ایالات متحده آمریکا روز سهشنبه ششم ژوئن، از اعمال تحریمهای جدید علیه شبکهای از افراد و نهادها در ایران، چین و هنگکنگ خبر داد و آنان را به ارتباط با برنامه نظامی و تولید موشکهای بالستیک در جمهوری اسلامی ایران و تامین تدارکات برای آنها متهم کرد.
وزارت خزانهداری ایالات متحده نوشت که این شبکه متشکل از هفت فرد و شش نهاد، در زمینه انجام تراکنشهای مالی و تسهیل تامین قطعات حساس و مهم و همچنین تامین فناوری لازم در تولید موشکهای بالستیک در ایران، از جمله برای «وزارت دفاع و نیروهای مسلح» جمهوری اسلامی و سازمانهای متبوعش، و همچنین صنایع شیمیایی پارچین، سازمان صنایع هوا فضا، صنایع الکترونیک ایران، و شرکت عمرانی و صنعتی پارس بنای صدر، فعالیت دارند.
داوود دامغانی رایزن دفاعی جمهوری اسلامی ایران در پکن نیز از جمله افراد تحریمشده است و وزارت خزانهداری آمریکا او را به هماهنگی تدارکات نظامی از چین به ایران، متهم کرده است.
برایان نلسون، معاون وزارت خزانهداری آمریکا در امور مقابله با تروریسم و اطلاعات مالی، در بیانیه فوق نوشت: «آمریکا به کار خود در هدف قرار دادن شبکههای غیرقانونی تامین و تراکنشهای بانکی که مخفیانه از برنامههای تولید موشک و نظامی جمهوری اسلامی ایران حمایت میکنند، ادامه میدهد.»
در بیانیه فوق همچنین آمده است: «اقدام امروز، تعهد ما به پاسخگویی به فعالیتهایی است که ثبات منطقهای را تضعیف و امنیت شرکا و متحدان مهم ما را تهدید میکند.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
پیشتر، وزارت خزانهداری آمریکا شرکتها و افراد دیگری را در ارتباط با تامین قطعات و همکاری با فعالیتهای نظامی و موشکی جمهوری اسلامی ایران تحریم کرده بود.
در اقدام اخیر وزارت خزانهداری آمریکا، چند شرکت مستقر در چین و هنگکنگ و مدیران آنها بهدلیل ارائه تجهیزات و خدمات مربوط به سانتریفیوژ به ارزش صدها هزار دلار به شرکتهای ایرانی فعال در زمینه موشکی و نظامی، تحریم شدهاند.
ارائه موادی با کاربرد دوگانه صلحآمیز و نظامی به جمهوری اسلامی ایران به ارزش دهها میلیون دلار از دیگر تخلفات شرکتهای چینی و هنگکنگی است. آنها همچنین از طرف شرکتهای ایرانی مواد و قطعاتی را تهیه و خریداری کردهاند که در نهایت، به دست خریداران اصلی در ایران رسیده است.
فردی به نام قاسم حقیقت، که شهروند ایرانی مستقر در چین و مدیر و سهامدار شرکت چینی «توسعه فناوری شبهای درخشان پکن» ( Beijing Shiny Nights Technology Development) است، نیز تحریم شده است. این شرکت بهعنوان واسطه خریداری قطعات الکترونیک از طرف مشتریان ایرانی فعالیت کرده است.
در نتیجه تحریمهای جدید، تمامی اموال و منافع افراد و نهادهای تحریمشده در ایالات متحده آمریکا یا در اختیار و کنترل شروندان آمریکا مسدود میشود. بهعلاوه، هرگونه شرکت و نهاد تحت مالکیت تحریمشدگان یا هر شرکتی که دستکم نیمی از آن متعلق به تحریمشدگان باشد، مسدود میشود.
تمامی تراکنشها از طرف شهروندان آمریکایی یا در داخل ایالات متحده آمریکا با افراد یا اموال اشخاص تحریمشده نیز ممنوع است. آمریکا در گذشته نیز شرکتهای چینی را به اتهام دور زدن تحریمهای ایالات متحده و کمک به برنامههای نظامی و اتمی جمهوری اسلامی تحریم کرده بود.