مجلس سنای آمریکا روز سهشنبه لایحهای را تصویب کرد که خرید زمینهای کشاورزی بهوسیله برخی «دشمنان آمریکا» از جمله ایران، چین، روسیه و کره شمالی را ممنوع میکند. این مصوبه، که در واقع متتمی بر لایحه بودجه دفاعی سالانه است، برای اینکه قانون شود هنوز باید در مجلس نمایندگان نیز تصویب شود. در آن صورت، این لایحه به «کمیته سرمایهگذاریهای خارجی در آمریکا» قدرت میدهد که معاملات زمین را بررسی کند.
این لایحه را مایک راندز، سناتور جمهوریخواه از ایالت داکوتای جنوبی، طرح کرده بود که با رای قاطع ۹۱ موافق در برابر ۷ مخالف تصویب شد. پیش از این نیز لوایح مشابهی در ایالتهای تگزاس و فلوریدا طرح شده بود. کنشگران مخالف لوایح اینچنینی میگویند این نسخه لایحه محدودیتی برای شهروندان دوتابعیتی ایران و آمریکا یا ایرانیهایی که اقامت دائم (کارت سبز) دارند ایجاد نخواهد کرد. به نظر میرسد محدودیت فقط متوجه اشخاص حقوقی ساکن یکی از این چهار کشور است. با وجود این، مخالفان معتقدند این لایحه میتواند منجر به تبعیض شود.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
راندز گفت: «چین و روسیه دشمنان ما هستند که تقریبا همسطح با خودمان هستند و کره شمالی و ایران نیز دوستان آمریکا نیستند. این چهار دشمن آمریکا را رقیب اصلی خود میدانند.»
طبق آمار اواخر سال ۲۰۲۱ که وزارت کشاورزی آمریکا داده است، بیش از ۱۶ میلیون هکتار از زمینها و مزارع آمریکا در مالکیت خارجیها است، اما از این میزان، کمتر از یک درصد به چین تعلق دارد. بیشترین میزان متعلق به سرمایهگذاران کانادایی و پس از آن هلندی، ایتالیایی، بریتانیایی و آلمانی است. اما سال گذشته که یک شرکت فراوری ذرت، که در مالکیت چینیها بود، بیش از ۱۰۰ هکتار زمین در نزدیکی یک پایگاه نیروی هوایی در ایالت داکوتای شمالی خرید، نگرانیهایی بین برخی قانونگذاران پیش آمد.
علاوه بر راندز، تد کروز از تگزاس از سناتورهای شاخص حامی این لایحه بود. در میان دموکراتها، شرود براون از اوهایو و جان تستر از مونتانا از حامیان اصلی لایحه بودند. در نهایت، اکثر دموکراتها به این لایحه رای مثبت دادند. حتی برنی سندرز، سناتور سوسیالیست، نیز رای مثبت داد. اما الیزابت وارن، چهره متمایل به چپ، جزو شش سناتور دموکراتی بود که رای منفی دادند. یک سناتور جمهوریخواه- رند پل از کنتاکی- نیز رای منفی داد.
مجلس سنا در ضمن با رای ۹۱ به شش لایحهای را تصویب کرد که سرمایهگذاری شرکتهای آمریکایی را در چین، ایران، کره شمالی، و روسیه در بخشهای فناوری پیشرفته همچون هوش مصنوعی، نیمرساناهای پیشرفته، ارتباطات ماهوارهای، و کامپیوترهای کوآنتومی محدود میکند.