در پایان سفر هیئت طالبان، پنج تفاهم‌نامه همکاری با جمهوری اسلامی ایران امضا شد

حسن کاظمی قمی سلطه طالبان بر افغانستان را «آزادی این کشور به‌وسیله مقاومت مردمش» خواند و با این گروه اعلام همکاری ‏کرد

هیئت طالبان از بندر چابهار ایران بازدید و اعلام کرد که زیربناها برای استفاده دوباره افغانستان از بندر چابهار آماده استند - @FDPM_AFG/X

در پایان سفر یک هفته‌ای هیئت طالبان به جمهوری اسلامی ایران، مقام‌های این گروه پنج تفاهم‌نامه همکاری با جمهوری اسلامی ایران امضا کردند. این تفاهم نامه‌ها همه در عرصه‌های اقتصادی از جمله کشاورزی و حمل و نقل و معادن است.

به گزارش خبرگزاری ایرنا، در نشستی که شامگاه پنجشنبه ۱۸ آبان در تهران برگزار شد، علاوه بر هیئت طالبان به رهبری ملا عبدالغنی برادار، معاون اقتصادی نخست‌وزیر طالبان، حسن کاظمی قمی، سفیر و نماینده رئیس‌جمهوری اسلامی ایران، و محمد علی نیکبخت، وزیر جهاد کشاورزی جمهوری اسلامی، حضور داشتند.

این تفاهم‌نامه‌ها شامل «سند یادداشت تفاهم اجلاس کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی، صورت‌جلسه نشست کمیته مشترک همکاری حمل‌ونقل بین‌المللی جاده‌ای، سند یادداشت تفاهم همکاری سازمان هواپیمایی کشوری ایران و طرف افغانستانی، سند همکاری میان ذوب‌آهن اصفهان و طرف افغانستانی، و سند همکاری میان مناطق آزاد بین افغانستان و ایران» است که وزیران جمهوری اسلامی و رژیم طالبان امضا کرده‌اند.

خبرگزاری ایرنا در این گزارش ملا عبدالغنی برادر را «معاون نخست‌وزیر دولت افغانستان» معرفی کرد و نیز به‌نقل از حسن کاظمی قمی نوشت که افغانستان پس از بیست سال در اثر مقاومت مردمش آزاد شده است.

او گفت که جمهوری اسلامی ایران در صدد همکاری‌های اقتصادی با افغانستان برای ثبات و امنیت در آن کشور است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

در نشستی که به‌منظور امضای این تفاهم‌نامه‌ها برگزار شد، نورالدین عزیز، وزیر تجارت و صنعت رژیم طالبان، گفت امیدوار است این تفاهم نامه‌ها عملی و به قرارداد تبدیل شود.

او گفت که در نظر دارد مبادله تجاری میان افغانستان و ایران را به ۱۰ میلیارد دلار برساند و برای این کار به ارتقای سطح همکاری‌ها نیاز است.

او ضمن ابراز امیدواری در مورد اتصال دوباره افغانستان به بندر چابهار، که به‌دلیل تغییرات سیاسی و امنیتی در افغانستان متوقف شده بود، گفت که زیرساخت‌ها برای ازسرگیری استفاده افغانستان از بندر چابهار فراهم شده است.

او همچنین اعلام کرد که جمهوری اسلامی ایران توافق کرده است برای صادرات کالاهای افغانستان تعرفه ترجیحی تعیین کند تا توازن در تجارت میان دو کشور برقرار شود.

در همین حال، مهدی کوهی، مدیرعامل شرکت ذوب آهن اصفهان، نیز به خبرنگاران گفت که قرار است جمهوری اسلامی ایران در عرصه‌های فنی و مهندسی معادن به افغانستان کمک کند. او گفت که جمهوری اسلامی علاقه‌مند به استخراج معادن سنگ آهن افغانستان است.

کوهی اظهار داشت که انتظار می‌رود در سال ۱۴۰۴ میزان تولید کارخانه ذوب آهن اصفهان به ۵۰ میلیون تُن فولاد در سال برسد و برای این کار به استخراج سنگ آهن از افغانستان نیاز دارد.

این در حالی است که کارشناسان سیاسی یکی از دلایل علاقه‌مندی جمهوری اسلامی به استحکام روابط با طالبان را چشم داشتن این دولت مورد تحریم غرب به معادن افغانستان می‌دانند.

شفیق‌الله شفیق، استاد دانشگاه در رشته علوم سیاسی، در گفتگو با ایندیپندنت فارسی گفت که جمهوری اسلامی ایران، به‌دلیل تحریم‌های گسترده اقتصادی، افغانستان را کشوری مهم در کنار خود می‌پندارد، زیرا مواد خام و معادن و همچنین کارگر در این کشور بسیار ارزان است.

او همچنین گفت: «به‌دلیل فقدان یک حکومت رسمی و مقتدر، هرگونه استفاده از منابع طبیعی افغانستان برای کشورهای همسایه آسان و قابل دسترس است.»

هم‌زمان با بروز تنش‌ میان پاکستان و طالبان و نیز اخراج هزاران مهاجر افغان از ایران، هیئتی از رژیم طالبان هفته گذشته به رهبری ملا عبدالغنی برادر به ایران رفت. در این سفر، طالبان و مقام‌های جمهوری اسلامی ایران بیشتر بر موضوع‌های اقتصادی و بازرگانی تمرکز و درباره آن‌ها گفت‌وگو کردند.

بیشتر از اقتصاد