محمدرضا بهرامی، سفیر پیشین جمهوری اسلامی ایران در کابل، میگوید، انتقال و استقرار طالبان پاکستانی در شمال افغانستان به معنی توقف ناامنی در پاکستان نیست و خشونت در آن کشور ادامه خواهد یافت. از طرفی طالبان پاکستانی به ابزار چانهزنی رژیم طالبان در برابر کشورهای آسیای میانه و چین تبدیل میشوند.
بهرامی روز دوشنبه در توییتی، نوشت: «تایید انتقال تحریک طالبان پاکستان به شمال افغانستان با توجه به متعهد نبودن آنان به توقف خشونت و همچنین حفظ رابطه با گروههای افراطی غیرافغان، به مفهوم ادامه ناامنی در پاکستان [است].»
بهرامی افزود که با انتقال طالبان پاکستانی به شمال افغانستان، رژیم طالبان از این گروه به عنوان ابزار چانهزنی با دولتهای حوزه آسیای مرکزی و چین استفاده میکند. سفیر پیشین جمهوری اسلامی ایران در کابل هشدار داد که با این کار، در شمال افغانستان «ظرفیت تولید ناامنی و تولید بحرانهای اجتماعی، فرهنگی و امنیتی» به وجود خواهد آمد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
رانا ثناءالله، وزیر کشور پاکستان و ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان، اوایل ژوئن طرح انتقال و استقرار اعضای تحریک طالبان پاکستان را که یک گروه تروریستی اسلامگرای فعال در پاکستان است، به شمال و دیگر مناطق افغانستان تایید کردند. بر اساس اطلاعاتی که ثناءالله و مجاهد به رسانهها دادند، این طرح در نتیجه مذاکرات هیئتی از دولت پاکستان و رژیم طالبان آغاز شد و هدف از آن، «دور کردن عناصر موجب نگرانی دولت پاکستان» از نوار مرزی این کشور است.
ذبیحالله مجاهد این اقدام را «در راستای منافع پاکستان و افغانستان» توصیف کرد و گفت هدف از این طرح، مهار ناامنی و نگرانی در مرز افغانستان و پاکستان است.
با بازگشت طالبان به قدرت در افغانستان، ناامنی و حملات تروریستی در پاکستان افزایش یافت و تحریک طالبان پاکستانی که از متحدان دیرینه طالبان افغاناند، با دستیابی به سلاحهای آمریکایی رهاشده در افغانستان و همچنین جذب نیرو از میان طالبان افغان، حملات خود در شهرهای بزرگ پاکستان از جمله در ایالتهای خیبرپختونخواه، بلوچستان و پیشاور را تشدید کردند.
مقامهای دولت پاکستان همواره با انتقاد از حمایت طالبان افغان از طالبان پاکستانی، از رهبران طالبان در کابل خواستهاند که به دشمنان پاکستان در خاک خود پناه ندهند. بر اساس گزارشی که ناظران شورای امنیت سازمان ملل در ژوئن ۲۰۲۲ منتشر کردند، با سلطه طالبان بر افغانستان، حدود چهار هزار و ۵۰۰ تن از اعضای تحریک طالبان پاکستان به افغانستان رفتند و در شهرهای مختلف این کشور مستقر شدند. در نزدیک به دو سال گذشته، شماری از فرماندهان و اعضای تحریک طالبان پاکستان در حملات انفجاری و ترورهای هدفمند، در شرق و جنوب افغانستان کشته شدند اما به دلیل حمایت مستقیم طالبان از متحدان پاکستانی خود، پناهگاههای اصلی تحریک طالبان پاکستان در خاک افغانستان همچنان فعال باقی ماندند.
هرچند مقامهای پاکستانی و طالبان افغان معتقدند که با انتقال اعضای تحریک طالبان پاکستان به شمال افغانستان ممکن است ناامنی در پاکستان مهار شود، کارشناسان در افغانستان بر این باورند که هیچ تضمینی وجود ندارد که طالبان پاکستانی در شمال افغانستان اسلحه خود را کنار بگذارند و یک زندگی عادی در پیش گیرند.
به گفته کارشناسان، با توجه به حضور دیرینه گروههای تروریستی فعال در شمال افغانستان از جمله حرکت اسلامی ازبکستان، جماعت انصارالله و حرکت اسلامی ترکستان شرقی در شمال، حضور تحریک طالبان پاکستانی روحیه جهادیگری را در میان گروههای فعال در آن ناحیه تقویت خواهد کرد.