«اعتراض» وکیل نیلوفر حامدی به حکم؛ احضار سعیده شفیعی و نسیم سلطان بیگی به زندان اوین

زینب رحیمی، روزنامه‌نگار حوزه محیط زیست، پس از احضار به دادسرای رسانه به «نشر اکاذیب و جریحه‌دار کردن عفت عمومی» متهم شد

سعیده شفیعی و نسیم سلطان‌بیگی، دو روزنامه‌نگار در تهران، به خاطر گزارش‌هایی با موضوع فقر، تبعیض و تورم، به حبس محکوم شده‌اند-Social Media

وکیل نیلوفر حامدی همزمان با ارائه لایحه تجدیدنظر و اعتراض به حکم صادره برای این روزنامه‌نگار، از قضات دادگاه تجدیدنظر خواست حکم برائت نیلوفر حامدی و الهه محمدی را صادر کنند. همزمان، دستگاه قضایی چمهوری اسلامی ایران سعیده شفیعی و نسیم سلطان‌بیگی، دو روزنامه‌نگار اقتصادی را که به دلیل انتشار گزارشی درباره فقر، به حبس محکوم شده‌اند، به زندان اوین احضار کرد و زینب رحیمی، خبرنگار محیط زیست، پس از احضار و رجوع به دادسرای رسانه، به «نشر اکاذیب و جریحه دار کردن عفت عمومی» متهم شد.

پرتو برهان‌پور، وکیل نیلوفر حامدی، از اعتراض به حکم دادگاه علیه این روزنامه‌نگار و ارائه درخواست تجدیدنظر خبر داد و از قضات دادگاه تجدیدنظر خواست حکم برائت برای نیلفور حامدی صادر کنند.

همزمان، محمدحسین آجرلو، همسر این روزنامه‌نگار، نیز در شبکه اجتماعی ایکس (توییتر سابق)، نوشت: «روز شنبه به حکم ناعادلانه صادر شده علیه نیلوفر حامدی اعتراض کردیم» و «امیدواریم دادگاه تجدیدنظر، منصفانه و طبق قانون به این اعتراض رسیدگی کند.»

بنا به حکم دادگاه بدوی در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران که یکشنبه، ۳۰ مهر، صادر شد، نیلوفر حامدی به ۱۳ سال زندان که هفت سال آن اجراشدنی است، و الهه محمدی به ۱۲ سال زندان که شش سال آناجراشدنی است، محکوم شده‌اند.

پرتو برهان‌پور، وکیل نیلوفر حامدی، یکشنبه، ۲۱ آبان، در گفت‌وگویی با روزنامه شرق گفت: «روز شنبه از حکم صادره برای نیلوفر حامدی تجدیدنظرخواهی کردم.»

او با برشمردن موارد متعددی از ایرادات شکلی و ماهوی در پرونده نیلوفر حامدی و الهه محمدی و «منع» وکلای این روزنامه‌نگاران از دفاع علنی و عمومی از آن‌ها، افزود: «دادرسی منصفانه یکی از اصول مسلم شرعی و قانونی است که ضامن حقوق اشخاص است؛ اما از ابتدای بازداشت خانم حامدی، اتهامات متعددی به او زده شد و یک‌سری از اشخاص و رسانه‌های خاص، به‌راحتی راجع به این پرونده و دادنامه صحبت کردند، ولی با صدور قرار غیرعلنی، وکلا از صحبت درباره جزئیات منع شدند.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

برهان‌پور گفت که «جامعه می‌بیند که این دادگاه با وجود درخواست‌های مکرر موکل و وکلا، به طور علنی برگزار نمی‌شود و نمایندگان انجمن صنفی راه داده نمی‌شوند؛ اما یکباره خبرگزاری رسمی قوه قضائیه از خانم‌ها نیلوفر حامدی و الهه محمدی مستند پخش می‌کند»، آن‌هم «مستنداتی که بر روی پرونده نبوده و من و موکلم آن‌ها را ندیده و نشنیده‌ایم».

