سلطان هیثم بن طارق آل سعید، پادشاه عمان، روز یکشنبه، ۷ خرداد (۲۸ مه)، در صدر هیاتی بلندپایه وارد تهران شد.
عمان در چهار دهه گذشته به مثابه یکی از مهمترین میانجیهای روابط میان جمهوری اسلامی ایران و کشورهای غربی، بهویژه ایالات متحده آمریکا، عمل کرده است.
سفر سلطان هیثم بن طارق به دعوت ابراهیم رئیسی، رئیس دولت سیزدهم جمهوری اسلامی، دو روز پس از آن انجام میشود که تهران اولیویه واندکاستیل، امدادگر بلژیکی، را پس از نزدیک به ۱۵ ماه بازداشت، آزاد کرد. آزادی او در ازای آزادی اسدالله اسدی، دیپلمات جمهوری اسلامی ایران صورت گرفت که سال ۲۰۱۸، به دلیل توطئه بمبگذاری در تجمع سازمان مجاهدین خلق در اطراف پاریس، بازداشت و به ۲۰ سال حبس محکوم شده بود. تبادل این دو زندانی، با میانجیگری دولت عمان صورت گرفت.
یک سال پیش در همین روزها، رئیس دولت سیزدهم جمهوری اسلامی ایران در صدر هیاتی عالیرتبه و با هدف بهبود روابط دو کشور در حوزههای تجارت، حملونقل، انرژی و گردشگری، در سفر به عمان ۱۲ سند همکاری در حوزههای انرژی، حملونقل و همکاریهای سیاسی به امضا رساند.
آخرین سفر پادشاهی عمان به ایران، در سال ۲۰۱۳ و در دوره ریاست حسن روحانی بر هیات دولت بود که طی آن، سلطان قابوس بن سعید آل سعید از تهران دیدار کرد. او در آن دوران نقش مهمی در مذاکرات بین تهران با قدرتهای جهانی بهمنظور در دستیابی به توافق هستهای برجام ایفا کرد. اما با روی کار آمدن دونالد ترامپ در آمریکا و خروج او از برجام، آن توافق عملا از بین رفت.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
پس از ورود سلطان هیثم بن طارق به تهران، ابراهیم رئیسی در کاخ سعدآباد از او استقبال کرد. دو مقام قرار است در مذاکراتی خصوصی، در زمینههای مختلف گفتوگو کنند. هیاتهای بلندپایه دو کشور نیز با یکدیگر دیدارهایی خواهند داشت. در جریان این سفر دو روزه قرار است چهار سند همکاری در حوزههای اقتصادی، سرمایهگذاری و انرژی میان دو کشور به امضا برسد.
پیش از این، محمد مخبر، معاون اول ابراهیم رئیسی، در فرودگاه مهرآباد ورود هیثم بن طارق و هیات همراه او به ایران را خوشامد گفت.
به گزارش ایسنا، محمد مخبر مسائل بانکی را از مهمترین موانع پیش روی توسعه تعاملات تجاری دو کشور برشمرد و از اراده جدی جمهوری اسلامی ایران بهمنظور گسترش مناسبات اقتصادی دو کشور خبر داد. هیثم بن طارق، پادشاه عمان، نیز با اشاره به کاستیهای موجود در روابط اقتصادی دو کشور، تاکید کرد که در این سفر درباره مسائل و موانع پیش روی مبادلات تجاری دو کشور مذاکره و گفتوگو خواهد شد.
این سفر از چند روز پیش توجهات زیادی را به خود جلب کرده و گمانهزنیهای زیادی پیرامون اهداف و دستورکارهای آن مطرح شده است؛ از جمله تبادل پیام میان جمهوری اسلامی ایران و دولت جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا.
پس از درگذشت سلطان قابوس بن سعید در ژانویه ۲۰۲۰، بنا به وصیتنامه او، هیثم بن طارق آل سعید به سلطنت رسید. او در کابینه سلطان قابوس، چند دهه وزیر فرهنگ و میراث ملی عمان بود.