0 seconds of 52 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
00:52
00:52
 

تلگراف: اگر ترامپ حمله کند، تهران پایگاه مشترک بریتانیا و آمریکا را هدف قرار می‌دهد

این پایگاه واقع در مجمع‌الجزایر چاگوس در اقیانوس هند از دهه ۱۹۷۰ محل استقرار تاسیسات نظامی مشترک بریتانیا و ایالات متحده بوده است

نشریه تلگراف در گزارشی به نقل از یک مقام ارشد نظامی جمهوری اسلامی، که نامش را فاش نکرد، نوشت: «دونالد ترامپ تهدید کرده است که اگر ایران برسر برنامه هسته‌ای با آمریکا به توافق نرسد، متحمل اتفاقات بسیار بدی خواهد شد، اما تهران هم در پاسخ به هرگونه حمله ایالات متحده، به پایگاه دریایی مشترک آمریکا و بریتانیا در مجمع‌الجزایر چاگوس حمله خواهد کرد.»

به نوشته تلگراف، این مقام آگاه جمهوری اسلامی همچنین تاکید کرد: «اگر به ایران از هر پایگاهی در منطقه یا در محدوده برد موشک‌های جمهوری اسلامی حمله شود، هیچ تفاوتی در هدف قرار دادن نیروهای بریتانیایی یا آمریکایی وجود نخواهد داشت. زمانی که وقتش برسد مهم نیست که سربازان آمریکایی، انگلیسی یا ترک باشند، اگر آمریکایی‌ها از پایگاه آن‌ها استفاده کنند، هدف قرار خواهند گرفت.»

در همین حال، رسانه‌های دولتی جمهوری اسلامی هم در گزارش‌هایی اعلام کردند که اگر آمریکا حمله کند، تهران با موشک‌های بالیستیک و پهپادهای انتحاری به تاسیسات دیه‌گو گارسیا حمله خواهد کرد.

براساس ادعای جمهوری اسلامی، ایران تسلیحات کافی برای چنین حمله‌ای را دارد و از نسخه‌های جدیدتر موشک خرمشهر که برد متوسط ​​دارند و پهپاد کامیکازه شاهد-۱۳۶بی با برد چهار هزار کیلومتر استفاده خواهد کرد.

سخنگوی دولت بریتانیا این تهدید را محکوم کرد و گفت: «دولت بریتانیا برای کاهش تنش به همکاری با شرکایش در سراسر منطقه ادامه می‌دهد. پایگاه دیه‌گو گارسیا برای امنیت بریتانیا و ایالات متحده حیاتی است و نقش مهمی در حفظ امنیت منطقه‌ای و بین‌المللی دارد.»

در رسانه‌های حکومتی جمهوری اسلامی، پایگاه دیه‌گو گارسیا، در کنار سایر پایگاه‌های نظامی ایالات متحده در سراسر آسیا و خاورمیانه ازجمله پایگاه دریایی بحرین، هدفی بالقوه به شمار می‌آید.

دیه‌گو گارسیا بزرگ‌ترین جزیره در مجمع الجزایر چاگوس، قلمرو مستقل بریتانیا است که دولت می‌خواهد آن را به جمهوری موریس تحویل دهد. تاسیسات نظامی مشترک بریتانیا و ایالات متحده از دهه ۱۹۷۰ در  این پایگاه قرار دارد و یکی از نقاط اصلی اختلاف در معامله برای واگذاری این جزیره است.

تخمین زده می‌شود که حدود چهار هزار پرسنل آمریکایی و انگلیسی در این جزیره حضور دارند که متشکل از نظامیان و پیمانکاران غیرنظامی‌اند.

براساس توافق پیشنهادی، بریتانیا کنترل مجمع‌الجزایر استراتژیک چاگوس در اقیانوس هند را به جمهوری موریس واگذار می‌کند، اما کنترل پایگاه نظامی مشترک با آمریکا در دیه‎‌گو گارسیا برای ۹۹ سال در اجاره بریتانیا باقی خواهد ماند و لندن باید ۹ میلیارد پوند اجاره بپردازد.

