نهادها و چهرههای مختلف جمهوری اسلامی روز شنبه به رویدادهای روسیه واکنش نشان دادند.
حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، روز شنبه، در تماس تلفنی با سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه، با حمایت از حاکمیت قانون در همه کشورها از جمله روسیه و انتقاد از هرگونه دخالت خارجی در امور داخلی کشورها، شرایط داخلی روسیه را یک موضوع کاملا داخلی تلقی و اظهار اطمینان کرد که کشور روسیه از این مرحله عبور خواهد کرد.
به گزارش رسانهها در ایران «لاوروف» نیز با اشاره به اظهارات رئیسجمهور روسیه، بر اعمال کامل حاکمیت قانون بر تمامیت ارضی این کشور تاکید کرد و افزود، روسیه به سرعت از این وضعیت عبور میکند.
ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه، نیز گفت رویدادهای روسیه موضوع داخلی این کشورند و تاکید کرد: «جمهوری اسلامی ایران از حاکمیت قانون در فدراسیون روسیه حمایت میکند.»
گروه شبهنظامی واگنر به رهبری یوگنی پریگوژین روز جمعه خیزشی مسلحانه علیه دولت مرکزی روسیه آغاز کرد و شهر روستوف در جنوب کشور را تسخیر کرد. ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه، وعده داده این خیزش را در هم بکوبد. نیروهای واگنر حرکت به سوی شمال با مقصد مسکو را آغاز کردهاند و به شهر التز که در ۴۰۰ کیلومتری جنوب مسکو قرار دارد، رسیدهاند.
اظهارات کنعانی خبر از موضع محتاطانهای از طرف جمهوری اسلامی میدهد که هنوز از عاقبت رویدادهای روسیه مطمئن نیست. اما سایر نهادهای حکومت به طور مشخصتری به نفع پوتین موضع گرفتهاند.
مثلا وبسایت «نورنیوز» که نزدیک به شورای عالی امنیت ملی است، تحلیلی با عنوان «ابعاد شورش واگنر و جنگ شناختی غرب علیه روسیه» منتشر کرد و مدعی شد که واگنر «از نقطهنظر ماهیتی فاقد حداقل توان لازم برای به چالش کشاندن ارتش روسیه است و احتمال اینکه واگنر بتواند موفقیت قابل توجهی به دست آورد، بسیار اندک است».
این وبسایت شورش واگنر را به غرب نسبت داد و آن را بخشی از «سناریوی غربیها» دانست. در این تحلیل با اشاره به حمایت برخی چهرههای اپوزیسیون روسیه از شورش واگنر آمده است: «این اظهارات مشابهت بسیار زیادی با رویکردهای بخشی از اپوزیسیون ایرانی در کشورهای غربی دارد که برای دستیابی به مقاصد شخصی خود، حتی از به آشوب کشیده شدن ایران و حمله خارجی نیز حمایت به عمل میآورند.»
در فضای مجازی، رجزخوانیهای طرفداران حکومت بعد دیگری دارند. مثلا یک روزنامهنگار نزدیک به اصولگرایان، در توئیتر نوشت: «ما یکبار جلوی سقوط دولت سوریه را بهدلیل منافع کشور و ملتمان گرفتیم! اگر لازم باشد مانع سقوط دولت پوتین نیز خواهیم شد.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
برخی کانالهای تلگرامی مدعی صحبت تلفنی پوتین با ابراهیم رئیسی شدند، اما چنین چیزی از طرف مسکو یا تهران تایید نشده است. اما پوتین روز شنبه با همتای ترکیهایاش، رجب طیب اردوغان، تلفنی صحبت کرد. به گزارش نهاد ریاستجمهوری ترکیه، اردوغان از پوتین خواست با عقل سلیم رفتار کند. اردوغان با این حساب از اولین رهبران جهان بود که در میان بحران کنونی با پوتین تماس تلفنی گرفت. به گفته آنکارا، اردوغان به پوتین گفته که کشورش حاضر است نقش خود را در رقم زدن پایان صلحآمیز بحران در روسیه ایفا کند. در بیانیه ترکیه آمده است: «در طول این تماس تلفنی تاکید شد که هیچکس نباید در مواجهه با اوضاع روسیه دست به عمل خودسرانه بزند.» کرملین در بیانیهای مجزا مدعی شد که اردوغان در گفتوگو با پوتین از برخورد او با خیزش واگنر پشتیبانی کرده است.
در جریان اشغال اوکراین به دست روسیه، ترکیه بر خلاف سایر اعضای ناتو مسکو را تحریم اقتصادی نکرد، اما به اوکراین کمک تسیلحاتی کرد و در ضمن خواهان احترام به استقلال و حاکمیت ملی این کشور شد.
رابطه نظامی روسیه و ایران در ماههای گذشته افزایشی چشمگیری یافته است. یک مقام ارشد نظامی آمریکا چند روز پیش با توجه به افزایش ورود تجهیزات نظامی از ایران به روسیه گفته بود که این دو کشور «رابطهای در حال رشد دارند» و هشدار داده بود که «روسیه از بعضی جهات اکنون وابسته به ایران است». الکسوس گیرینکویچ، از فرماندهان ارشد نیرو هوایی آمریکا در منطقه خاورمیانه، روز چهارشنبه گفته بود روسیه میتواند به جمهوری اسلامی ایران فضای بیشتری برای اختلال در ثبات خاورمیانه بدهد. آمریکا اخیرا به همراه بریتانیا، فرانسه، اوکراین و آلبانی خواهان تحقیق سازمان ملل درباره همکاری پهپادی ایران و روسیه نیز شده بود.