وزیر خارجه طالبان برای معالجه به ترکیه سفر کرد

امیرخان متقی از کنسولگری و سفارت افغانستان در ترکیه بازدید کرده است

امیرخان متقی در جریان سفر به ترکیه در سال ۲۰۲۱-ADEM ALTAN/AFP

مولوی امیرخان متقی، وزیر خارجه رژیم طالبان، از دو روز پیش در شهر آنکارا، پایتخت ترکیه، به سر می‌برد و سرگرم انجام معاینات پزشکی در یکی از بیمارستان‌های آن شهر است. منابع مطلع در آنکارا به ایندیپندنت فارسی گفتند که سفر متقی به ترکیه به هدف معالجه صورت گرفته است. اما او روز جمعه از سفارت افغانستان در آنکارا نیز بازدید کرد.

نام مولوی امیرخان متقی در فهرست تحریم‌های سازمان ملل متحد قرار دارد و از سفر به خارج افغانستان منع شده است. با وجود این محدودیت، او پیوسته به کشورهای منطقه، از جمله ترکیه، چین، روسیه و ازبکستان، سفر کرده است.

عبدالقهار بلخی، سخنگوی وزارت خارجه طالبان، روز شنبه ششم آبان در شبکه ایکس نوشت که امیرخان متقی به ترکیه سفر کرده است و در جریان این سفر از کنسولگری افغانستان در استانبول و سفارت افغانستان در آنکارا نیز دیدن کرده است. قهار بلخی همچنین افزود که متقی با فریدون سنیرلی اوغلو، هماهنگ‌کننده ویژه سازمان ملل متحد برای افغانستان، نیز دیدار و گفت‌وگو کرده است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

خبر سفر امیرخان متقی به ترکیه دو روز بعد از رسیدن او به آنکارا منتشر شد. همچنین، برخلاف بقیه سفرهای متقی به کشورهای منطقه، که معمولا هیئتی از مقام‌های طالبان او را همراهی می‌کنند و پیش از سفر اطلاعیه‌ای از طرف وزارت خارجه منتشر می‌شود، این سفر او در سکوت کامل انجام شده است.

پیش از این، ملا هدایت‌الله بدری، رئیس بانک مرکزی افغانستان زیر نظارت طالبان، برای معالجه به ترکیه سفر کرده بود. هدایت‌الله بدری، که در حادثه منحرف شدن خودرو از جاده در قندهار مجروح شده بود، پس از چند روز بستری شدن در قندهار به ترکیه رفت و پس از حدود یک ماه به کابل بازگشت و به کار ادامه داد.

هرچند مشخص نیست چرا امیرخان متقی سفر درمانی‌اش به ترکیه را پنهان کرده است، اما به نظر می‌رسد این پنهان‌کاری برای جلوگیری از انتقاد مردم باشد. رهبران طالبان در دو سال گذشته ضمن تاکید بر تقویت کسب‌وکارهای خصوصی و بهبود کیفیت خدمات دولتی، از شهروندان افغان خواسته‌اند که به‌جای سفر به خارج از کشور برای معاینات پزشکی و معالجه، از امکانات موجود در داخل کشور استفاده کنند.

امیرخان متقی در حالی برای معالجه به ترکیه رفته است که شهروندان افغان به‌راحتی به گذرنامه دسترسی ندارند و همچنین بسیاری از کشورها، از جمله ترکیه، صدور ویزا به افغان‌ها را جز در موارد استثنایی- مانند بازرگانان- محدود کرده‌اند. پس از فروپاشی دولت جمهوری در افغانستان، بسیاری از کشورها روند صدور ویزا به شهروندان افغان را متوقف کردند و این روند هنوز از سر گرفته نشده است. یکی از نگرانی‌های کشورهای منطقه، از جمله ترکیه، هند، کشورهای آسیای میانه، و چین از صدور ویزا برای شهروندان افغان این است که بسیاری از اعضای طالبان و همچنین اعضای دیگر گروه‌های تروریستی فعال در افغانستان گذرنامه گرفته‌اند و از گذرنامه افغانستان و ویزای آن کشورها ممکن است برای نفوذ به آن کشورها استفاده کنند.

با این حال، هنوز مشخص نیست که امیرخان متقی، با وجود اینکه سازمان ملل سفر کردنش را ممنوع کرده است، با  چه مجوزی به ترکیه سفر کرده است. روابط دولت ترکیه و رژیم طالبان در دو سال گذشته روزبه‌روز گسترش یافته است. در تازه‌ترین مورد، دو ماه پیش، وزارت خارجه ترکیه یک دیپلمات طالبان را در سفارت افغانستان در آنکارا پذیرفت. کنسولگری افغانستان در ترکیه نیز اوایل امسال به یک دیپلمات طالبان واگذار شده بود.

با وجود آنکه مقام‌های ترکیه هر از گاهی بر ضرورت شکل‌گیری دولت فراگیر در افغانستان تاکید می‌کنند، در همه ابعاد سیاسی و اقتصادی با رژیم طالبان در تعامل‌اند و هر از گاهی از هیئت‌های طالبان در سفر به آن کشور میزبانی می‌کنند.

بیشتر از جهان