رجب طیب اردوغان، رئیسجمهوری ترکیه، در گفتوگو با ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو، از سوئد خواست جلو تظاهرات کردها را بگیرد.
اردوغان که مخالف پیوستن سوئد به سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو، است، ادعا میکند این کشور به پناهگاه مخالفانش بدل شده است؛ کسانی که او از آنها با عنوان «تروریستها» یاد میکند.
رئیسجمهوری ترکیه روز یکشنبه در تماس تلفنی با دبیرکل ناتو، گفت که سوئد به منظور داشتن چراغ سبز آنکارا برای پیوستن به ناتو باید اعتراضهای حامیان حزب «غیرقانونی» کارگران کردستان (پکک) در استکهلم را متوقف کند.
هفته گذشته آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، نیز در حاشیه کنفرانس بازسازی اوکراین در لندن از هاکان فیدان، همتای ترکیهای خود خواست آنکارا حمایت فوری از پیوستن سوئد به ناتو را در دستور کار خود قرار دهد.
با بالا گرفتن فشارها، سوئد اخیرا قانون جدیدی را برای سختتر کردن تامین مالی یا حمایت از «گروههای تروریستی» تدوین کرد اما آنکارا آن را به اندازه کافی قانعکننده نمیداند.
توبیاس بیلستروم، وزیرخارجه سوئد، روز چهارشنبه از پارلمان ترکیه خواست روند تصویب پیشنهاد سوئد برای عضویت در ناتو را آغاز کند. زیرا استکهلم به تعهدات خود در توافق با آنکارا عمل کرده است.
رئیسجمهوری ترکیه تغییر قوانین «تروریسم» در سوئد برای براوردن انتظارات آنکارا را «بیاهمیت» ارزیابی کرد؛ چرا که به گفته او، حامیان حزب کارگران کردستان همچنان به برگزاری تظاهرات در این کشور ادامه میدهند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
آنکارا پیشتر از سوئد خواسته بود شماری از مخالفانش را به ترکیه تحویل دهد یا از خاک خود اخراج کند. سوئد دو هفته پیش موافقت خود را با بازگرداندن تنها یک فرد متهم به قاچاق مواد مخدر به این کشور اعلام کرد.
با اینکه ترکیه به دلیل «نگرانیهای امنیتی» با درخواست سوئد برای پیوستن به ائتلاف نظامی غربی مخالفت میکند، اعضای ناتو امیدوارند این کشور هرچه زودتر و برای نشست میانه ژوییه در ویلنیوس، پایتخت لیتوانی، به عضویت این سازمان درآید.
سوئد و فنلاند دو کشوریاند که سال ۲۰۲۲ پس از چندین دهه بیطرفی و پایبندی به نپذیرفتن تعهد نظامی، به دلیل حمله روسیه به اوکراین سیاست خود را تغییر دادند و درخواست پیوستن به ناتو را به اعضای این سازمان نظامی ارائه کردند. فنلاند پس از فرازونشیبهای طولانی سرانجام اوایل آوریل به عنوان سیویکمین کشور به عضویت ناتو در آمد.
طبق اساسنامه ناتو، رضایت تمامی کشورهای عضو سازمان برای پذیرش عضو جدید در این پیمان نظامی ضروری است. ترکیه و مجارستان تنها کشورهاییاند که تاکنون بهطور رسمی رضایت خود را برای پیوستن سوئد به ناتو اعلام نکردهاند.