اداره استخبارات (اطلاعات) طالبان، آذر ۱۴۰۰، سازمانی به نام «کمیسیون حل مشکلات عمومی شیعیان افغانستان» ایجاد کرد و فردی را به نام قاری حافظ ذاکرالله قانت، از فرماندهان پشتونتبار این گروه، در راس این سازمان گمارد.
اینک با گذشت بیش از یک سال از فعالیت این سازمان، منابع آگاه که جلسهها و برنامههای آن را رصد میکنند، به ایندیپندنت فارسی میگویند که این سازمان یک ساختار جاسوسی است و زیر فرمان « ریاست ۰۴۹۵» اداره استخبارات طالبان کار میکند که واحد نظارت بر مساجد، روحانیون و مراکز مذهبی است.
به گفته یکی از این منابع، قاری حافظ ذاکرالله قانت، پشتونتبار و پیرو عقاید سلفی است، اما سازمانی را رهبری میکند که ظاهرا با هدف «حل مشکلات عمومی شیعیان افغانستان» ایجاد شده است. به گفته این منبع، قاری قانت در ماههای نخست سلطه طالبان بر افغانستان، به دلیل چند مورد سرقت و اخاذی، با خشم رهبران طالبان مواجه شد، اما به دلیل حمایت شماری از اعضای ارشد طالبان، توانست از موقعیت خود دفاع کند.
این منبع تصریح کرد که «کمیسیون حل مشکلات عمومی شیعیان افغانستان» دارای سه معاون و ۱۲ کمیته، از جمله کمیتهای به نام «دارالانشاء» است و اداره آنها میان احزاب شیعی افغانستان، از جمله «حزب حرکت اسلامی» به رهبری سید محمد علی جاوید، «حزب وحدت مردم» به رهبری محمد محقق، «حزب وحدت اسلامی» به رهبری کریم خلیلی و «حزب حراست» به رهبری محمد اکبری، تقسیم شده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
این منبع همچنین میگوید که همزمان با تشکیل این سازمان زیر نظر اداره استخبارات طالبان، قرار شد که ساختار دیگری به نام «شورای عالی تصمیمگیری شیعیان افغانستان» نیز ایجاد شود و «کمیسیون حل مشکلات، تحت نظر این شورا که متشکل از روحانیون شیعه است، فعالیت کند.
این منبع میافزاید که «شورای عالی تصمیمگیری شیعیان افغانستان» یک سال پیش ایجاد شد، اما به دلیل مداخله و تهدید قاری حافظ ذاکرالله قانت که موقعیت و جایگاه خود را در خطر میدید، تاکنون حتی یک جلسه برگزار نکرده است. آیتالله صالحی مدرس، محمد اکبری، اسدالله سعادتی، آیتالله واعظزاده، آیتالله محمد پروانی، سید محمدعلی جاوید و شماری دیگر از روحانیون شناختهشده جامعه شیعه در افغانستان در این شورا عضویت دارند، اما به دلیل تهدید قاری قانت، موفق نشدند برنامههای شورا را پیگیری کنند.
همزمان، افراد نامبرده نهاد دیگری نیز به نام «کمیسیون مطالبات شیعیان افغانستان» در کابل ایجاد کردند که نشستهای آن چندین بار با هجوم افراد مسلح طالبان به هم خورد. منبع خبری تصریح میکند که قاری حافظ ذاکرالله قانت که از کمیسیون حل مشکلات عمومی شیعیان افغانستان، همچون پاتوقی برای جاسوسی، اخاذی و کنترل بر مراکز مذهبی، روحانیون و احزاب شیعی افغانستان استفاده میکند، به هیچ ساختار مشابه دیگری اجازه فعالیت نمیدهد.
این منبع خبری در مورد فعالیت روزانه «کمیسیون حل مشکلات عمومی شیعیان افغانستان» و شخص قاری قانت میگوید: «قاری قانت بیشتر مشغول جمعآوری پول و اخاذی از مردم است. او بیشتر از فروش پاسپورت و آزادی زندانیان در ازای پول درآمد کسب میکند و اعضای خانواده خود را نیز در ساختمانی که محل کار کمیسیون است، مستقر کرده است و از امکانات دولتی استفاده میکند.»
یک عضو سابق «کمیسیون حل مشکلات عمومی شیعیان افغانستان» که اینک در خارج از افغانستان به سر میبرد، گفت که مهمترین کارکرد این کمیسیون، جمعآوری اطلاعات در مورد فرماندهان نظامی، سیاسیون، فعالان اجتماعی و بازرگانان، و رصد فعالیت مراکز مذهبی شیعیان افغانستان است. به گفته این منبع، قاری ذاکر که رهبری این سازمان را برعهده دارد، به لحاظ عقیدتی سلفی است و حتی نزد دیگر اعضای طالبان از اینکه با شیعیان کار میکند، خجل است.
این منبع، برخی از افرادی را که به نمایندگی از شیعیان افغانستان در این کمیسیون کار میکنند، به همدستی با طالبان برای سرکوب و کنترل شیعیان افغانستان متهم کرد و گفت که حمله طالبان به بلخاب که به کشته شدن دستکم ۳۶ نفر و آواره شدن ۲۷ هزار نفر انجامید، با کمک برخی از اعضای همین کمیسیون انجام شد.
روز دوشنبه، ۱۲ دی (دوم ژانویه ۲۰۲۳)، خبرگزاری باختر، رسانه زیر کنترل طالبان، خبر داد که قاری قانت و سید حسن شریفی بلخابی، با شماری از اعضای «کمیسیون حل مشکلات عمومی شیعیان افغانستان»، با مولوی عبدالسلام حنفی، معاون نخستوزیر طالبان، دیدار کردهاند. در این گزارش به نقل از سید حسن شریفی آمده است که شیعیان افغانستان، از «امارت اسلامی» طالبان راضیاند و از حاکمیت آن حمایت میکنند.
در ساختار رهبری رژیم طالبان و در نهادهای کلیدی این گروه، هیچ فردی از شیعیان و هزارههای افغانستان حضور ندارد، اما رهبران طالبان همواره ادعا میکنند که «دولت» این گروه متشکل از تمامی اقوام ساکن در افغانستان است.