دولت جو بایدن طرحی را تصویب کرد که بر اساس آن، به پناهجویان افغانی که از طریق روند تخلیه به آمریکا رفتهاند، اجازه تمدید مدت اقامت داده میشود، اما این تمدید اقامت موقت خواهد بود.
وزارت امنیت داخلی آمریکا، روز جمعه، ۱۵ اردیبهشت (۵ مه)، در یک بیانیه خبری اعلام کرد که افغانهای واجد شرایط در ایالات متحده آمریکا میتوانند از ماه ژوئن سال جاری برای تمدید اقامتشان درخواست دهند.
این وزارت با اشاره به اینکه جزئیات بیشتر بهزودی منتشر میشود، افزود درخواستها بهصورت «مورد به مورد، با توجه به دلایل بشردوستانه فوری و منافع عمومی قابلتوجه» بررسی میشوند.
نوع مدرک پناهجویانی که پس از سقوط افغانستان به دست طالبان، به کمک برنامه تخلیه نظامی آمریکا از افغانستان خارج شدند و به ایالات متحده رسیدند، «آزادی مشروط» است؛ یعنی مدرکی که به پناهجویان این امکان را میدهد که فقط برای دو سال بهطور آزادانه در آمریکا زندگی و کار کنند و فرزندانشان را به مدرسه بفرستند.
دولت آمریکا با استفاده از این طرح، بهرغم انتقال هزاران شهروند افغانستانی که در معرض خطر انتقامجویی طالبان قرار داشتند، از دادن ویزای درازمدت چندین ساله به آنان خودداری کرد. قانونگذاران آمریکایی نیز در دو سال گذشته موفق نشدند قانونی را که ویزای درازمدت یا دائمی برای پناهجویان افغان ارائه میکند تصویب کنند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
اکنون پس از نگرانیهای زیاد درباره آینده نامعلوم پناهجویان افغان که مدت ویزایشان در تابستان سال جاری به پایان میرسد، دولت آمریکا تصمیم گرفته است که دوباره طرح آزادی مشروط را عملی کند و برای این پناهجویان ویزای موقت صادر کند. اما روشن نیست که پس از پایان مدت این ویزا، چه سرنوشتی در انتظار این مهاجران خواهد بود.
پس از خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان و سقوط دولت جمهوری به دست طالبان، هزاران تن از کسانی که در ۲۰ سال گذشته بهعنوان مترجم یا همکاران بخشهای نظامی و غیرنظامی در کنار نیروهای آمریکایی کار کرده بودند، یا بهدلیل فعالیتهای سیاسی، نظامی و حقوق بشری در معرض انتقامجویی طالبان قرار داشتند، به کمک برنامه تخلیه نظامی آمریکا از افغانستان به ایالات متحده منتقل شدند.
براساس آمارهای وزارت خارجه آمریکا، بیش از ۷۵ هزار شهروند افغانستان در این مدت به آمریکا منتقل شدهاند و بهطور موقت در آن کشور اسکان یافتهاند.
این افراد اکنون با به پایان رسیدن مدت اقامت دوساله، بلاتکلیفاند، زیرا با به پایان رسیدن مدت ویزایشان، اجازه کار ندارند و ادامه تحصیل فرزندانشان ممکن نخواهد بود.
مصطفی بابک، مدیر اجرایی بنیاد افغان-آمریکایی، پس از انتشار این خبر، در بیانیهای گفت: «در حالی که سازوکارهایی مانند آزادی مشروط از افغانهای اسکان داده شده در ایالات متحده حمایت میکند، اما امنیت و ثبات طولانیمدت و پایدار برای این جمعیت آسیبپذیر را فراهم نمیکند.»