ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان، روز سهشنبه ۲۷ تیر (۱۸ ژوییه) اعلام کرد طالبان، ازبکستان و پاکستان برای ساخت خط آهن ترانس-افغان توافق کردند.
این خط آهن آسیای مرکزی را از طریق افغانستان به جنوب آسیا وصل میکند و به گفته مجاهد، از ازبکستان آغاز میشود پس از عبور از استان بلخ در افغانستان و بعد منطقه خرلسو پکتیا به پاکستان متصل خواهد شد.
مجاهد گفت: «این خط آهن مسیری مهم برای مراودات تجاری بین هر سه کشور است و از نظر اقتصادی منفعت زیادی خواهد داشت.»
ملا بختالرحمان شرافت، مدیرکل اداره خط آهن طالبان، برای امضای این توافق به پاکستان سفر کرده است. خبرگزاری باختر، تحت کنترل طالبان، گزارش داد که ملا بختالرحمان شرافت در نشست با مسئولان خط آهن پاکستان و ازبکستان، خواستار آغاز به کار عملی پروژه خط آهن ترانس-افغان شده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
این خبرگزاری نوشت که در این نشست درباره نقشه راه پروژه خط آهن ترانس-افغان صحبت شده است.
گفته میشود که این خط آهن ۵۷۳ کیلومتر طول دارد و هزینه آن بالغ بر ۴.۸ میلیارد دلار آمریکا براورد شده است.
جدیترین چالش بر سر راه احداث این خط آهن تامین بودجه این پروژه منطقهای است.
طالبان با حکومت پاکستان روابط نزدیکی دارند. آنها اخیرا بازسازی بزرگراههای سالنگ و کابل-قندهار را آغاز کردهاند. ملاغنی برادر، معاون اقتصادی نخستوزیر طالبان، میگوید آنها میخواهند آسیای مرکزی را به جنوب آسیا وصل کنند.
پاکستان با کمبود منابع انرژی مواجه است و به همین دلیل تلاش میکند بخشی از برق و گاز موردنیاز خود را از کشورهای آسیای میانه وارد کند.
محمد اشرف غنی، رئیسجمهوری پیشین افغانستان، چند ماه قبل از سرنگونی حکومت بهدست طالبان گفته بود که بر اساس پژوهش بانک توسعه آسیایی، افغانستان دستکم به دو هزار و ۴۴۰ کیلومتر خط آهن نیاز دارد و بر اساس یک براورد اولیه، برای ساخت یک هزار و ۲۹۰ کیلومتر خط آهن به حدود یک میلیارد و ۲۵۵ میلیون دلار آمریکا بودجه نیاز است.
حملونقل کالا در افغانستان بیشتر با کامیون انجام میشود و خط آهن در این کشور توسعه نیافته است.
افغانستان کشوری کوهستانی و محصور در خشکی است. دسترسی نداشتن به آبهای آزاد، باعث شده است که بر حملونقل زمینی متمرکز شود اما از خط آهن کمترین استفاده را میکند. به دلیل چهار دهه جنگ در افغانستان، به توسعه زیرساختهای حملونقل بهویژه خط آهن، کمتوجهی شده است.