همگرایی عربستان سعودی و سوریه سنگ‌بنای یک مشارکت راهبردی جدید خواهد بود

ریاض به دنبال آن است تا در پرتو یک واقعیت منطقه‌ای در حال تغییر که نمی‌توان آن را نادیده گرفت، درهای جدیدی را به روی سوریه باز کند.

دیدار شاهزاده محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی با احمد الشرع، رئیس دولت جدید سوریه‌ــ عکس  از shaam.org

احمد الشرع، رئیس دولت جدید سوریه، در اقدامی تاریخی که راه را برای مرحله جدیدی از روابط میان عربستان سعودی و سوریه هموار می‌کند و به تقویت و گسترش همکاری میان دو کشور می‌انجامد، به عربستان سعودی سفر کرد. این دیدار صرفا یک نشست دیپلماتیک نبود، بلکه گامی مهم در راستای آغاز یک مشارکت راهبردی به شمار می‌رفت که می‌تواند در زمینه‌های مختلف سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و توسعه تفاوتی محسوس ایجاد کند.

این دیدار نشان‌دهنده تمایل دو کشور برای گشودن صفحه جدیدی بر اساس درک متقابل، منافع دوجانبه و تجسم واقعیتی جدید است که منطقه پس از سقوط رژیم بشار اسد شاهد است؛ به‌ویژه اینکه عربستان سعودی به قدرت پیشتاز و بلامنازع منطقه و بازیگر اصلی در شکل دادن به آینده خاورمیانه تبدیل شده است.

با توجه به چالش‌های بسیاری که سوریه در عرصه‌های مختلف سیاسی، امنیتی، نظامی، اقتصادی و انسانی با آن‌ها مواجه است، ریاض اهمیت حمایت از ثبات و بازسازی سوریه را درک می‌کند. این در حالی است که سوریه به کمک‌ همه کشورهای برادر و دوست، از جمله عربستان سعودی که هم توانایی و اراده حمایت از این تلاش‌ها را دارد و هم می‌تواند بر امنیت منطقه و منافع کشورهای عربی تاثیر مثبتی داشته باشد، نیاز مبرم دارد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

در حال حاضر، عربستان سعودی با اثرگذاری اقتصادی و سیاسی بالایی که دارد، مهم‌ترین حامی سوریه است، زیرا این کشور درهای جامعه جهانی را به روی دمشق باز کرده و با تلاشی همه‌جانبه به دنبال لغو تحریم‌های اعمال‌شده علیه سوریه است.

افزون بر آن، عربستان سعودی می‌تواند با سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌های سوریه، به‌ویژه در حوزه انرژی، رونق را به اقتصاد سوریه بازگرداند و راه را برای فراهم کردن فرصت‌های شغلی جدید که به بهبود زندگی مردم سوریه کمک می‌کند، باز کند. عربستان سعودی با نقش برجسته‌ای که در عرصه کمک‌های بشردوستانه دارد، می‌تواند با ارائه حمایت‌های پزشکی و بازسازی مناطق آسیب‌دیده، در کاهش درد و رنج مردم سوریه نقشی مهمی ایفا کند.

در سفر رئیس دولت جدید سوریه به ریاض، مسائل اقتصادی متعددی از جمله فرصت‌های حمایت از جوانان سوری از طریق راه‌اندازی برنامه‌های تامین مالی پروژه‌های کوچک و تبادل تخصص در زمینه‌های فناوری و نوآوری موردبحث قرار گرفت. احمد الشرع با درک اهمیت فناوری در مرحله بازسازی، به اطلاع از پیشرفت‌های چشمگیری که عربستان سعودی در سال‌های گذشته در زمینه‌های مختلف فناوری، به‌ویژه در عرصه هوش مصنوعی دست یافته است، علاقه زیادی نشان ‌داد. استفاده از فناوری‌های پیشرفته می‌تواند به ایجاد محیطی سازگار و مناسب برای شکوفایی نسل جدیدی که قادر به مشارکت در آینده سوریه باشد، کمک کند.

احمد الشرع، رئیس دولت جدید سوریه و اسعد الشیبانی، وزیر خارجه این کشور، چشم‌انداز ۲۰۳۰ عربستان سعودی را الگویی الهام‌بخش برای آینده سوریه توصیف کردند که می‌تواند در ساختن آینده‌ای بهتر برای سوریه نقش موثری ایفا کند.

در واقع، دیدار رئیس دولت جدید سوریه از ریاض تنها یک سفر تشریفاتی و نمایشی نبود، بلکه نقطه عطفی بود که نشان می‌دهد پادشاهی عربستان سعودی نه‌تنها در داخل این کشور بلکه در سراسر منطقه راه را به سوی آینده‌ای باثبات‌تر و مرفه‌تر هموار می‌کند. ریاض به دنبال آن است تا در پرتو یک واقعیت منطقه‌ای در حال تغییر که نمی‌توان آن را نادیده گرفت، درهای جدیدی را به روی سوریه باز کند.

امروز پادشاهی عربستان سعودی قدرت بلامنازع منطقه است و آنچه می‌تواند به سوریه ارائه دهد، هیچ جایگزینی ندارد. بنابراین، همگرایی اخیر میان عربستان سعودی و سوریه را می‌توان سنگ‌بنای یک مشارکت راهبردی دانست که می‌تواند در سایه تغییرات جهانی، منطقه را به سمت وحدت و همگرایی سوق دهد و افق‌های جدیدی را برای همکاری میان کشورهای این منطقه باز کند.

برگرفته از روزنامه عکاظ

دیدگاه و نظرات ابراز شده در این مقاله لزوماً سیاست یا موضع ایندیپندنت فارسی را منعکس نمی کند.

بیشتر از دیدگاه