تهدید تروریسم و ناتوانی آمریکا برای هدف قرار دادن داعش در افغانستان

عملیات ضد تروریسم ایالات متحده آمریکا در افغانستان، از راه دور و با استفاده از هواپیماهای بدون سرنشین، انجام می‌شود و این باعث می‌شود که پهپادها زمان بسیار کمی بر فراز میدان نبرد در پرواز باشند

یک جنگجوی طالبان در استان ننگرهار - فوریه ۲۰۲۳-SHAFIULLAH KAKAR / AFP

حملات ماه‌های اخیر شاخه خراسان دولت اسلامی (داعش) در افغانستان، نگرانی تبدیل شدن دوباره این کشور به‌ پناهگاه امن تروریست‌ها را افزایش داده است. این حملات در حالی‌ انجام شده‌اند که ایالات متحده آمریکا توانایی چندانی برای اجرای عملیات‌های ضد تروریستی در افغانستان ندارد.

واشینگتن پس از دو دهه حضور نظامی در افغانستان، در ۳۱ اوت ۲۰۲۱ به ماموریت خود در این کشور پایان داد. پس از خروج ایالات متحده، طالبان قدرت را به دست گرفتند و داعش به حملات خود در افغانستان افزود.

کارشناسان غربی هشدار داده‌اند که با پایان حضور فیزیکی آمریکا در افغانستان، جمع‌آوری اطلاعات درباره گروه‌های تروریستی در این کشور به دشواری انجام می‌شود و این باعث تقویت شاخه خراسان داعش و دیگر سازمان‌های تروریستی در افغانستان شده است.

بیل روجیو، سردبیر لانگ وار ژورنال (Long War Journal)‌، به فاکس‌نیوز گفته است که توانایی‌های آمریکا در افغانستان بسیار محدود است و واشینگتن در راستای جمع‌آوری اطلاعات قابل‌اعتماد در این کشور، با مشکل مواجه شده است.

این در حالی است که چند ماه پیش از پایان حضور نظامی آمریکا در افغانستان، ژنرال کنت مک‌ کنزی، فرمانده پیشین ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا، هشدار داده بود که توانایی واشینگتن در راستای جمع‌آوری اطلاعات از افغانستان، به ۲ درصد -نسبت به زمانی که نیروهای آمریکایی در این کشور حضور داشته‌اند- رسیده است.

سردبیر لانگ وار ژورنال هشدار می‌دهد که وضعیت در افغانستان بهبود نیافته است.

 

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

عملیات ضد تروریسم ایالات متحده آمریکا در افغانستان، از راه دور و با استفاده از هواپیماهای بدون سرنشین، انجام می‌شود و این باعث می‌شود که پهپادها زمان بسیار کمی بر فراز میدان نبرد در پرواز باشند.

اما با وجود این محدودیت‌ها، واشینگتن نشان داده است که می‌تواند به اهداف تروریستی در افغانستان حمله کند. نزدیک به یک سال پس از خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان، پنتاگون اعلام کرد که ایمن‌الظواهری، رهبر شبکه القاعده، با شلیک یک پهپاد در منطقه دیپلمات‌نشین شهر کابل کشته شده است.

یک مقام ارشد آمریکایی در آن زمان گفته بود که بر‌اساس منابع اطلاعاتی، الظواهری در افغانستان کشته شده است. او گفت: «مرگ او ضربه مهمی به [القاعده] وارد می‌کند و توانایی این گروه را برای عملیات، ازجمله علیه ایالات متحده کاهش می‌دهد.»

هر چند که طالبان تاکنون نپذیرفته‌اند که ایمن‌الظواهری در افغانستان کشته شده است.

سردبیر لانگ وار ژورنال ادعا کرده است که ده‌ها آمریکایی در اسارت طالبان به سر می‌برند و این موضوع، هدف قرار دادن تروریست‌ها را دشوار کرده است.

او گفت: «آن‌ها نمی‌خواهند القاعده را هدف قرار دهند، آن‌ها نمی‌خواهند طالبان را از بین ببرند. حکومت به خود اجازه می‌دهد که گروگان خواسته‌های طالبان باشد.»

بیل روجیو معتقد است که اگر واشینگتن حملات خود را علیه طالبان و القاعده افزایش دهد، این یک اعتراف ضمنی به شکست سیاستش در افغانستان خواهد بود.

ترورها در افغانستان و کشورهای دیگر، به استراتژی جنگجویان داعش تبدیل شده است و این گروه با ادامه این حملات، تلاش می‌کند روحیه جنگجویانش را تقویت و سربازگیری کند. این حملات برای رهبران شاخه خراسان داعش در افغانستان و در راستای تامین بودجه جدید برای رهبران جهانی این گروه مهم است.

داعش تلاش می‌کند توانایی حکومت طالبان را محک بزند و ادامه این حملات، ممکن است به تهدیدی برای منافع ایالات متحده خارج از افغانستان تبدیل شود. بر‌اساس گزارش‌های اطلاعاتی آمریکا، شاخه خراسان داعش در اوایل سال جاری تمایل آشکاری برای حمله به غرب ابراز کرده است.

سردبیر لانگ وار ژورنال معتقد است که در مقطع کنونی القاعده و گروه‌های متحد آن، تهدید واقعی محسوب می شوند و شاخه خراسان داعش یک تهدید ثانوی است.

او گفت که طالبان بر دستگاه حکومتی، ازجمله تسلیحات به‌جامانده از ایالات متحده و پایگاه‌های نظامی، کنترل دارند و به شبکه القاعده پناه داده‌اند.

به گفته او، داعش هیچ متحدی در افغانستان ندارد و به شکل زیرزمینی فعالیت می‌کند، اما با القاعده و طالبان درگیر است و در مقابل القاعده از حمایت طالبان برخوردار است.