عبدالمتین قانع، سخنگوی وزارت داخله طالبان، گفت که این وزارتخانه در حال ایجاد یک شبکه نظارتی با دوربین در مقیاس بزرگ برای شهرهای افغانستان است و طالبان به نقشه آمریکا برای تامین امنیت شهرها نیز دست یافتهاند.
سخنگوی وزارت داخله طالبان به رویترز گفت که به تامین امنیت و سرکوب داعش متمرکز شدهاند و با شرکت چینی سازنده تجهیزات مخابراتی «هوآوی» نیز درباره همکاری احتمالی مشورت کردهاند.
جلوگیری از حملههای گروههای تروریستی بینالمللی، از جمله سازمانهای برجسته تروریستی مانند گروه موسوم به «شاخه خراسان دولت اسلامی (داعش)»، به محور تعامل طالبان با بسیاری از کشورها، از جمله ایالات متحده آمریکا و چین، تبدیل شده است.
برخی از تحلیلگران، توانایی طالبان را برای تامین مالی تهیه و نصب دوربینهای نظارتی زیر سوال میبرند و فعالان حقوقبشر نیز از سرکوب معترضان با استفاده از قابلیت این دوربینها ابراز نگرانی میکنند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
جزئیات طرح و قصد طالبان برای گسترش و مدیریت نظارت جمعی، از جمله چگونگی دستیابی آنان به نقشه امنیتی ایالات متحده آمریکا، منتشر نشده است.
عبدالمتین قانع، سخنگوی وزارت داخله طالبان، به رویترز گفت که نصب دوربین در نقاط مهم کابل و جاهای دیگر، بخشی از یک راهبرد امنیتی چهارساله است که کامل اجرا خواهد شد.
او گفت: «در حال حاضر روی نقشه امنیتی کابل کار میکنیم که به دست کارشناسان امنیتی در حال تکمیل است و به زمان زیادی برای اجرا نیاز دارد.»
او ادعا کرد که «طالبان نقشه امنیتی ایالات متحده آمریکا را برای تامین امنیت شهرها و نیز طرح امنیتی ترکیه را در اختیار دارند».
او جزئیاتی در مورد زمان اجرای طرح ترکیه ارائه نکرد و سخنگوی دولت ترکیه نیز به درخواست و پرسش رویترز در اینباره پاسخ نداده است.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفته است که واشنگتن با طالبان همکاری نمیکند و برای آنان روشن کرده است که مسئولیت کسب اطمینان از اینکه هیچ پناهگاه امنی برای تروریستها در افغانستان وجود ندارد بر عهده طالبان است.
عبدالمتین قانع گفت که طالبان اوت گذشته گفتوگوی سادهای با شرکت چینی هوآوی درباره دسترسی به دوربینهای نظارتی-امنیتی انجام دادهاند، اما هنوزهیچ قراردادی در این زمینه به امضا نرسیده است.
بلومبرگ نیز ماه گذشته میلادی گزارش داد که هوآوی در زمینه نصب یک سیستم نظارتی در افغانستان با طالبان به توافق شفاهی دست یافته است.
هوآوی در سپتامبر به رویترز گفت که در دیدار با نمایندگان طالبان «درباره هیچ طرحی بحث نشد».
سخنگوی وزارت خارجه چین گفت که از محتوای دیدار هوآوی با طالبان مطلع نیست. او گفت: «چین همیشه حامی روند صلح و بازسازی در افغانستان بوده و از شرکتهای چینی نیز برای انجام همکاریهای عملی مربوطه حمایت کرده است.»
طالبان گفتهاند که بیش از ۶۲ هزار دوربین امنیتی در کابل و شهرهای دیگر افغانستان وجود دارد که از یک اتاق کنترل مرکزی نظارت میشوند. آخرین بهروزرسانی عمده سیستم دوربینهای نظارتی کابل در ۲۰۰۸، زیر نظر حکومت پیشین افغانستان و با حمایت کشورهای غربی انجام شده است.
زمانی که نیروهای بینالمللی به رهبری ناتو در ژانویه ۲۰۲۱ بهتدریج از افغانستان عقبنشینی کردند، امرالله صالح، معاون رئیس جمهوری وقت، به خبرنگاران گفت که حکومت افغانستان سیستم نظارت دوربینی کابل را ارتقاء خواهد داد. او همچنین گفت که این طرح ۱۰۰ میلیون دلاری با حمایت ناتو تنظیم و اجرا شده است.