هشدار وزارت خارجه بریتانیا به شهروندانش در مورد سفر به ایران

وزارت خارجه بریتانیا: در صورت بازداشت امکان کمک کنسولی نداریم

در این اخطاریه به شهروندان بریتانیا هشدار داده شده که بازداشت در ایران می‌تواند منجر به سال‌ها حبس شود - ATTA KENARE / AFP

وزارت خارجه بریتانیا به شهروندان بریتانیایی هشدار داده است که از سفر به ایران خودداری کنند. در این اخطار آمده است که شهروندان بریتانیایی و ایرانی-بریتانیایی در کشور ایران در خطر چشمگیر بازداشت، بازجویی، یا دستگیری خودسرانه خواهند بود. در این اطلاعیه آمده است که صرف داشتن پاسپورت بریتانیایی می‌تواند آن‌ها را به هدف مقام‌های جمهوری اسلامی ایران تبدیل کند.

در این اخطار جدی وزارت خارجه بریتانیا، که روز پنجشنبه چهارم خرداد منتشر شد، به شهروندان آن کشور هشدار داده شده است که بازداشت در ایران می‌تواند به ماه‌ها یا سال‌ها حبس منجر شود.

بریتانیا همچنین تاکید کرد که امکان کمک کنسولی به شهروندان بریتانیایی بازداشت‌شده در ایران ندارد و توانایی این وزارتخانه برای این کمک‌ها بسیار محدود است. وزارت خارجه بریتانیا با تاکید بر خصومت جمهوری اسلامی ایران با آن کشور، به اعدام علیرضا اکبری، شهروند دوتابعیتی در ایران، نیز غیرمستقیم اشاره کرد.

مراد طاهباز و مهران رئوف از شهروندان بریتانیایی دو تابعیتی زندانی در ایران‌اند که تلاش برای آزادی آن‌ها تا کنون نافرجام بوده است.

اعدام علیرضا اکبری، شهروند ایرانی-بریتانیایی و مشاور سابق شمخانی- دبیر سابق شورای عالی امنیت ملی- در ۲۲ دی ۱۴۰۱ به اتهام جاسوسی برای بریتانیا، با واکنش گسترده بین‌المللی همراه بود. پس از اجرای این حکم اعدام، نخست‌وزیر بریتانیا خواستار توضیح جمهوری اسلامی درباره اعدام و دفن علیرضا اکبری شهروند دوتابعیتی ایرانی-‌بریتانیایی شد. ریشی سوناک روز چهارشنبه ۵ بهمن ۱۴۰۱ در پارلمان آن کشور گفت که رژیم ایران رنج خانواده اکبری را طولانی می‌کند و این موضوع، متاسفانه، بی‌توجهی به کرامت اولیه انسان است.

پیش از این، جمهوری آذربایجان نیز به شهروندانش در مورد سفر به ایران هشدار داده بود. جمهوری آذربایجان در اطلاعیه‌اش ضمن اشاره به حمله مسلحانه به سفارت باکو در تهران، اعلام کرد که به دلیل «وضعیت ناپایدار در جمهوری اسلامی ایران و حمله تروریستی به ماموران دیپلماتیک جمهوری آذربایجان، به شهروندان توصیه می‌شود، جز در صورت لزوم، از سفر به ایران بپرهیزند.»

هشدار وزارت‌های خارجه کشورهای جهان فقط محدود به شهروندان دو تابعیتی و شهروندان کشورانشان نمی‌شود. پیشتر، اداره «حفاظت از قانون اساسی» آلمان، که نهاد اصلی اطلاعاتی داخلی آن کشور است، روز یکم ژانویه ۲۰۲۳، در بیانیه‌اش از ایرانیان مقیم آن کشور و مخالفان جمهوری اسلامی ایران خواسته بود احتیاط کنند و در مورد سفر به ایران هشدار داده بود. به گزارش تلویزیون «ان‌تی‌وی» آلمان، توماس هالدنوانگ، رئیس این اداره، گفت بیش از ۲۰۰ هزار ایرانی‌تبار در آلمان زندگی می‌کنند که بسیاری از آن‌ها مخالف نظام جمهوری اسلامی‌اند. هالدنوانگ هشدار داد که نیروهای اطلاعاتی جمهوری اسلامی ایران در خاک آلمان فعالیت دارند. او حکومت ایران را، در کنار چین و روسیه، از دولت‌های فعال در این زمینه دانست. او گفت که چندین سال است شواهد نشان می‌دهد که دستگاه‌های امنیتی جمهوری اسلامی ایران «علاقه به تحقیق» در مورد ایرانیان مقیم آلمان دارند.