کاظمی قمی: طالبان با بررسی سدهای افغانستان از سوی ایران موافقت کردند

کاظمی قمی گفت که اوضاع میان طالبان و جمهوری اسلامی «کاملا آرام» است و هیچ تشنجی وجود ندارد

کاظمی قمی گفت که افغانستان خود نیز از آب هیرمند استفاده بهینه نمی‌کند - @SpecialIran/twitter

حسن کاظمی قمی، نماینده ویژه رئیس‌جمهوری اسلامی ایران در امور افغانستان و سفیر جمهوری اسلامی در کابل، در گفت‌وگویی که روز شنبه، ۲۷ خرداد (۱۷ ژوئن)، در وب‌سایت خبرگزاری صدا‌و‌سیما منتشر شد، گفت که طالبان با سفر متخصصان ایرانی به افغانستان به‌منظور بررسی وضعیت سدهای آب، موافقت کرده‌اند.

او گفت احتمالا تا ۱۵ روز دیگر متخصصان به افغانستان می‌روند و نتیجه بررسی‌هایشان را اعلام می‌کنند.

کاظمی قمی در این مصاحبه تاکید کرد که اوضاع بین ایران و طالبان در حال حاضر «آرام» است و هیچ تشنجی وجود ندارد. او گفت که طالبان در سال گذشته آب را به هدر دادند و امسال مدعی‌اند که به‌دلیل کم‌آبی از رها‌سازی آب به سوی ایران خودداری می‌کنند. او تصریح کرد: «این موضوع (کم‌آبی) باید راستی‌آزمایی شود و اکنون آنان (طالبان) پذیرفته‌اند که متخصصان (ایرانی) از سدها بازدید کنند.»

این در حالی است که متخصصان افغان با استناد به مواد معاهده ۱۳۵۱ میان دولت‌های ایران و افغانستان، مدعی‌اند که ایران حق بررسی سدهای افغانستان را ندارد. نجیب‌آقا فهیم، متخصص حوزه آب در افغانستان، در گفت‌وگو با ایندیپندنت فارسی گفت که بر اساس آنچه در معاهده ذکر شده است، طرف ایرانی اجازه ندارد سدهای آب در افغانستان را بررسی کند.

در همین حال، سفیر ایران در کابل اظهار داشت که مسئله آب هیرمند تنها مشکل استان سیستان و بلوچستان ایران نیست، بلکه اهالی نیمروز افغانستان نیز با مشکل مواجه‌اند. او گفت که مقام‌های ایرانی این موضوع را به طالبان نیز گوشزد کرده‌اند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

کاظمی قمی تصریح کرد: «بر اساس طرحی که جمهوری اسلامی دارد، ما می‌توانیم محیط فاجعه‌آمیز ازلحاظ زیست‌محیطی را به یک حوزه کشاورزی تبدیل کنیم که به نفع مردم هر دو منطقه (افغانستان و ایران) است.» او گفت که ایران طرحی برای مهار خوب آب و استفاده بهینه از آن دارد که با رهاسازی آب به سمت ایران ممکن است عملی شود.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

کاظمی قمی مدعی شد که افغانستان خود نیز از آب هیرمند استفاده بهینه نمی‌کند و به دلیل این‌که آب از مسیر خیلی طولانی گذر می‌کند، بخش زیادی از آن تبخیر یا ته‌نشین می‌شود. او گفت: «ما در طرح جامع، منطقه را باید کشاورزی کنیم که این در دستور‌کار جمهوری اسلامی است.»

این اظهارات نماینده ویژه ایران در امور افغانستان در حالی صورت می‌گیرد که پیش‌ازاین مقام‌های طالبان تاکید کرده‌اند که به معاهده حقا‌به ایران از رود هیرمند پایبندند و فقط به‌دلیل خشکسالی و کم‌آبی، امکان دادن حقابه کامل به ایران میسر نیست. در همین حال چندی پیش نیز معاون وزیر امور خارجه طالبان در یک مصاحبه تلویزیونی تاکید کرد که طالبان به جمهوری اسلامی ایران به‌هیچ‌وجه اجازه بررسی سدهای آب در افغانستان را نخواهد داد.

موضوع حقابه ایران از رود هیرمند در ماه گذشته سبب ایجاد تنش‌هایی میان طالبان و جمهوری اسلامی شد، به‌طوری که رئیس‌جمهوری ایران در سفرش به سیستان و بلوچستان، به طالبان اخطار داد که هر چه سریع‌تر آب را به سمت ایران رها کنند و در غیر آن، منتظر عواقب بعدی باشند.

اما مقام‌های طالبان در پاسخ به این اخطار، رئیس‌جمهوری ایران را به خویشتن‌داری و آمادگی برای گفت‌وگو ترغیب کردند و گفتند که هر مشکلی در مورد آب، باید از طریق گفت‌وگو حل شود.