مجلس ایران در جلسه علنی یکشنبه، ۱۵ مرداد (۶ اوت)، با طرح ایجاد منطقه آزاد تجاری در منطقه دوغاورن در مرز با افغانستان موافقت کرد.
به گزارش رسانههای ایران، مجلس شورای اسلامی با بررسی گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد لایحه ایجاد منطقه آزاد تجاری - صنعتی دوغارون، این لایحه را با ۱۶۰ رای موافق، ۱۸ رای مخالف و ۱۰ رای ممتنع به تصویب رساند. به باور شماری از اعضای مجلس شورای اسلامی ایران، این طرح از قاچاق کالا جلوگیری میکند و صادرات را به کشورهای همسایه ایران، از جمله افغانستان، افزایش میدهد.
کمال علیپور خنکداری، نماینده قائمشهر، سوادکوه، سوادکوه شمالی، جویبار و سیمرغ (استان مازندران) در مجلس شورای اسلامی ایران، در این زمینه گفت: «در ایران ما نیاز به حمایت از تولیدکنندگان داریم که بتوانند در رقابتی آزاد در مناطق آزاد فعالیت کرده و صادرات بدون پرداخت مالیات از سوی تولیدکنندگان رونق بگیرد؛ بعضا شنیده میشود که مناطق آزاد ما به سمت تولید نرفته و درگاه واردات شدهاند.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
او در ادامه تاکید کرد: «توسعه روابط با همسایگان در توسعه مناطق آزاد موثر است. از سوی دیگر، مناطق آزاد میتوانند در توسعه روابط تجاری با همسایگان تاثیرگذار باشند.»
محسن زنگنه، نماینده تربت حیدریه، مهولات و زاوه در مجلس شورای اسلامی ایران، نیز گفت: «اگر نگاه درست به مناطق آزاد و ویژه داشته باشیم و به آن تعریض و استثنا نزنیم، مناطق آزاد میتوانند نقش مهمی در توسعه داشته باشند.»
او با اشاره به روابط ایران و افغانستان، درباره لایحه منطقه آزاد دوغارون گفت: «افغانستان مقصد ششم صادراتی ایران است؛ مرز دوغارون هم مزایایی چون نزدیکی به مشهد مقدس و سوقالجیشی بودن جغرافیای دوغارون دارد. اگر از این مزایا بهدرستی استفاده شود، میتوانیم محرومیت تعدادی از شهرستانهای شمال شرق کشور را برطرف کنیم.»
این عضو مجلس شورای اسلامی ایران، سهم کنونی دوغارون را در صادرات بسیار اندک دانست، و گفت که علت این امر نیز فقدان زیرساختهای مناسب است. او تاکید کرد که اگر دولت ایران سیاستهای خود را در قبال مناطق ویژه و آزاد اصلاح کند، ایجاد این منطقه میتواند در عمیق کردن پیوندهای ایران با افغانستان موثر باشد.
دوغارون در شرق ایران، دروازه صادرات این کشور به افغانستان محسوب میشود و بر اساس قانون مناطق آزاد ایران مصوب ۱۳۷۲، دوغارون برای تجارت ایران بسیار راهبردی قلمداد شده است، زیرا ۷۵ درصد تردد از این منطقه آزاد تجاری را کالاهای صادراتی ایران تشکیل میدهد.
پس از حاکم شدن طالبان در افغانستان، ایران در دو سال گذشته کوشیده است روابط خوب سیاسی و بازرگانی با رژیم طالبان برقرار کند.
پیشتر، طالبان در فوریه سال جاری میلادی اعلام کرده بودند که جمهوری اسلامی ایران خواستار ایجاد یک مرکز آزاد تجاری مشترک در ۲۰ کیلومتری مرز با افغانستان شده است. این موضوع در دیدار شهابالدین دلاور، سرپرست وزارت معادن طالبان، با حسن کاظمی قمی، سفیر ایران در کابل، مطرح شده بود.
سفیر جمهوری اسلامی ایران در کابل در جریان سفر نورالدین عزیزی، وزیر صنعت و تجارت طالبان، به ایران، نیز درباره افتتاح راهآهن خواف–هرات، افزایش فعالیتهای تجاری در بندر چابهار و رفع موانع ترانزیتی در پایانههای مرزی، با او گفتوگو کرده بود.
اتاق تجارت و صنعت طالبان، آوریل گذشته اعلام کرد که ایران اینک بزرگترین شریک تجاری افغانستان است.