بالا گرفتن انتقادها از تصمیم جورجا ملونی برای انتقال پناهجویان به آلبانی

اتحادیه اروپا از دولت ایتالیا خواست که اطلاعات این توافقنامه جنجالی را در اختیارشان قرار دهد

جورجا ملونی، نخست‌وزیر ایتالیا، در کنار ادی راما، نخست‌وزیر آلبانی، رم، ششم نوامبر ۲۰۲۳ ـ AFP

جورجا ملونی، نخست‌وزیر ایتالیا، روز دوشنبه اعلام کرد که دولت این کشور قصد دارد مراکزی را در آلبانی برای اسکان پناهجویان ایجاد کند؛ تصمیمی که با واکنش‌های بسیاری مواجه شده است.

به گزارش گاردین، ملونی از این اقدام به‌عنوان یک «معامله تاریخی» با تیرانا برای مدیریت جریان‌های مهاجرت استقبال کرده و گفت: «خوشحالم که با ادی راما، نخست‌وزیر آلبانی، یادداشت تفاهم در مورد مدیریت جریان مهاجرت را امضا کردیم. ایتالیا بزرگ‌ترین شریک تجاری آلبانی است و در حال حاضر، همکاری نزدیکی میان ما در مبارزه با مهاجرت غیرقانونی وجود دارد.»

اطلاعات منتشرشده حاکی از آن است که این توافق‌نامه شامل ایجاد مراکزی در آلبانی است که می‌تواند حداکثر سه هزار نفر را در خود جای دهد.

ملونی درباره این توافق افزود: «ما بحث درباره این موضوع را با این ایده آغاز کردیم که مهاجرت غیرقانونی پدیده‌ای است که هیچ کشور عضو اتحادیه اروپا به تنهایی قادر به مدیریت آن نیست و همکاری بین کشورهای اتحادیه اروپا در این زمینه بسیار مهم است.»

دولت ایتالیا این توافق را «اولین در نوع خود» دانسته و می‌گوید که این «توافق تاریخی» نه تنها برای ایتالیا، بلکه برای کل اتحادیه اروپا مفید و قابل الگوبرداری خواهد بود.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

با این حال، پس از اعلام امضای این قرارداد، انتقادها از این طرح بالا گرفته است. احزاب اپوزیسیون ایتالیا از این مشارکت با آلبانی انتقاد کرده و آن را «به‌هم‌ریخته» توصیف کردند.

برخی از منتقدان نیز به این موافقت‌نامه عنوان «گوانتاناموی ایتالیایی» داده‌ و خواستار توقف آن شده‌اند. کارشناسان و متخصصان حوزه مهاجرت هم چنین توافقی را «سوال‌برانگیز» دانستند.

فابریزیو تاسیناری، از مدیران اجرایی موسسه دانشگاه اروپایی، درباره پیامدهای سیاسی معامله ایتالیا با آلبانی گفت: «در ظاهر، این معامله در راستای تعهد ملونی برای کنترل مهاجرت است. او پیش از این اقدام‌هایی را نیز در توافق با تونس آغاز کرده اما تاکنون جواب نگرفته است.»

او همچنین افزود: «تصمیم جدید نخست‌وزیر ایتالیا باعث ایجاد سؤالات زیادی در اتحادیه اروپا خواهد شد و شاید بتوان آن را با آنچه بریتانیا برای انتقال جنجالی پناهجویان به رواندا در نظر گرفت مقایسه کرد.»

این متخصص افزود: «نگرانی‌ها در مورد گسترش این تصمیم از طرف سایر کشورهای اروپایی وجود دارد.»

در حال حاضر، ایتالیا و آلبانی بر سر کلیات انتقال مهاجران به توافق رسیده‌اند اما جزئیات مشخصی از نحوه اسکان مهاجران اعلام نشده است.

رسانه‌ها گزارش داده‌اند مهاجرانی که به آلبانی منتقل می‌شوند منحصرا کسانی‌اند که از طریق کشتی‌های ایتالیایی مانند گارد ساحلی ایتالیا یا قایق‌های نظامی نجات می‌یابند و این ایده شامل پناهجویانی که از طریق قایق‌های امداد غیردولتی خارجی نجات یافته‌اند، افرادی که به سواحل ایتالیا رسیده‌اند یا پناهجویان زیر سن قانونی، زنان باردار و افراد آسیب‌پذیر که به ایتالیا منتقل می‌شوند نیست.

اقدام ایتالیا تصمیمی منحصربه‌فرد در حوزه مهاجرت به شمار می‌رود و ابعاد آن از منظر قانونی هنوز نامشخص است زیرا برای اجرای این ایده، آلبانی عملا باید بخشی از خاکش را به ایتالیا واگذار کند.

این توافق به‌زودی از طرف اتحادیه اروپا مورد بررسی قرار خواهد گرفت و این نهاد قابل قبول بودن آن را ارزیابی خواهد کرد.

یکی از سخنگویان اتحادیه اروپا درباره این قرارداد تاکید کرد: «ما اطلاعات دقیقی را از ایتالیا درباره این ایده خواسته‌ایم. باید جزئیات این طرح را ببینیم تا بتوانیم در مورد پیامدهای آن صحبت کنیم.»

بیشتر از جهان