در ادامه انتقادها به تصمیم واشنگتن در زمینه تامین تسلیحات خوشهای برای اوکراین، چین دوشنبه، ۱۰ ژوئیه (۱۹تیر)، هشدار داد که «انتقال غیرمسئولانه» مهمات خوشهای میتواند به «مشکلات انسانی» منجر شود.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، مائو نینگ، سخنگوی وزارت خارجه چین، با اشاره به مخالفت گسترده جامعه بینالملل با تصمیم جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده، فقط به این انتقاد بسنده کرد و از محکوم کردن صریح این تصمیم امتناع ورزید.
سخنگوی وزارت خارجه چین در این باره افزود: «باید نگرانیهای بشردوستانه و نیازهای نظامی و امنیتی مشروع را مدیریت کرد و رویکردی محتاطانه و محدود در قبال انتقال مهمات خوشهای در پیش گرفت.»
افزون بر سازمان ملل متحد، کانادا و بریتانیا و گروههای بشردوستانه نیز تصمیم ایالات متحده را به تامین تسلیحات خوشهای اوکراین برای مقابله با روسیه محکوم کردهاند.
بمبهای خوشهای از جمله مهمات نظامی ممنوعه به شمار میروند. این ابزار جنگی در واقع مجموعهای از صدها بمب کوچک است و قادر به تشخیص اهداف نظامی از غیرنظامی نیست. از این رو، استفاده از آنها از مصادیق جنایت جنگی محسوب میشود. افزون بر این، بمب خوشهای میتواند مدتها بدون انفجار باقی بماند و تهدید جدی بالقوهای برای غیرنظامیان در سالهای آینده محسوب میشود.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
گفته میشود تسلیحات خوشهای آمریکا که روانه اوکراین میشود، بخشی از بسته جدید کمکهای نظامی واشنگتن به ارزش ۸۰۰ میلیون دلار به کییف است.
موضعگیری محتاطانه چین در برابر تصمیم آمریکا بیسبب نیست، زیرا هیچیک از این دو کشور کنوانسیون مربوط به تسلیحات خوشهای را که استفاده از این نوع تسلیحات را ممنوع میکند، امضا نکردهاند.
روسیه نیز که این پیمان را امضا نکرده، به دلیل استفاده از بمبهای خوشهای در اوکراین هدف انتقاد قرار گرفته است. کارشناسان نظامی ضریب خطای بمبهای خوشهای روسیه را ۳۰ تا ۴۰ درصد برآورد میکنند.
هرچند چین ادعا میکند که در مناقشه اوکراین بیطرف است، به دلیل امتناع از محکوم کردن مسکو در حمله با تسلیحات خوشهای به اوکراین، هدف انتقاد قرار گرفته است.
روسیه با اینکه خود در جنگ اوکراین از این تسلیحات استفاده کرده است، تصمیم واشنگتن را اقدامی از سر «ضعف و استیصال» خوانده و ادعا کرده است که این اقدام هیچ تاثیری بر عملیات نظامی نیروهای روسی نخواهد گذاشت.
ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه، این تصمیم واشنگتن را نشانه «ضعف و شکست» نیروهای اوکراینی در ضدحمله دانست و دولت آمریکا را متهم کرد که قصد دارد جنگ و درگیریها را در اوکراین تا حد ممکن تداوم بخشد.
کییف برای مقابلهبهمثل با مسکو و دفاع از حق حاکمیت خود بر خاک اوکراین، از آمریکا تسلیحات خوشهای درخواست کرد. این درخواست درآخر پس از گمانهزنیهای فراوان، چراغ سبز بایدن را دریافت کرد. بنا به ادعای دولت بایدن، بمبهای خوشهای که در اختیار اوکراین قرار میگیرند، از ضریب خطای بسیار کمتری در قیاس با بمبهای خوشهای روسیه برخوردارند. گفته میشود که ضریب خطای بمبهای خوشهای آمریکا از ۲.۵ درصد فراتر نمیرود.
همزمان با بالا گرفتن انتقادها از تصمیم آمریکا، کییف با ابراز خرسندی از چراغ سبز واشنگتن، تاکید کرد که اوکراین در هماهنگی با متحدان خود از بمبهای خوشهای استفاده، و برای این منظور، سابقه استفاده از آنها را به دقت ثبت و ضبط خواهد کرد. الکسی رزنیکوف، وزیر دفاع اوکراین، متعهد شد که نیروهای نظامی کشورش از بمبهای خوشهای آمریکا برای بیرون راندن نیروهای روسیه از خاک اوکراین، و نه در خاک روسیه، استفاده خواهند کرد.