خبرگزاری رویترز گزارش داد که روسیه توافقنامه همکاری با ژاپن در مورد نابودی پسماندهای هستهای مسکو را به حالت تعلیق درآورده است.
سندی که در وبسایت رسمی دولت روسیه منتشر شده، نشان میدهد که میخائیل میشوستین، نخستوزیر این کشور، روز سهشنبه، ۷ نوامبر، فرمانی مبنی بر تعلیق قرارداد ۱۹۹۳ با ژاپن را امضا کرده است.
در این بیانیه، دلیلی برای تصمیم مسکو ذکر نشده، اما تاکید شده است که وزارت خارجه روسیه کشور ژاپن را از این اقدام مطلع خواهد کرد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
روابط روسیه با ژاپن پس از تهاجم نظامی مسکو به اوکراین در فوریه سال گذشته و پیوستن توکیو به کشورهای غربی در اعمال تحریمهای تنبیهی، بدتر از گذشته شده است.
روسیه در سال ۱۹۹۳ موافقت کرد که ناوگان اقیانوس آرام مستقر در ولادی وستوک، تخلیه زبالههای رادیواکتیو مایع در دریای ژاپن را متوقف کند، اما از کشورهای ثروتمندتر خواست که به این کشور در پردازش زبالهها برای دفن زیرزمینی کمک کنند.
بر اساس توافق تعلیقشده با ژاپن، توکیو قرار بود به خلع سلاحهای هستهای، ازجمله برچیدن زیردریاییهای اتمی کمک کند، اما رسانههای ژاپنی گزارش دادند که این کار تعلیق شده، زیرا مسکو ارسال اطلاعات لازم به توکیو را متوقف کرده است.
به گزارش تایمز ژاپن ، هیروکازو ماتسونو، دبیر ارشد کابینه ژاپن، روز جمعه ۱۰ نوامبر، در یک کنفرانس خبری در توکیو گفت: «مایه تاسف است که دولت روسیه بهطور یکجانبه تعلیق این پیمان را بدون اطلاع قبلی انجام داده است».
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، روز پنجشنبه، دوم نوامبر (۹ آبان)، نیز لایحه لغو پیمان منع جامع آزمایش هستهای کشورش را امضا کرد. او گفته بود که لغو پیمان منع جامع آزمایش هستهای که روسیه در سال ۲۰۰۰ به آن پیوست، بازتاب موضعگیری ایالات متحده است که با وجود امضای این پیمان، آن را به تصویب نرساند.
پیمان منع جامع آزمایش هستهای که در سال ۱۹۹۶ به تصویب مجمع عمومی سازمان ملل رسید، کشورهای عضو را از هر گونه انفجار هستهای در هر نقطه از قلمروشان منع میکند، اگرچه این پیمان هرگز بهطور کامل اجرا نشد.
در حال حاضر نگرانیهای گستردهای وجود دارد که روسیه با هدف منصرفکردن غرب از ادامه کمک نظامی به اوکراین، آزمایشهای هستهایاش را از سر بگیرد.