پس از شورش ناکام مزدوران جنگی واگنر، آرامش به روسیه بازگشته است. با این حال متحدان غربی کییف در حال ارزیابی وضعیت کرملین و تاثیر آن بر میدان نبرد در اوکرایناند.
مسکو تدابیر امنیتی را که کرملین آنها را «عملیات ضدتروریستی» میخواند، لغو کرد. روز دوشنبه ۲۶ ژوئن (۵ تیر) در پایتخت به عنوان روز غیرکاری اعلام شده تا درباره آنچه روی داد و رخدادهای احتمالی بررسیهای بیشتری انجام گیرد.
سرگئی شویگو، وزیر دفاع روسیه، بامداد دوشنبه نخستین بار پس از توافق روز شنبه برای پایان دادن به شورش گروه واگنر، در یک ویدیو ظاهر شد؛ ویدیویی که وزارت دفاع روسیه آن را منتشر کرده، شویگو را در حال پرواز در هواپیما نشان میدهد. این ویدیو هیچ صدایی ندارد و دقیقا مشخص نیست مربوط به کجا و چه زمانی است. به گزارش کانال تلویزیونی وزارت دفاع روسیه، شویگو از نظر جسمی آسیبی ندیده است و آرام به نظر میرسد.
یوگنی پریگوژین، رهبر مزدوران جنگی واگنر، در شورش خود که توانست کنترل مقر نظامی روسیه در شهر روستوف واقع در جنوب این کشور را به دست گیرد، خواستار تحویل سرگئی شویگو و والری گراسیموف، رئیس ستاد کل ارتش روسیه، شده بود تا در مورد آنها «عدالت» را به اجرا درآورد. پریگوژین این دو را به بیکفایتی و فساد آشکار متهم کرد و مدتها بود که برای برکناری آنها خیز برداشته بود.
پریگوژین اندکی پس از حرکت خود به سمت مسکو، اعلام کرد بهمنظور جلوگیری از خونریزی، عقبنشینی میکند. مسکو نیز اعلام کرد با وساطت الکساندر لوکاشنکو، رئیسجمهوری بلاروس، توافقی به دست آمده است و پریگوژین عازم این کشور میشود. اما هنوز گزارشی در تایید ورود پریگوژین به خاک بلاروس منتشر نشده است و مشخص نیس رهبر واگنر کجا است.
از سوی دیگر، مسکو اصرار دارد وانمود کند که این شورش بر جبهه متزلزل این کشور در اوکراین تاثیری نداشته است و یکشنبه اعلام کرد که نیروهای روسیه ضدحمله اوکراین را دفع کردند. البته سربازان اوکراینی هم اذعان کردهاند که این شورش بر جنگ در اطراف باخموت در شرق اوکراین تاثیر قابلتوجهی نداشته است.
ولادیمیر پوتین در بخشی از مصاحبهای که روز یکشنبه از تلویزیون دولتی روسیه پخش شد، اعلام کرد که در حال حاضر اولویت اصلی درگیری در اوکراین است.
در مقابل، کییف ناآرامیها در مسکو را فرصتی ارزشمند برای ضدحملهای که مدتها انتظارش را میکشید، ارزیابی کرده است. با این حال، هنوز مشخص نیست آیا زلنسکی و ارتش او میتوانند از نابسامانی مسکو به نفع خود بهرهبرداری کنند و سرزمینهایی را که روسیه یکبار در سال ۲۰۱۴ و بار دیگر در سال ۲۰۲۲ به تصرف درآورد، باز پس گیرند.
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین، پیشتر گفته بود که شورش واگنر ضعف رژیم پوتین را آشکار کرد.
در آخرین تحولات مرتبط با شورش ناکام واگنر، زلنسکی و وزیر دفاع اوکراین در تماس تلفنی با متحدان کییف درباره ضعف ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه، و ادامه ضدحمله ارتش اوکراین گفتوگو کردند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
زلنسکی پس از گفتوگو با جو بایدن، رئیسجمهوری ایالات متحده، گفت که «به منظور بازگرداندن نظم بینالمللی جهان باید روسیه را تحت فشار قرار داد».
