آلمان از چین خواست، روسیه را به عقب‌نشینی از جنگ اوکراین ترغیب کند 

نخست‌وزیر چین و صدر اعظم آلمان همچنین متعهد شدند که به‌عنوان دو کشور بزرگ تولیدکننده دی‌اکسید کربن در مبارزه با تغییرات اقلیمی همکاری کنند

اولاف شولتس، صدر اعظم آلمان، در برلین میزبان لی کیانگ، نخست‌وزیر چین بود- Tobias SCHWARZ / AFP

صدراعظم آلمان روز سه‌شنبه ۲۰ ژوئن در دیدار با نخست‌وزیر چین، خواستار آن شد که پکن بر سر جنگ اوکراین به روسیه فشار بیاورد. 

دو رهبر آلمان و چین متعهد همچنین متعهد شدند که به‌عنوان دو کشور بزرگ تولیدکننده دی‌اکسید کربن در جهان، برای مبارزه با تغییرات اقلیمی با یکدیگر همکاری کنند. 

لی کیانگ در ماه مارس به سمت نخست‌وزیری که دومین مقام رسمی چین است، رسید و این اولین سفر خارجی او پس از نخست‌وزیر شدنش است. نخست‌وزیر چین در صدر هیئتی دیپلماتیک به آلمان سفر کرده است و اولاف شولتس، صدراعظم آن کشور، و نیمی از کابینه او میزبان هیئت چینی‌اند. 

دولت‌های آلمان و چین از هفت ماه پیش در حال مذاکره و رایزنی با یکدیگر بوده‌اند. یک روز پیش از دیدار نخست‌وزیر چین و صدراعظم آلمان در برلین، شی چین‌پینگ، رئیس‌جمهوری چین، با آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، ملاقات کرد. خبرگزاری آسوشیتدپرس نوشت که این دیدارها نشان‌دهنده تلاش پکن برای نزدیک شدن به غرب و بهبود روابطی است که به سردی گراییده است. 

آلمان با وجود نگرانی که درباره موضع قاطع پکن در امتناع از انتقاد از حمله روسیه به اوکراین دارد، مایل به حفظ روابط خوب با چین است. چین بزرگ‌ترین شریک تجاری آلمان است و در استراتژی امنیت ملی آلمان که به تازگی منتشر شد، چین به عنوان «یک شریک و رقیب» تعریف شده است. 

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

در دیدار روز سه‌شنبه، شولتس هیئت چینی را به تلاش بیشتر برای متقاعد کردن روسیه به پایان جنگ در اوکراین ترغیب کرد. او که در کنار لی ایستاده بود، گفت: «من بار دیگر از دولت چین درخواست کردم که در این جنگ، از نفوذ خود بر روسیه بیشتر استفاده کند. چین به‌عنوان عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل در اینجا وظیفه بسیار ویژه‌ای دارد.»

شولتش گفت: «مهم است که چین کماکان از دادن سلاح به روسیه متجاوز امتناع کند» و از چین به‌دلیل موضع‌گیری‌اش مبنی بر استفاده نشدن از سلاح اتمی، قدردانی کرد. لی از پاسخگویی و اشاره مستقیم به اوکراین در سخنانش خودداری کرد.

ینس استولتنبرگ، دبیر کل ناتو، روز دوشنبه ۱۹ ژوئن (۲۹ خرداد)، با اولاف شولتس، صدراعظم آلمان، در برلین دیدار کرد تا شرایط نشست آینده پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) را فراهم کند. این نشست ۱۱ و ۱۲ ژوئیه در پایتخت لیتوانی، برگزار می‌شود.

به گزارش وب‌سایت ناتو، دو رهبر در این دیدار در مورد حمایت از اوکراین، در شرایطی که این کشور ضد‌حمله‌های خود را علیه نیروهای اشغالگر روسیه ادامه می‌دهد، گفت‌وگو کردند.

استولتنبرگ در این دیدار با بیان اینکه «همه ما خواهان پایان یافتن این جنگیم، اما صلح عادلانه نمی‌تواند به معنای توقف درگیری و پذیرش معامله دیکته‌شده از روسیه باشد»، افزود: «هر چه اوکراینی‌ها بتوانند سرزمین‌های بیشتری را آزاد کنند، در نهایت با موضع قوی‌تری پشت میز مذاکره خواهند نشست.»

آلمان و چین در نشست روز سه‌شنبه همچنین بر سر راه‌اندازی «گفت‌وگوهای اقلیمی و تحول» توافق کردند. شولتس به تغییرات شدید آب و هوایی و وقایعی چون خشکسالی در چین و سیل در آلمان برای تاکید بر اهمیت موضوع اشاره کرد. 

دو طرف در توافق خود متعهد به همکاری‌های علمی برای توسعه سبز و کاهش ردپای کربن در بخش‌های صنعت، انرژی و حمل‌ونقل شدند. آنان همچنین متعهد شدند که در بهبود بهره‌وری انرژی، بازیافت و بهبود سیستم‌های آلاینده فعالیت کنند. 

شولتس به خبرنگاران گفت که آلمان و چین به‌عنوان تولیدکنندگان بزرگ دی‌اکسید کربن، وظیفه‌ای سنگین در مبارزه علیه تغییرات اقلیمی دارند. او وعده داد که دو کشور با هم با این مسئولیت روبرو می‌شوند. 

نخست‌وزیر چین در اظهاراتش بر مسائل تجاری و اقتصادی تاکید کرد و ضمن اشاره به اهمیت روابط با آلمان گفت:‌ «جهانی‌زدایی دوباره در حال شعله‌ور شدن است و اقتصاد جهانی پویایی رشد ندارد.»  

لی پس از بازدید از ‌آلمان که بزرگ‌ترین اقتصاد اتحادیه اروپا است، به فرانسه - دومین اقتصاد بزرگ آن منطقه- سفر می‌کند تا در «اجلاس سران برای پیمان تامین مالی جدید جهانی» به ابتکار امانوئل مکرون، رئیس‌جمهوری فرانسه، شرکت کند. 

شولتس گفت که می‌خواهد از وابستگی بیش از حد به تجارت چین اجتناب کند و عرضه کالاهای مهم آلمان را تنوع بخشد. او به لی اطمینان داد که آلمان مایل به جدایی اقتصادی از چین نیست. آلمان قبلا در نشست گروه هفت در ماه گذشته میلادی نیز این موضع را مطرح کرده بود. 

اولاف شولتس، صدراعظم آلمان، و لی کیانگ، نخست‌وزیر چین، در حالی ملاقات کردند که مقام‌های امنیتی آلمان درباره خطر ادامه اقدام‌های جاسوسی چین هشدار دادند. 

گزارش سازمان اطلاعات داخلی آلمان که روز سه‌شنبه منتشر شد، می‌گوید که وزارت امنیت کشور چین فعالانه در تلاش است تا درباره منافع پکن در زمینه‌های سیاسی، اقتصادی و علمی و همچنین دگراندیشان و مخالفان چینی در آلمان اطلاعات به دست آورد. 

نانسی فایسر، وزیر کشور آلمان، گفت که برلین همچنین در حال بررسی خطرات احتمالی ناشی از استفاده از تجهیزات مخابراتی ساخت شرکت چینی هوآوی در شبکه‌های ۵جی است. 

او گفت که تحقیقات در تابستان تکمیل می‌شود و ممکن است به حذف تجهیزات هوآوی منجر شود.