کنار آن، «اف‌بی‌آی» نیز یک شهروند دیگر افغانستان را سه ماه پس از ورودش به آمریکا، دارای سوابق نگران‌کننده برای امنیت ملی آمریکا دانست و او را اخراج کرد. سازمان امنیت داخلی آمریکا تعداد زیادی از افغان‌ها را که فاقد اطلاعات ضروری بوده‌اند، به دلیل تفاوت‌های فرهنگی، آزاد کرده است. 

برای نمونه، بیشتر افغان‌ها فقط یک اسم داشته و اسم خانوادگی نداشته‌اند. اکثریت آنان تاریخ تولد خود را نمی‌دانسته‌اند، و وزارت امنیت داخلی مجبور شده است روز اول سال تولد آنان را، روز تولدشان ثبت کند. با این حال، مقام‌های ارشد وزارت امنیت داخلی آمریکا، گزارش بازرس کل این وزارت را به صورت کامل تایید نکرده‌اند. آنان می‌گویند که آمریکا بررسی‌های لازم را در پایگاه‌های «لی‌لی پد» در بیرون از خاک آمریکا، جایی که افغان‌ها برای ورود به خاک این کشور مدتی انتظار کشیدند، انجام داده است.

مقام‌های وزارت امنیت داخلی می‌گویند، قبل از صدور مجوز سفر به آمریکا، اطلاعات بیومتریک (نشان انگشت، تصویر صورت) و بیوگرافی افراد جمع‌آوری شده است. به گفته آنان، داده‌های بیومتریک افغان‌ها در اختیار آرشیو پلیس فدرال آمریکا (FBI) قرار داده شده است. ماه گذشته، پلیس فدرال آمریکا در مورد حضور ده‌ها مهاجر افغان که ممکن است برای امنیت ملی آمریکا خطرناک محسوب شوند، زیر فشار قرار گرفت. در آن زمان، کریستوفر رای، رئیس اف‌بی‌آی، گفت که این نهاد همراه با گروه‌های ویژه ضد تروریسم، به صورت کامل همه افغان‌های مهاجر را مورد بررسی قرار داده‌اند. او گفت، «نیازی نیست تا من بگویم که هر یک از آنان (افغان‌های مهاجر) در همین لحظه در کجا و در چه وضعیتی‌‌اند. ما اطلاعات کافی از آنان در اختیار داریم.»

اکثریت افغان‌هایی که در نیمه دوم اوت ۲۰۲۱ از افغانستان تخلیه شده بودند، به این دلیل که در آن هرج و مرج مدارک شناسایی لازم را همراه خود نداشتند، در آمریکا به صورت مشروط آزاد شدند. به این افراد دو سال اجازه اقامت و کار در آمریکا داده شده است. با این حال، بخش عمده‌ای از آنان نتوانسته‌اند مدارکی ارائه کنند که ثابت کند به دلیل در خطر بودن جانشان، خروج آن‌ها از افغانستان لازم بوده است. تکلیف آنان در حال حاضر در آمریکا روشن نیست و نمی‌دانند در آینده چه شرایطی در انتظارشان خواهد بود. بلاتکلیف بودن بخش زیادی از افغان‌ها باعث شد تا نماینده‌های هر دو حزب در مجلس نمایندگان آمریکا، طرحی را برای تصویب به سنا ببرند که بر اساس آن، برای همه افغان‌هایی که به آمریکا رسیده‌اند، امکان دستیابی به «گرین کارت» یا اقامت دایم فراهم شود. 

با این حال، وزارت امنیت داخلی آمریکا می‌گوید، افغان‌های تخلیه‌شده باید زیر بررسی مداوم قرار داشته باشند و چنانچه مشخص شود که اطلاعات آنان ناقص یا جعلی بوده است، با خطر اخراج یا لغو آزادی مشروط روبه‌رو خواهند بود.

بیشتر از جهان