او در تماسی جداگانه با جاستین ترودو، نخستوزیر کانادا، نیز درباره «وضعیت خطرناک» نیروگاه هستهای عظیم اوکراین در منطقه زاپوریژیا که در تصرف نیروهای روسیه است، گفتوگو کرد.
رئیسجمهوری اوکراین هشدار داد که روسیه در حال بررسی یک رشته عملیاتی شامل انتشار تشعشات هستهای در این نیروگاه است؛ ادعایی که مسکو آن را رد کرده است.
واکنش بازارهای مالی به شورش واگنر
پس از شورش ناکام آخر هفته واگنر در روسیه، بازارهای ارز و بورس واکنش نشان دادند. روبل و بیشتر بازارهای بورس روز دوشنبه شاهد سقوط بودند. با این شورش نگرانی از ثبات روسیه، کشوری مجهز به تسلیحات هستهای بر سر مبادلات مالی سایه افکند.
با واکنش بازارهای ارز به تحولات روسیه، ارزش روبل روسیه روز دوشنبه به ۸۷ دلار سقوط کرد در حالی که بانکها روز شنبه به دلیل توقف پیشروی گروه واگنر، ارزش روبل را ۱۰۰ دلار اعلام کرده بودند. بر این اساس ارزش روبل در مقایسه با دلار آمریکا به پایینترین سطح خود از مارس سال گذشته، نخستین روزهای حمله روسیه به اوکراین، رسید.
بیثباتی در مسکو نخستین مبادلات آسیا در حوزه نفت را تحت تاثیر قرار داد. بهای نفت هم نزدیک به یک درصد افزایش یافت. و معاملات آتی گاز طبیعی اروپا هم هشت درصد رشد را تجربه کرد.
سرمایهگذارانی که تحولات روسیه و پیامدهای شورش گروه واگنر را دنبال میکردند انتظار تغییر مسیر سرمایهها را به سمت پناهگاههای امنی نظیر اوراق قرضه دولتی ایالات متحده و دلار داشتند.
در حالی که شاخصهای بازارهای بورس هنگ کنگ، توکیو، سیدنی، شانگهای، تایپه، بانکوک، بمبئی و ولینگتون شاهد افت بودند، شاخصهای بازارهای سئول، سنگاپور، مانیل و جاکارتا روندی افزایشی به خود گرفتند. شاخصهای بازارهای بورس لندن، پاریس و فرانکفورت همگی در شروع معاملات روز دوشنبه روند کاهشی داشتند.
به گفته جو کاپورسو، تحلیلگر بانک مشترکالمنافع استرالیا در سیدنی، نظر به آنچه روی داد، اگر شاهد تحولات تازهای باشیم اوضاع اقتصادی بر وقف مراد دلار و ین خواهد بود.
بازارها از زمان حمله نظامی روسیه به اوکراین در فوریه ۲۰۲۲ اغلب ناپایدار و بانکها و سرمایهگذاران از ضرر و زیانهای احتمالی نگران بودند. از این رو شاهد گسستهایی در بازار بودیم. پس از رویدادهای روز شنبه، برخی سرمایهگذاران با این استدلال که روسیه تامینکننده بزرگ انرژی و غلات است، تمرکز خود را به تاثیر بالقوه این رویداد بر پناهگاههای امن داراییها نظیر خزانهداری ایالات متحده و قیمت کالاهای اقتصادی معطوف کردند.
به نظر میرسد چنانچه اعتماد عمومی به ثبات در روسیه و بقای رهبری آن متزلزل شود، سرمایهگذاران بهسرعت به پناهگاههای امن هجوم خواهند برد.
با توجه به آنچه در روسیه رخ داد، بازارهای مالی در مورد کمترین تحولات آتی حساس خواهند بود و محتاطتر عمل خواهند کرد. از این رو تاثیر کمترین تحولات بر بازارهای سرمایه میتواند بیش از آنچه انتظار میرود، پدیدار شود.
برخی تحلیلگران پیشبینی میکنند در صورتی که نیروهای روسیه در میدان جنگ عقبنشینی کنند و برای محافظت از سرزمین خود در برابر کودتای احتمالی در وضعیت دفاعی قرار گیرند، فرار سرمایه به سمت اروپا را شاهد خواهیم بود.