افزایش بی سابقه مهاجرت جوانان یهودی از شمال اسرائیل

حدود 30 در صد از جوانان یهودی، شمال کشور را ترک کردند

بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل. عکس از: رویترز (اندیپندنت عربی)

طرح یهودی سازی مناطق شمالی اسرائیل، یکی از عمده ترین برنامه های راهبردی دولت اسرائیل در چند دهه گذشته بود و برای رسیدن به این مأمول نهادهای مختلف دولتی در طی سال های گذشته در تلاش برای تغییر شاخص های جمعیت شناسی در مناطق شمالی اسرائیل به ویژه در منطقه "جلیل" بودند و با هزینه کردن مبالغ هنگفتی توانستند یهودیان را در مناطق یاد شده جابجا کنند. اما دیری نگذشت که جوانان یهودی به منظور دستیابی به فرصت های شغلی و زندگی بهتر، مناطق شمالی را ترک کرده و به نقاط دیگر کشور هجرت کردند و با گذشت هر روز، شمار افرادی که این مناطق را ترک می کنند افزایش می یابد. در مقابل، جمعیت فلسطینی ها به رغم دشواری های بی شمار و مشکلات اقتصادی در این پهنه جغرافی افزایش چشمگیری داشته و در حال حاضر، فلسطینی ها 53 درصد جمعیت این مناطق را تشکیل می دهند.

اما یهودیان که در ازای سکنا گزیدن در ویلاهای مدرن و مجهز این مناطق، افزون بر معافیت از پرداخت مالیات، کمک های زیادی را دریافت کرده بودند، پس از مدتی تصمیم به ترک خانه های خود گرفته و به سوی تل آویو و سایر شهرهای بزرگ اسرائیل هجرت کردند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

بر اساس آمار اعلام شده، تا کنون حدود 30 درصد از جوانان یهودی که عمر آنها کم تر از 25 سال است، مناطق شمالی را ترک کرده و عازم تل آویو و سایر مراکز بزرگ اقتصادی در نقاط دیگر اسرائیل شدند.

در حالی که شماری از کارشناسان اسرائیلی، نبود پروژه های بزرگ اقتصادی و کمبود فرصت های شغلی در این مناطق را، انگیزه اصلی مهاجرت جوانان یهودی می دانند اما ناظران بدین باور اند که افزایش تهدیدهای امنیتی، نقش بیشتری در انگیزه دادن جوانان به مهاجرت داشته است. تهدیدهای پیوسته بنیامین نتانیاهو و مقامات امنیتی اسرائیل در مورد حمله به ایران، سوریه و حزب الله و افزایش نا امنی ها در نوار مرز با لبنان، شهروندان اسرائیلی را وادار به ترک مناطق شمالی کشور کرده است.

با آن که شهرهای شمالی اسرائیل، به ویژه شهر حیفا دانشگاه ها و مراکز آموزشی بزرگی دارد، اما جوانان یهودی از پیوستن به این دانشگاه ها خودداری می کنند و به بهانه ای تحصیل، عازم تل آویو می شوند و دیگر به شمال کشور باز نمی گردند.

از سوی دیگر، هنگامی که یهودیان روسیه به اسرائیل هجرت کردند، دولت اسرائیل در تلاش برای ساکن کردن آن ها در شمال اسرائیل شد تا شاخص جمعیتی در شمال کشور را دگرگون کند و شمار یهودیان را در این مناطق افزایش دهد. اما مهاجران تازه وارد از روسیه که زندگی در اسرائیل را قناعت بخش نیافتند با ترفند موافقت به زندگی در شمال اسرائیل، توانستند تابعیت و امتیازات هنگفت مالی این کشور را به دست آورند، سپس اسرائیل را برای همیش ترک کنند.

دورون لافیه، کارشناس اقتصادی و مدیر گروه "مشاوره اقتصادی و استراتژیک پارتو" که آمار هجرت از شمال اسرائیل را انجام داده است، می گوید اغلب افرادی که شمال کشور را ترک کردند، متخصصان و کارشناسانی بودند که بایستی نقش موثری در پیشبرد پروژه های اقتصادی و اجتماعی شهر "جلیل" می داشتند. این کارشناس اقتصادی تأکید دارد که عدم موفقیت دولت در فراهم کردن برنامه های اقتصادی در شمال، جوانان ساکن این مناطق را به مهاجرت وا داشته است.

با آن که افزایش جمعیت عرب ها در شمال کشور، عامل نگرانی برای دولت اسرائیل است و اغلب جوانان عرب نمی خواهند، محل زندگی خود را ترک کنند، اما تبعیض نژادی علیه عرب ها در تل آویو، مانع موفقیت جوانان عرب در یافتن فرصت شغلی مناسب در پایتخت می شود. این امر باعث می شود تا جوانان تحصیل کرده عرب برای پیدا کردن فرصت شغلی، به بیت المقدس و شهرهای مرکزی اسرائیل بروند، البته عرب های ساکن شمال که در بیت المقدس و شهرهای مرکزی اسرائیل کار می کنند، عصر هر روز به محل اصلی زندگی خود بر می گردند. در واقع، جوانان عرب با دو چالش بزرگ رو به رو هستند، از یک سو مناطق شمالی اسرائیل فاقد فرصت های شغلی است و از سوی دیگر، جوانان عرب در نتیجه تبعیض نژادی و جرم عرب بودن،  نمی توانند در تل آویو و حتی شهرهای بزرگ اسرائیل کار پیدا کنند.

دیوید زیگون، مدیر مؤسسه "میگل" عقیده دارد که فراهم بودن امنیت اقتصادی، کاری و آرامش خاطر، باعث می شود تا مردم در محل زندگی خود باقی بمانند اما در مناطق شمال اسرائیل به خصوص در شهر "جلیل" خبری از این ویژگی ها نیست و همین امر، جوانان را به هجرت وا می دارد.

طبق آخرین آمار انجام شده، از آغاز تأسیس شهر "کریات شمونا" در شمال اسرائیل در سال 1948 تا کنون  200 هزار نفر از ساکنان این شهر، محل زندگی خود را ترک کرده و به خارج از اسرائیل و یا به سایر نقاط کشور مهاجرت کرده اند.

قابل ذکر است که تمام شهرک های احداث شده در مناطق شمالی، توسط پروژه یهودی سازی و به هدف تثبیت حاکمیت اسرائیل و تغییر بافت جمعیتی، انجام شده است، اما افزایش مهاجرت از این مناطق، ناکامی طرح یهودی سازی اسرائیل را نشان می دهد.

https://www.independentarabia.com

دیدگاه و نظرات ابراز شده در این مقاله لزوماً سیاست یا موضع ایندیپندنت فارسی را منعکس نمی کند.

© IndependentArabia

بیشتر از دیدگاه