دو سالگی ممنوعیت تحصیل دختران در افغانستان؛ دبیرکل سازمان ملل خواستار بازگشایی مدارس شد

دوساله شدن ممنوعیت تحصیل دختران مصادف است با نخستین روز هفتادوهشتمین مجمع عمومی سازمان ملل متحد

گوترش ممنوعیت تحصیل دختران را نقض توجیه‌ناپذیر حقوق بشر خواندــ ARUN SANKAR/AFP

دوشنبه ۲۷ شهریور (۱۸ سپتامبر) مصادف است با دو ساله شدن دستور منع تحصیل دختران در دبیرستان در افغانستان. آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، به این مناسبت در یادداشتی در پلتفرم اکس، با یادآوری از این روز، ممنوعیت تحصیل دختران را «نقض توجیه‌ناپذیر حقوق بشر» خواند.

گوترش در این یادداشت نوشت: «این نقض توجیه‌ناپذیر حقوق بشر است که صدماتی طولانی‌مدت به کل یک کشور وارد می‌کند.» او با پیام «دختران به مدرسه تعلق دارند»، از طالبان خواست که ممنوعیت تحصیل دختران در مقاطع راهنمایی و دبیرستان را لغو کنند و به آن‌ها اجازه دهند به مراکز تحصیلی بازگردند.

سالگرد دو ساله شدن ممنوعیت تحصیل دختران در مقطع متوسطه در افغانستان، در سال ۲۰۲۳ با نخستین روز برگزاری هفتادوهشتمین مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک مصادف شده است. دبیرکل سازمان ملل در حالی از ممنوعیت تحصیل دختران افغان در دبیرستان یاد می‌کند که طالبان در دو سال گذشته به‌تدریج همه فرصت‌های تحصیل و پیشرفت را از زنان و دختران در افغانستان سلب کرده‌اند.

دو سال پیش در این روز، طالبان دستور ممنوعیت رفتن دختران بالاتر از کلاس ششم به مدرسه را صادر کردند؛ با این حال دختران دانشجو تا دی‌ ۱۴۰۱، هنوز اجازه تحصیل در دانشگاه‌ها را داشتند؛ البته با رعایت حجاب اجباری و در کلاس‌های تفکیک‌ جنسیتی‌شده.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

دبیرکل و دیگر مقام‌های سازمان ملل متحد در دو سال گذشته بارها از طالبان خواستند حق تحصیل را از دختران نگیرند و امکان تحصیل را برای همه فراهم کنند، اما طالبان که در این مدت هیچ فشار جدی از سوی جهان احساس نکردند، با خیال راحت هر روز بیشتر از قبل عرصه را برای تحصیل، کار و حضور زنان در اجتماع تنگ‌تر کردند.

این نشان می‌دهد که اقدام‌های جهانی در زمینه بازگرداندن حق تحصیل به زنان در افغانستان که جزو حقوق انسانی‌ اولیه‌ آن‌هاست، هنوز کارساز نبوده‌اند. فعالان حقوق زنان اهل افغانستان نیز همواره از بی‌توجهی دولت‌های جهان و سازمان ملل به نقض واضح حقوق بشری زنان انتقاد کرده‌اند. این فعالان معتقدند که سازمان ملل متحد و کشورهای جهان با ارسال پول به سازمان‌های تحت کنترل طالبان به نام کمک‌های بشردوستانه باعث تقویت طالبان شده‌اند و در واقع برای وادار کردن طالبان به رعایت حقوق بشر، از هیچ اهرم فشاری استفاده نکرده‌اند.

هفتادوهشتمین مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک روز دوشنبه رسما آغاز می‌شود. انتظار می‌رود که در این مجمع، در مورد نقض گسترده حقوق بشر در افغانستان هم صحبت شود.

بیشتر از جهان