آژانس مهاجرت سازمان ملل روز چهارشنبه ششم سپتامبر (پانزدهم شهریور) اعلام کرد که بیش از پنج میلیون نفر بر اثر درگیریهای چند ماهه در سودان آواره شدهاند.
به گزارش آسوشیتدپرس، در درگیریهای سودان بین ارتش این کشور و نیروی شبهنظامی رقیب هیچ نشانهای از کاهش دیده نمیشود. تلاشهای بینالمللی برای میانجیگری در این مناقشه هم تاکنون شکست خورده و دستکم ۹ توافق آتشبس ناکام مانده است.
بر اساس گزارش آژانس مهاجرت سازمان ملل، بیش از چهار میلیون سودانی از زمان آغاز درگیریهای داخلی در اواسط آوریل، در داخل این کشور آواره شدهاند و ۱.۱ میلیون نفر به کشورهای همسایه گریختهاند.
تخمین زده میشود که بیش از ۷۵۰ هزار نفر از شهروندان سودان به سمت مصر یا چاد رفته باشند.
سودان حدود پنج ماه پیش در هرجومرج فرو رفت و تنشهای طولانیمدت بین ارتش این کشور به رهبری ژنرال عبدالفتاح برهان و نیروهای پشتیبانی فوری به فرماندهی محمد حمدان دقلو به جنگ علنی تبدیل شد.
این جنگ در خارطوم، پایتخت سودان، به یک میدان نبرد شهری تبدیل شده است و هیچ یک از طرفین نتوانستهاند کنترل شهر را به دست بگیرد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
در همین حال، گروههای حقوق بشر و سازمان ملل گزارش میدهند که در غرب منطقه دارفور، درگیریها به خشونت قومی تبدیل شده است.
مذاکرات صلح رسمی با میانجیگری ایالات متحده آمریکا و عربستان سعودی در شهر جده در اواخر ژوئن به تعویق افتاد و هر دو میانجی از نیروهای پشتیبانی فوری و ارتش سودان به دلیل نقض مداوم آتشبس انتقاد کردند.
آمار جدید درباره آوارگی مردم سودان در حالی منتشر میشود که پیش از این یونیسف، صندوق کودکان سازمان ملل متحد، نیز هشدار داده بود که با درگیریهای مرگبار در سودان که بحران گرسنگی را در این کشور عمیقتر میکند، ۱۴ میلیون کودک سودانی به حمایتهای بشردوستانه نیاز مبرم دارند.
تد چایبان، معاون مدیر اجرایی یونیسف، در این زمینه گفت: «در مورد کودکان سودانی اعداد وحشتناکی وجود دارد. تقریبا ۱۴ میلیون کودک در این کشور به حمایتهای بشردوستانه نیاز دارند و بیش از یک میلیون و ۷۰۰ هزار کودک به دلیل خطر گرسنگی، بیماری یا خشونت مجبور به ترک خانههایشان شدهاند. این علاوه بر یک میلیون و ۹۰۰ هزار کودکی است که پیش از بحران اخیر در سودان آواره شده بودند.»
او افزود: «سه میلیون کودک زیر پنج سال در سودان دچار سوءتغذیهاند و ۷۰۰ هزار نفر از آنها در معرض سوءتغذیه حاد و خطر مرگ قرار دارند. یک میلیون و ۷۰۰ هزار کودک زیر یک سال هم در معرض خطر از دست دادن فرصت واکسیناسیون حیاتی قرار گرفتهاند که این موضوع احتمال شیوع بیماریها در میان آنها را افزایش میدهد.»
بر اساس گزارشهای سازمان ملل، هرچند بسیاری از مردم محلی برای فرار از درگیریها از پایتخت گریختهاند، میلیونها تن همچنان در شهر خارطوم و مناطق اطراف آن زندگی میکنند و در خانههایشان پناه گرفتهاند.
در حالی که هیچیک از دو طرف حاضر به کوتاه آمدن نیستند، گروه بینالمللی بحران هشدار داده که سودان فروپاشیده ممکن است به پناهگاهی برای مزدوران جنگی، قاچاقچیان و ستیزهجویان فراملیتی بدل شود؛ چیزی که برای کشورهای همسایه خطری جدی محسوب میشود.