پس از انتشار خبر آزادی مطیعالله ویسا، کنشگر معروف در زمینه آموزش دختران در افغانستان، از زندان طالبان، ریچارد بنت، گزارشگر ویژه شورای حقوق بشر سازمان ملل، در پیامی در رسانه اجتماعی اکس از آزادی او استقبال کرد و خواستار آزادی فوری و بدون قید و شرط همه فعالان حقوق بشر بهویژه زنان از زندان طالبان شد. بنت، بازداشت مطیعالله ویسا، ژولیا پارسی، ندا پروانی، رسول عبدی و و دیگر فعالان را «خودسرانه و غیرقانونی» خواند و خواستار آزادی آنان شد.
در همین حال، توماس وست، فرستاده ویژه رئیسجمهوری آمریکا در امور افغانستان، نیز در پیامی در رسانه اجتماعی اکس، نوشت: «با همکارانم از رهایی مطیع الله ویسا استقبال میکنم و خواستار رهایی همه مدافعان حقوق بشر افغانام.»
مطیعالله ویسا، بنیانگذار موسسه راه قلم که از سالها پیش به این سو در زمینه آموزش دختران در مناطق دور افتاده افغانستان بهطور پیوسته کار کرده است، هفت ماه پیش به دست طالبان بازداشت شد. طالبان نه تنها اتهامهای واردشده بر ویسا را اعلام نکردند، بلکه برخی از اعضای خانواده او را نیز بازداشت کردند.
با وجود تلاشهای مکرر فعالان و سیاستمداران آمریکایی و اروپایی و نهادهای حقوق بشری بینالمللی، او برای هفت ماه در زندان ماند و سرانجام روز پنجشنبه پنجم آبان، آزاد شد.
رینا امیری، فرستاده ویژه آمریکا در امور زنان و حقوق بشر در افغانستان، نیز به آزادی ویسا از زندان طالبان واکنش نشان داد و از آن استقبال کرد. او در پیامی در رسانه اجتماعی اکس نوشت: «از شنیدن خبر آزادی مطیعالله ویسا خوشحال شدم زیرا او هرگز نباید به خاطر دفاع از حقوق دختران افغان برای تحصیل، بازداشت میشد.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
امیری در این پیام، با استقبال از آزادی ویسا، گفت که بازداشت فعالان حقوق زنان و حقوق بشر، غیرقانونی و ناحق است. او نوشت: «یک بار دیگر، خواستار آزادی فوری تمام افغانهایی که به ناحق بهدلیل اقدام شجاعانه دفاع از حقوق خود بازداشت شدهاند هستم.»
طالبان اوایل سال ۲۰۲۳ میلادی، مرتضی بهبودی، خبرنگار افغان- فرانسوی را که برای تهیه گزارش به افغانستان آمده بود، بازداشت کردند و او را برای بیشتر از ۹ ماه در زندان نگه داشتند. بهبودی هفته گذشته از زندان طالبان آزاد شد و به خانوادهاش در فرانسه پیوست.
در ادامه برخی دیگر از فعالان و دانشگاهیان، از جمله رسول عبدی، نویسنده و استاد دانشگاه، مطیعالله ویسا، کنشگر در زمینه آموزش و در ادامه سه خبرنگار رادیو نسیم در دایکندی و سرانجام ندا پروانی، ژولیا پارسی و منیژه صدیقی، فعالان حقوق زنان، را بازداشت کردند.
اکنون بیشتر از یک ماه از زندانی شدن ژولیا پارسی و ندا پروانی همراه با اعضای خانوادههایشان میگذرد و طالبان تاکنون هیچ پاسخی به نزدیکان آنها در مورد اتهامهای وارده بر آنها و حتی وضعیت سلامتی و محل نگهداریشان ندادهاند.
علاوه بر این، هفته گذشته طالبان یک فعال حقوق زن دیگر به اسم منیژه صدیقی را نیز در کابل بازداشت کردند.