او افزود: «ای کاش قوه قضائیه یک بار برای همیشه این مسئله را حل کند و کل کیفرخواست و دادنامه را نه به صورت گزینشی، منتشر کند و ما هم متقابلا لایحه دفاعیه را منتشر می‌کنیم»، یا حتی «خودشان فقط همین لایحه تجدیدنظرخواهی را منتشر کنند».

برهان‌پور سپس با تاکید بر اینکه در حکم صادرشده برای نیلوفر حامدی «به هیچ‌کدام از ایرادهای شکلی وکلا پاسخ داده نشده و حتی در رد دفاعیه وکلا، جمله‌ای هم نوشته نشده است»، افزود که در این حکم «یک‌سری جملات مجهول» وجود دارد که به «اعترافات اشخاص بدون اشاره به هویت آن‌ها استناد‌ شده» و همچنین، بخشی از حکم بر اساس «احتمال» صادر شده که «واقعا مشخص نیست ما باید چطور در برابر ظن‌وگمان و اشخاص مجهول دفاع کنیم.»

پرتو برهان‌پور تاکید کرد که در حکم صادره برای نیلوفر حامدی و الهه محمدی، به هیچ‌یک از ایرادهای شکلی وکلا «پاسخ داده نشده و حتی در رد دفاعیه وکلا، جمله‌ای هم نوشته نشده است».

او از «قضات تجدیدنظر» خواست «پرونده را به دقت مطالعه کنند و مورد رسیدگی قرار دهند و بر اساس مستندات موجود، حکم برائت» برای نیلوفر حامدی صادر کنند.

حامدی در بخشی از مصاحبه خود با روزنامه شرق، اظهارات مسعود ستایشی، سخنگوی قوه قضائیه، را که «اتهامات این دو روزنامه‌نگار را با جان باختن مهسا امینی، بی‌ارتباط» دانسته بود، رد کرد و گفت، «اولا بخشی از اوراق پرونده» درباره مسئله جان باختن مهسا امینی و اخبار مربوط به آن است و «هم در کیفرخواست و هم در دادنامه صادره به این مسئله اشاره شده» است و «ثانیا عکسی که خانم حامدی از پدر و مادربزرگ مهسا امینی در آغوش یکدیگر در بیمارستان گرفته و در صفحه توییترش منتشر کرده، به‌عنوان یکی از مصادیق اتهامی مورد استناد قرار گرفته» است.

نیلوفر حامدی، خبرنگار روزنامه شرق، پس از انتشار گزارشی درباره شیوه برخورد نیروهای انتظامی با مهسا امینی و وضعیت او در زمان بستری در بیمارستان کسری،  ۳۰ شهریور ۱۴۰۱ بازداشت شد و از آن زمان تاکنون همچنان در بازداشت بوده است.

الهه محمدی، خبرنگار روزنامه هم‌میهن، نیز پس از سفر به سقز و گزارش مراسم خاکسپاری مهسا امینی و نقل گفت‌وگو با پدر و مادر مهسا امینی در این گزارش، بازداشت شد و همچنان در بند زنان زندان اوین محبوس است.

احضار سعیده شفیعی و نسیم سلطان‌بیگی به زندان اوین، تفهیم اتهام زینب رحیمی در دادسرای رسانه 

در همین حال، سعیده شفیعی و نسیم سلطان‌بیگی، روزنامه‌نگاران ساکن  تهران که به دلیل انتشار گزارش‌هایی با موضوع فقر، تبعیض و تورم، به حبس محکوم شده‌اند، برای اجرای احکام به «زندان اوین» احضار شده‌اند.

