آخرین گزارش مرکز آمار درباره آمار ازدواج که مربوط به بهار ۱۴۰۲ است، نشان میدهد نرخ ازدواج در ایران به نسبت بهار ۱۴۰۱، نزدیک به ۹ درصد کاهش یافته است.
بر اساس این گزارش، در سه ماهه نخست سال جاری، ۱۳۰ هزار و ۳۰۵ مورد ازدواج ثبت شده، در حالی که در بهار سال ۱۴۰۱ تعداد ازدواجهای ثبتشده ۱۴۳ هزار و ۶۹۷ مورد و در بهار سال ۱۴۰۰ تعداد آنها ۱۶۱ هزار و ۷۴۲ مورد بوده است.
در همین حال آمار طلاق به نسبت بهار ۱۴۰۱ کاهش داشته و از ۴۶ هزار و ۷۳ مورد طلاق ثبتشده در سه ماهه نخست سال ۱۴۰۱ به ۳۸ هزار و ۱۳ مورد طلاق در سهماهه نخست سال ۱۴۰۲ رسیده است.
این اعداد نشان میدهند در حالی که آمار طلاق در بهار ۱۴۰۱ به نسبت بهار ۱۴۰۰ افزایش داشته، در سال ۱۴۰۲ نرخ آن پایین آمده است.
از دیگر موارد قیدشده در این گزارش تداوم افزایش میانگین سنی مردان و زنان ایرانی هنگام ثبت اولین ازدواج است. در بهار ۱۴۰۰، میانگین سنی مردان هنگام ثبت اولین ازدواج ۲۶.۷ سال بوده که در بهار سال ۱۴۰۱ به ۲۷.۹ سال و در بهار ۱۴۰۲ به ۲۸.۱ سال رسیده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
در خصوص میانگین سن زنان در هنگام اولین ازدواج نیز روند افزایش سن مشهود است. در بهار ۱۴۰۰ میانگین سن زنان هنگام ازدواج ۲۳.۲ بوده که این عدد در بهار ۱۴۰۱ به ۲۳.۷ سال و در بهار ۱۴۰۲ به ۲۳.۹ سال رسیده است.
مرکز آمار ایران وضعیت میانگین سنی ازدواج را بهصورت کلی وخیمتر دانسته؛ زیرا بهار ۱۴۰۰ این شاخص در مردان ۲۹.۷ سال بوده که در بهار ۱۴۰۱ به ۳۰.۳ سال و در بهار ۱۴۰۲ به ۳۰.۷ سال رسیده است.
روند صعودی این شاخص در زنان ایرانی مشهودتر بوده و به طور میانگین به ازای هر سال، یک سال بر میانگین سن زنان هنگام ازدواج افزوده شده و بر اساس آمار منتشرشده، در بهار ۱۴۰۰ به ۲۴.۷ سال، در بهار سال ۱۴۰۱ به ۲۵.۴ سال و در بهار ۱۴۰۲ به ۲۶.۵ رسیده است.
مرکز آمار ایران با انتشار گزارشی در خصوص شرایط فرزندآوری هم به کاهش میزان ولادت اذعان و تاکید کرده که تعداد نوزادان متولدشده در بهار سال ۱۴۰۲ به نسبت بهار سال ۱۴۰۱ نهتنها کاهش یافته که به نسبت فصل پیشین از آن یعنی زمستان ۱۴۰۱ نیز روندی نزولی داشته است.
بر اساس آمار منتشرشده، تعداد ولادتهای ثبتشده در چهار ماه نخست امسال ۳۳۸ هزار و ۶۰۱ نفر اعلام شده که از این تعداد ۱۷۵ هزار و ۶۹۴ نوزاد پسر و ۱۶۲ هزار و ۹۰۷ نوزاد دختر بودند.
از نکات مهم در گزارشهای ماههای اخیر مرکز آمار تعداد ازدواج کودکان زیر ۱۵ سال است که عدد نگرانکننده ۲۶ هزار و ۹۸۹ نفر را نشان میدهد. این در حالی است که بر اساس گزارشها از مناطق مختلف ایران، فعالان حقوق کودک بر این باورند به سبب ثبت قانونی نشدن ازدواجهای زیر ۱۸ سال، این آمار بیشک کمتر از میزان واقعی است که پدیده کودکهمسری را همچنان بهعنوان یکی از بحرانهای اجتماعی مطرح میکند.
تازهترین آمارها از وضع ازدواج و فرزندآوری در ایران نشان میدهد که با وجود تلاش حکومت برای افزایش آمار ازدواج و ادعای موفقیت در طرح افزایش نرخ فرزندآوری در این خصوص بهبودی حاصل نشده است.
به گفته کارشناسان، بحران اقتصادی، ناامیدی و آینده مبهم و افزایش هزینههای مسکن و درمان هرکدام از عواملیاند که جوانان ایرانی را درباره آغاز زندگی مشترک و فرزندآوری دچار تردید کردهاند.