این پایگاه نظامی آمریکا بزرگ‌ترین پایگاه خارج از خاک ایالات متحده است، که براساس گزارش‌ها کاملا محرمانه است و بر آسیا و آفریقا تسلط راهبردی دارد.

پیش از این تلگراف در گزارشی نوشته بود که جمهوری‌خواهان ارشد آمریکا خواهان مخالفت ترامپ با انتقال جزایر چاگوس به جمهوری موریس شده‌اند، درحالی‌که نخست‌وزیر بریتانیا خواهان توافق با ترامپ و انتقال حاکمیت این جزایر است.

جمهوری‌خواهان آمریکا می‌گویند با توجه به اینکه جزایر چاگوس مقر پایگاه نظامی آمریکا است واگذاری این جزیره به موریس، که با جمهوری اسلامی در ارتباط است، با خطر جاسوسی ایران از ارتش ایالات متحده همراه است.

درخواست این مقام‌های آمریکایی پس از آن است که مشخص شد موریس با تهران مذاکراتی داشته است مبنی بر استقرار شعبه‌های دانشگاه‌های ایران در این جزیره. این اتفاق نگرانی کارشناسان امنیتی ایالات متحده را برانگیخته که ممکن است جمهوری اسلامی بخواهد در پوشش این کار از پایگاه دیه‌گو گارسیا جاسوسی کند.

جان بولتون، که در اولین دوره ریاست‌جمهوری ترامپ مشاور امنیت ملی آمریکا بود، نیز درمورد تلاش «هماهنگ» ایران و چین برای انجام «فعالیت‌های مخفیانه» در موریس هشدار داده و گفته است که این توافق امنیت پایگاه دیه‌گو گارسیا را به خطر می‌اندازد.

تهدیدهای جمهوری اسلامی برای حمله به این پایگاه و همچنین سایر دارایی‌های آمریکا در منطقه پس از آن است که دونالد ترامپ روز جمعه بار دیگر به جمهوری اسلامی هشدار داد که ایران باید پیشنهاد مذاکره را جدی بگیرد، چراکه اگر توافقی در موضوع هسته‌ای حاصل نشود ایران باید منتظر عواقب تصمیمش باشد.

ترامپ در گفت‌وگو با خبرنگاران در کاخ سفید گفت که اولویت او در مقابل جمهوری اسلامی مذاکره است. او تاکید کرد: «به‌تازگی نامه‌ای برای ایران فرستادم و گفتم که شما باید یکی از دو تصمیم را بگیرید، یا باید صحبت کنیم و مسائل را حل کنیم، یا اتفاقات بسیار بدی برای ایران خواهد افتاد. من نمی‌خواهم چنین اتفاقی بیفتد.»

مقام‌های جمهوری اسلامی از تحویل پاسخ نامه ترامپ به عمان خبر داده‌اند. جمهوری اسلامی اطلاعاتی از جزئیات این پاسخ ارائه نکرد و دقیقا مشخص نیست چه رویکردی را در پیش گرفته و چه خواسته‌هایی را مطرح کرده است. مقام‌های حکومتی نیز در این‌باره واکنش‌های متفاوتی نشان دادند و برخی از احتمال «مذاکره غیرمستقیم» خبر دادند و برخی دیگر بر سیاست‌های پیشین جمهوری اسلامی تاکید کردند.

اسماعیل خطیب، وزیر اطلاعات جمهوری اسلامی، روز جمعه مدعی شد: «ما از هیچ تهدیدی نمی‌ترسیم و به هر تهدیدی از سوی دشمنان پاسخ محکمی می‌دهیم.» همچنین عبدالرحیم موسوی، فرمانده کل ارتش جمهوری اسلامی تاکید کرده است که «نیروهای مسلح خود را برای بالاترین سطح تهدیدات دشمنان آماده کرده‌اند.»

با این حال کمال خرازی، وزیر خارجه اسبق ایران و رئیس شورای راهبردی روابط خارجی، تاکید کرده است که ایران همه راه‌ها را برای مذاکره نبسته، بلکه آماده مذاکره غیرمستقیم برای «ارزیابی طرف مقابل، اعلام شرایط خود و اتخاذ تصمیم مقتضی» است.