سعیده شفیعی در شبکه اجتماعی ایکس در این باره نوشت: «من سعیده شفیعی، روزنامه‌نگار اقتصادی، برای تحمل سه سال و شش  ماه زندان به شعبه یک اجرای احکام اوین فراخوانده شدم» و افزود که سه‌شنبه، ۲۳ آبان (۱۴ نوامبر)، «برای تحمل زندان باید خود را به اوین معرفی کنم».

دادگاه انقلاب تهران دوشنبه، ۹ مرداد سال جاری، احکام سعیده شفیعی و نسیم سلطان‌بیگی را صادر کرد که بر اساس آن، هر یک از آنان به سه سال و شش ماه و یک روز زندان به اتهام «اجتماع و تبانی» و هفت ماه و ۱۶ روز حبس به اتهام «تبلیغ علیه نظام»، و در مجموع هر یک به «چهار سال و سه ماه زندان، دو سال ممنوعیت خروج از کشور و دو سال ممنوعیت عضویت در گروه‌های سیاسی» محکوم شدند.

این حکم در دادگاه تجدیدنظر نیز عینا تایید شد و «اشد» آن که سه سال و شش ماه است، برای هر یک از این دو روزنامه‌نگار به اجرا گذاشته می‌شود.

در همین حال، زینب رحیمی، روزنامه‌نگار حوزه محیط زیست، که پیش‌تر به دادسرای رسانه احضار شده بود، در شبکه اجتماعی ایکس، نوشت: «روز یکشنبه به همراه وکیلم آقای دانیال کرانیان در دادسرای فرهنگ و رسانه حاضر، و به اتهام نشر اکاذیب و جریحه‌دار کردن عفت عمومی تفهیم اتهام شدم» و افزود که اینک «با قرار کفالت» آزاد است «تا رای نهایی صادر شود»

زینب رحیمی از سرنشینان اتوبوس خبرنگاران محیط زیست بود که تیر ۱۴۰۰ در جریان بازدید از تونل کانی‌ سیب به میزبانی سازمان حفاظت محیط زیست و ستاد احیای دریاچه ارومیه، واژگون شد و در اثر آن حادثه، مهشاد کریمی و ریحانه یاسینی، خبرنگاران حوزه محیط زیست خبرگزاری‌های ایسنا و ایرنا، جان باختند و زینب رحیمی و ۱۷ خبرنگار دیگر مصدوم شدند.

در چند هفته اخیر دستگاه‌های امنیتی جمهوری اسلامی ایران فشار بر روزنامه‌نگاران را تشدید کرده‌اند و دستگاه قضایی نیز شماری از روزنامه‌نگاران را  احضار کرده است.

مریم شکرانی، روزنامه‌نگار و دبیر گروه اقتصادی روزنامه شرق، نیز هفته گذشته از احضار خود خبر داد و در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «دوباره پرونده جدیدی برایم در شعبه ۱۶ باززپرسی دادسرای فرهنگ و رسانه تهران تشکیل داده‌اند. حتی موضوع شکایت را نمی‌دانم و در سامانه ثنا چیزی ثبت نشده است.»

دادسرای فرهنگ و رسانه همچنین امید توشه، روزنامه‌نگار، را به دلیل انتشار متنی در واکنش به «اعلام رسمی جان‌باختن آرمیتا گراوند» احضار کرده است.

این روزنامه‌نگار پس از اعلام رسمی جان‌ باختن آرمیتا گراوند، در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «دختر دانش‌آموزی که برای نخوردن صبحانه در مترو از حال رفت و برای همین ما بردیمش بیمارستان نظامی و اجازه ندادیم خبرنگاری نزدیکش شود و صدا‌وسیما را فرستادیم با خانواده‌اش مصاحبه کند و بگوید ضربه به سرش نخورده، از دنیا رفت.»

در یک سال اخیر و از هنگام آغاز خیزش سراسری علیه نظام جمهوری اسلامی، ده‌ها روزنامه‌نگار در ایران احضار، بازداشت و زندانی شده‌اند.