رسانه هندی دی پرنت روز پنجشنبه ۲۲ دی (۱۲ ژانویه) به نقل از منابع مطلع، گزارش داد که طالبان فشار بر دولت هند برای پذیرفتن نماینده دیپلماتیک این گروه در سفارت افغانستان در دهلی نو را آغاز کردهاند. منابع دیپلماتیک افغانستان گفتند که طالبان در نظر دارند عبدالقهار بلخی، سخنگوی وزارت خارجه طالبان را به این سمت معرفی کنند. هند هنوز به این درخواست طالبان پاسخ مثبت نداده است.
دولت هند در ژوییه ۲۰۲۲، جیپی سینگ، دبیر مشترک وزارت خارجه این کشور، را در راس هیئتی به کابل فرستاد. به گفته برخی منابع، طالبان در آن ملاقات پیشنهاد اعزام یک نماینده دیپلماتیک به هند را مطرح کرده بودند. پس از سفر این هیئت هندی، بخشی از سفارت هند در کابل بازگشایی شد و سه دیپلمات هندی همراه با کارمندان محلی در این سفارت مستقر شدند.
دولت هند هدف از استقرار این دیپلماتها را نظارت از روند ارسال کمکهای بشردوستانه هند به افغانستان عنوان کرد. با این حال، اخیرا برخی منابع از تلاش هند برای بازگشایی کنسولگری این کشور در قندهار خبر دادهاند.
اکنون منابع مطلع به روزنامه دی پرنت گفتهاند که طالبان میخواهند عبدالقهار بلخی، سخنگوی وزارت خارجه این گروه، را به عنوان نماینده دیپلماتیک افغانستان در هند معرفی کنند. عبدالقهار بلخی که در مورد زندگی و هویت او اطلاعات زیادی وجود ندارد، یکی از اعضای جنجالی طالبان است. او تاکنون چندین بار به تهدید خبرنگاران به مرگ متهم شده است. یکی از این موارد لین اودنیل، خبرنگار فارین پالیسی، بود که مدعی شد بلخی او را به دلیل نگارش گزارشهای انتقادی به مرگ تهدید کرده است. این سخنگوی وزارت خارجه طالبان ایور شیرر، فیلمساز و خبرنگار آمریکایی را هم که تا چندی پیش در زندان طالبان بود، در مدت اقامتش در افغانستان، دستکم دو بار تهدید کرده بود.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
عبدالقهار بلخی یک گذرنامه دیپلماتیک افغانستانی به اسم حسن باحث، متولد ۱۵ ژوییه ۱۹۸۸ در بغلان افغانستان دارد. بلخی و برادرش در شهر همیلتون نیوزیلند بزرگ شدند و تحصیل کردند و خانواده بلخی هنوز در نیوزیلند زندگی میکنند. گفته میشود او در سال ۲۰۱۰ به پاکستان سفر کرد و به طالبان پیوست.
دی پرنت به نقل از منابع اطلاعاتی نوشت که قهار بلخی هنوز با گذرنامه نیوزیلندی سفر میکند. این منابع همچنین گفتهاند که ابراهیم باحث، مفسر و تحلیلگر برجسته گروه بینالمللی بحران، برادر قهار بلخی است. اما او به درخواست دی پرنت برای توضیح بیشتر در این مورد پاسخ نداد.
هند در حالی در تلاش برای بازسازی نفوذ خود در افغانستان و جلوگیری از پیشروی بیش از حد چین در این کشور است که هنوز رژیم طالبان را به رسمیت نشناخته است. در چنین وضعیتی، درخواست طالبان برای استقرار نماینده دیپلماتیک در دهلی نو چالش دیپلماتیک پیچیدهای برای هند به وجود آورده است.
به نقل از برخی منابع، مقامهای طالبان با سرویسهای اطلاعاتی هند در تعاملاند تا نگرانیهای هند در مورد پناه دادن طالبان به گروههای تروریستی نظیر لشکر طیبه، جیش محمد و القاعده را برطرف کنند؛ از سوی دیگر، منابعی هم از تیره شدن روابط میان جناحهای داخلی طالبان خبر میدهند که فروپاشی این گروه در آینده نزدیک را محتمل میکند. یکی از افسران اطلاعاتی هند در این خصوص به رسانه دی پرنت گفت: «در حال حاضر اوضاع در افغانستان شکننده است و با تقسیم طالبان به چند جناح، اوضاع ممکن است در آیندهای نه چندان دور از هم بپاشد. منافع هند با حفظ روابط با همه طرفها به بهترین وجه تامین میشود.»
علاوه بر این، کارشناسان هندی هشدار دادهاند که اجازه دادن به یک نماینده طالبان برای استقرار رسمی در دهلی نو میتواند به روابط هند با گروههای ضدطالبان آسیب بزند. آجای صحنی، مدیر موسسه مدیریت منازعه در دهلی نو، گفت: «مسئله اساسی که هند باید به آن رسیدگی کند، این است که در افغانستان دنبال چه هدفی است. روابطی که باید ایجاد شوند، از پاسخ به همین پرسش سرچشمه میگیرند.»
این در حالی است که پس از سلطه طالبان بر افغانستان، هند از اعطای ویزا به افغانها حتی برای تحصیل یا درمان نیز خودداری کرده است. با این حال، سفارت دولت پیشین افغانستان هنوز در دهلی نو فعال است و در زمینه صدور مدارک سفر و ویزا به افغانهای ساکن هند خدمات ارائه میکند. البته پس از فروپاشی دولت افغانستان، شمار زیادی از کارکنان این سفارت به کشورهای اروپایی و کانادا پناهنده شدند و اکنون مناصب زیادی در این سفارت خالیاند.