پس از چهار دهه، تغییر قوانین طرح ترافیک شهر تهران در دستورکار قرار گرفته است.
محسن هرمزی، معاون شهردار تهران، روز شنبه ۲۰ آبانماه ۱۴۰۲، با اعلام این خبر ادعا کرد برنامهریزی برای بهبود و مهار ترافیک در پایتخت ایران آغاز شده است.
این مقام شهرداری تهران دراینباره گفته است: «تجدیدنظر در طرح ترافیک نقطه آغاز تحول در حملونقل عمومی است.»
برخی از اعضای شورای شهر تهران نیز اعلام کردهاند طبق برنامه چهارساله چهارم، شهرداری پایتخت موظف است طرحی را برای بازنگری در محدوده طرح ترافیک ارائه کند که در صورت تصویب، سال آینده اجرایی خواهد شد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
به نظر میرسد با توجه به کارا نبودن طرح ترافیک و برخی تغییرات آن طی ۴۰ سال گذشته و ترافیک پایتخت بهویژه در ماههای دایر بودن مدارس، شهرداری و اعضای شورای شهر تهران بنا دارند با تصویب طرح جدید، محدودیتهای متفاوتی در مناطق مرکزی شهر وضع کنند.
جعفر تشکری هاشمی، رئیس کمیسیون حملونقل و ترافیک شورای شهر تهران، دلیل اصلی نیاز به تغییر قوانین طرح ترافیک فعلی را متناسب نبودن آن با نیازهای کنونی شهر دانست و اشاره کرد: «طرح فعلی برای چهار دهه پیش است و تناسبی بین نیازها و محدودیتها نیست؛ بنابراین درخواست کردهایم که تمام ابعاد موضوع مورد بررسی قرار گیرد.»
پیشتر اوایل مهرماه و همزمان با بازگشایی مدارس، مدیرعامل سازمان حملونقل ترافیک شهرداری تهران از تصویب ضرورت بازنگری طرح ترافیک در شورای ترافیک خبر داده بود و راهکارهای متفاوتی از قبیل تغییر نحوه محاسبه عوارض ازجمله اضافه شدن میزان پیمایش خودرو در تعیین مبلغ عوارض را بخشی از طرحهای موجود در دستور کار دانست.
هرچند بر اساس صحبت اعضای شورای شهر تهران، این شورا نیز پیشنهادهایی درخصوص نحوه انجام طرح جدید ترافیک داشته که به صورت مکتوب به شهرداری ارائه شده است.
محمد آقامیری، رئیس کمیته عمران شورای اسلامی شهر تهران، نیز دوم آبانماه اعلام کرد چهار میلیون خودرو در تهران وجود دارد، در حالی که ظرفیت معابر کلان شهر بر اساس آمار، حداکثر ۷۵۰ تا ۸۰۰ هزار خودرو است.
کارشناسان حوزه شهرسازی طی سالهای اخیر بارها به مشکل ترافیک پایتخت اشاره کردهاند. این افراد معتقدند طراحی خیابانهای تهران طی چند دهه گذشته ازلحاظ میزان باند اتومبیلرو ثابت مانده و برای چنین حجمی از تردد خودرو طراحی نشدهاند.
همچنین افزایش آلایندهها به دلیل حجم تردد و غیراستاندارد بودن بنزین و مصرف خودروها در پایتخت، سبب شده است این شهر کمترین میزان روزهای هوای پاک را طی سال در میان شهرهای ایران داشته باشد.
مسئله آلودگی هوا سبب شده است در موارد متعددی به سبب کاستن از حجم تردد و کاهش میزان آلودگی هوا، طرحهایی همچون تردد خودروها بهصورت زوج و فرد و اعمال طرح ترافیک از دربخانهها در پایتخت اجرایی شود که هیچکدام نتوانسته است بهصورت کامل معضل ترافیک و آلودگی ناشی از تردد خودروها را در تهران رفع کند.
با این حال، به نظر میرسد یکی از راهکارهای پیشنهاد شده به گفته رئیس کمیته عمران شورای اسلامی شهر تهران، طرح تردد دو پلاک در هر روز بر اساس آخرین رقم پلاک خودرو است که بهواسطه آن میتوان میزان تردد را به یکپنجم میزان فعلی کاهش داد.