وزارت معادن و نفت گروه طالبان، یکشنبه، ۲۹ مرداد (۲۰ اوت)، اعلام کرد که هزینه گمرکی صادرات زغالسنگ را کاهش دادهاند.
همایون افغان، سخنگوی این وزارتخانه، گفت که نرخ هزینه گمرکی صادرات یک تن زغالسنگ از ۴۵ دلار به ۳۰ دلار کاهش یافته است.
او افزود: «با در نظرداشت بهای جهانی زغالسنگ، برای افزایش سطح صادرات زغالسنگ و ایجاد تسهیلات برای بازرگانان و تشویق سرمایهگذاران کشور، بر اساس پیشنهاد وزارت معادن و نفت و حکم رهبری امارت اسلامی، تصمیم گرفته شد که حقامتیاز [صدور] یک تن زغالسنگ، از ۲۵۰۰ افغانی به ۲۲۰۰ افغانی کاهش یافته است.»
کاهش تعرفه رویالتی و محصول گمرکی زغال سنگ pic.twitter.com/ocgbenDzVg
— Ministry of Mine & Petroleum-Afghanistan (@MoMPAfghanistan) August 20, 2023
آمار وزارت صنعت و تجارت طالبان نشان میدهد که در چهار ماه گذشته، به ارزش ۹۵ میلیون دلار زغالسنگ از افغانستان صادر شده است.
سخنگوی این وزارتخانه همچنین گفت که در این مدت، ۹۷ هزار تن زغالسنگ از افغانستان خارج شده، اما مشخص نکرد که به کدام کشورها صادر شده است.
زغالسنگ افغانستان از مرغوبترین انواع زغالسنگ در جهان است و معدن زغالسنگ «دره صوف» در استان سمنگان در شمال افغانستان، از بزرگترین معادن این ماده بهشمار میرود. افغانستان دارای معادن غنی زغالسنگ است و بیشتر این معادن در استانهای شمالی و جنوبی غربی این کشور قرار دارند.
با روی کار آمدن حکومت طالبان در افغانستان در اوت ۲۰۲۱، صادرات زغالسنگ با قیمت پایین به پاکستان، از کشورهای نزدیک به طالبان، افزایش یافته است. حکومت طالبان زیر تحریمهای کشورهای غربی و آمریکا قرار دارد و بخشی از هزینههای جاری خود را از عواید معادن کشور تامین میکند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
پاکستان نیاز شدیدی به برق و مواد سوختی دارد و به همین دلیل، زغالسنگ باکیفیت افغانستان را با قیمت پایین خریداری میکند و در تولید برق و صنایع خود بهکارمیگیرد.
شهباز شریف، نخستوزیر پیشین پاکستان، ژوئن سال گذشته میلادی گفته بود که پاکستان با خرید زغالسنگ از افغانستان، سالانه ۲.۲ میلیارد دلار صرفهجویی میکند.
او از کابینهاش خواسته بود که زمینه را برای واردات بهتر و بیشتر زغالسنگ از افغانستان فراهم کنند. او همچنین دستور داده بود که برای خرید زغالسنگ از افغانستان، کلدار پرداخت شود نه دلار، تا خروج ارز از پاکستان کاهش یابد.
پاکستان به دلیل بحران شدید مالی، با کمبود دلار مواجه است و به همین دلیل، میکوشد که دادوستدهای آن با افغانستان، با کلدار انجام شود.
حکومت پاکستان از حامیان اصلی حکومت طالبان است. اسلامآباد در جریان دو دهه جنگ طالبان با حکومت پیشین افغانستان و متحدان غربی آن، از طالبان حمایت میکرد.
در این اواخر حکومت طالبان کوشیده است که افغانستان را به مسیری برای ترانزیت پاکستانی بدل کند تا از این طریق، کالاهای پاکستانی به کشورهای آسیایی منتقل شوند و در مقابل، انرژی و مواد سوختی به پاکستان انتقال یابد.
طالبان همچنین صادرات گاز ترکمنستان را به پاکستان از طریق افغانستان، تسهیل کردهاند.