عکسها سرشار از خاطرهاند. گاهی یک عکس به اندازه هزار کلمه سخن گفتن باارزش است. رایحههای خاص هم گاهی خاطرات قدیمی را در دل زنده میکنند. اما این رایحهها نقشهای ضروریتری هم دارند.
نیویورکپست در گزارشی که چندی پیش منتشر شد، به تاثیر رایحههای مختلف بر مغز انسان پرداخته است.
«یوسیآی»، دانشگاه کالیفرنیا در ارواین (Irvine)، به تازگی پژوهشی در زمینه «نوروبیولوژی» (عصبشناسی) و حافظه انجام داده است که نشان میدهد استشمام بعضی از روغنهای طبیعی، به تقویت حافظه کمک میکند.
بنا به نتیجه این تحقیقات که «یوسیآی» منتشر کرده است، شرکتکنندگانی که در طول شش ماه، هر شب دو ساعت عطرهای خاصی را در اتاقخواب خود نگه میداشتد، در مقایسه با کسانی که چنین کاری نمیکردند، حافظه بهتری داشتند.
بر اساس بیانیه یوسیای، دانشمندان علوم اعصاب دریافتند که [رایحههای مزبور] میتواند به افزایش ۲۲۶ درصدی ظرفیت شناختی مغز کمک کند.
نویسندگان این پژوهش میگویند که یافتههای آنها میتواند به ارتباطی قطعی بین حس بویایی و حافظه دستیابد. این کشف، راه را برای تقویت حافظه و احتمالا پیشگیری از زوال عقل هموار میکند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
محققان ۴۶ فرد ۶۰ تا ۸۵ ساله را که حافظه آنان مشکلی نداشت، آزمایش و بررسی کردند.
سپس به افراد شرکتکننده هفت «کارتریج» (محفظه استوانهای) دادند که حاوی روغنهای مختلف بود. شرکتکنندگان این کارتریجها را در دستگاه هواپخش خود قرار دادند. این رایحهها هر شب به مدت دو ساعت هنگام خواب آنها، فعال میشدند.
تقریبا به نیمی از افراد گروه (حدود ۲۰ نفر) کارتریجهای غنی از رایحههای اسطوخودوس، گل رز، پرتقال، اکالیپتوس، لیمو، نعنا و رزماری (اکلیل کوهی) دادند.
به باقی افراد شرکتکننده گروه، روغنهایی حاوی رایحههای کمتر داده شد.
پس از پایان دوره تحقیقات، شرکتکنندگان در مجموعهای از آزمونها، از جمله «آزمون یادگیری کلامی- شنیداری» شرکت کردند. این آزمون توانایی افراد را از طریق به خاطر آوردن کلمات از روی یک فهرست ارزیابی میکند.
تصاویر گرفتهشده از مغز شرکتکنندگان پس از پژوهش، نشان داد که افرادی که محفظههای حاوی روغنهای غنی از رایحه را دریافت کرده بودند، عملکرد مغزی بهتری داشتند.
شرکتکنندگان در این پژوهش همچنین گفتند که خوابشان بهتر بوده است.
مایکل لئون، استاد عصبشناسی و رفتارشناسی، میگوید: «حس بویایی در افراد بالای ۶۰ سال ناگهانی و با سرعت بسیار کاهش مییابد.» پژوهشگران پیش از این نیز از تاثیر بوهای مختلف بر بیماریهای عصبی و روانی، مانند آلزایمر، پارکینسون، اسکیزوفرنی و اعتیاد به الکل، آگاهی داشتند.
در بیانیه «یوسیآی» تاکید شده است: «محققان دریافتهاند که قرار دادن افراد مبتلا به زوال عقل نهچندان شدید، در معرض ۴۰ رایحه مختلف، دو بار در روز، حافظه و مهارت کلامی آنان را تقویت میکند، افسردگی را کاهش میدهد و حس بویایی را نیز تقویت میکند.»