جی سولومون، در گزارشی در فریپرس درباره چشمانداز پیشروی جمهوری اسلامی مینویسد که دولت ترامپ از روز شنبه که نشست عمان برگزار میشود، مهلت دوماههای را برای توافق جمهوری اسلامی در نظر گرفته و بررسی اهداف احتمالی حمله در صورت دستنیافتن به توافق نیز در دولت او آغاز شده است.
سولومون مینویسد، ماه گذشته، دونالد ترامپ پشت میز خود در دفتر بیضی کاخ سفید نشست و نسخه نهایی نامهای به رهبر جمهوری اسلامی را شخصا ویرایش کرد. ترامپ در جریان رفتوبرگشت با مشاوران خود، برخی عبارات را خط زد و بهگونهای نامه را بازنویسی کرد که نشاندهنده تمایل او به گفتوگوی مستقیم با تهران درباره برنامه هستهای ایران بود. این نامه سپس از طریق واسطههای دیپلماتیک امارات متحده عربی به تهران ارسال شد.
مقامات ارشد دولت آمریکا به فری پرس گفتهاند که پیشنهاد ترامپ به خامنهای همراه با یک هشدار بود.
در این نامه، ترامپ فقط یک فرصت دو ماهه برای ورود به مذاکرات جدی از ماه مارس در نظر گرفت و هشدار داد که در غیر این صورت، ایالات متحده ممکن است از حمله اسرائیل به تاسیسات هستهای ایران حمایت کند یا خود بهتنهایی دست به اقدام بزند. یکی از مقامات دولت ترامپ گفته است: «تا پایان ماه مه، یا مذاکرات جدی با ایران آغاز میشود یا احتمال اقدام نظامی وجود دارد.»
به نوشته سولومون، نقش مستقیم ترامپ در تهیه این نامه، تحول چشمگیری نسبت به دوره اول ریاستجمهوری اوست؛ زمانی که توافق دوران اوباما برای محدودسازی برنامه هستهای ایران را لغو کرد.
او با اشاره به بحثهایی که درباره نحوه برخورد با جمهوری اسلامی در دولت دوم ترامپ مطرح است و اقدام نظامی موافقان و مخالفانی دارد، مینویسد: مقامات گفتهاند که نامه ترامپ هر دو رویکرد آشتی و جنگ را در خود دارد، و نقش مستقیم او در تهیه آن نشان میدهد که شخصا مایل به هدایت بحث ایران و مدیریت جناحهای مختلف مرتبط با آن است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
سولومون با اشاره به دیداری که قرار است روز شنبه بین استیو ویتکاف، نماینده ویژه دولت ترامپ در امور خاورمیانه و عباس عراقچی، وزیر خارجه جمهوری اسلامی در عمان مینویسد: این دیدار بهنوعی آغاز شمارش معکوس برای ضربالاجل دو ماهه رئیسجمهور خواهد بود.
جزئیات مذاکرات همچنان در حال نهایی شدن است، اما مقامات کاخ سفید تهدید کردهاند که در صورت به بنبست رسیدن این دیپلماسی، گزینه نظامی روی میز خواهد بود. سخنگوی کاخ سفید، کارولین لویت، سهشنبه گفت: «ایران یا میتواند با رئیسجمهور توافق کند، یا با عواقب جدی مواجه خواهد شد.»
به نوشته فری پرس، ویتکاف، مذاکرهکننده این هفته آمریکا، هنوز دیدگاه روشنی ارائه نداده، اما به نظر میرسد تمرکز او بیشتر بر بازرسیهای گستردهتر از تاسیسات هستهای ایران است تا خلع سلاح کامل که مایک والتز و نتانیاهو خواهان آن هستند. براساس این گزارش، چارچوب اولیه پیشنهادی ویتکاف به توافق هستهای اوباما با ایران موسوم به «برجام» شباهت دارد.
در ادامه این گزارش به نگرانی کشورهای منطقه از تشدید تنشها و بیثباتی بیشتر در خاورمیانه و همچنین استقرار شش بمبافکن رادارگریز سنگرشکن بی-۲ آمریکا در نزدیکی ایران اشاره شده است. بمبافکنهایی که قابلیت حمل بمبهای بسیار سنگین را دارند که میتواند برای نفوذ به تاسیسات هستهای زیرزمینی ایران مورد استفاده قرار گیرد. مقامات آمریکا و اسرائیل گفتهاند که تاسیسات هستهای ایران پس از حملات نیروهای دفاعی اسرائیل در سال گذشته، آسیبپذیرتر شدهاند.
یکی از مقامات آمریکایی به فری پرس گفته است که این بمبافکنها هشداری روشن به تهران درباره تهدید نظامی در صورت شکست دیپلماسی هستند.
به گفته مقامات، دولت ترامپ از هماکنون در حال بررسی فهرستی از اهداف احتمالی در داخل ایران است، چه برای اسرائیل و چه برای آمریکا. این اهداف شامل تاسیسات اصلی هستهای ایران، سایتهای غنیسازی و همچنین مراکز تولید موشکهای بالستیک و پهپاد میشود.
فریپرس مینویسد: سوال راهبردی عمیقتر این است که آیا دولت ترامپ تلاش خواهد کرد اهدافی را هدف قرار دهد که ثبات رژیم ایران را به خطر بیندازد؟ در این صورت، یکی از اهداف میتواند تاسیسات نفتی ایران از جمله پایانه صادرات نفت در جزیره خارک باشد. هدف دیگر میتواند دفاتر و مراکز فرماندهی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی باشد.
ایران در سالهای اخیر شاهد اعتراضات گستردهای بوده است. به گفته مقامات فعلی و پیشین، حمله آمریکا به سپاه میتواند باعث افزایش این ناآرامیها شود، زیرا مردم عادی میبینند که ستونهای قدرت رژیم در معرض تهدید قرار گرفتهاند.