درحالی وارد هفتمین هفته جنگ میان اسرائیل و حماس شدیم که روز جمعه، ۲۶ آبان (۱۷ نوامبر) درگیریها در نوار غزه باشدت ادامه داشت.
سربازان اسرائیلی در سومین روز جستوجو در بیمارستان الشفای غزه، روز جمعه نیز به تلاش برای یافتن مرکز عملیات حماس در این مکان ادامه دادند. مقامهای اسرائیلی معتقدند که یک مرکز مخفی فرماندهی حماس در تونلهای زیر این بیمارستان قرار دارد، اما هم شبهنظامیان حماس و هم مقامهای بیمارستان وجود چنین پایگاهی را تکذیب میکنند.
وزارت بهداشت غزه که زیر نظر حماس اداره میشود، اعلام کرد طی دو روز گذشته درحالیکه نیروهای اسرائیلی در حال جستوجو در بیمارستان الشفا بودند، درپی ازکار افتادن تجهیزات پزشکی حیاتی بهدلیل قطع برق، ۲۴ بیمار در بزرگترین بیمارستان غزه جان باختهاند.
ازسوی دیگر، ارتش اسرائیل اعلام کرد که روز جمعه در دو درگیری جداگانه در کرانه باختری رود اردن، دستکم هفت شبهنظامی را کشته است.
همزمان درپی موافقت کابینه جنگ اسرائیل با درخواست آمریکا و صدور اجازه برای ورود روزانه دو تانکر گازوئیل به غزه، بالاخره پس از شش هفته، روز جمعه نخستین محموله سوخت ازطریق گذرگاه رفح از مصر وارد غزه شد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
ایالات متحده از اسرائیل درخواست کرده بود که برای رفع نیاز نهادهای سازمان ملل متحد در منطقه و پایاندادن به قطعی ارتباطات که کاروانهای کمکرسانی به غزه را به مدت دو روز متوقف کرده بود، برای ارسال روزانه میزان محدودی سوخت به آنجا مجوز صادر کند.
یک مقام مرزی فلسطین روز جمعه اعلام کرد که حدود ۱۷هزار لیتر (حدود ۴۵۰۰ گالن) سوخت ازطریق گذرگاه رفح برای شرکت مخابراتی ارسال شده است.
تزاچی هانگبی، مشاور امنیت ملی دولت اسرائیل، نیز یکی از دلایل ارسال سوخت به غزه را ضرورت پشتیبانی از زیرساختهای آب و فاضلاب این منطقه و ازسرگیری فعالیت تاسیسات تصفیه فاضلاب غزه اعلام کرد که «بهدلیل کمبود برق از کار افتاده است».
او گفت: «ما این تصمیم را برای جلوگیری از شیوع بیماریهای همهگیر گرفتیم. نمیخواهیم بیماریهای همهگیر به غیرنظامیان یا سربازان ما آسیب بزند.» سازمان جهانی بهداشت نیز روز جمعه از افزایش شیوع بیماریهای همهگیر با آغاز زمستان در غزه ابراز نگرانی کرده بود.
یک مقام ارشد آمریکایی اعلام کرد که واشنگتن بهمدت چند هفته فشار زیادی بر اسرائیل اعمال کرده است تا اجازه دهد سوخت ازطریق گذرگاه رفح وارد غزه شود و آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، نیز به صراحت اعلام کرده است که اسرائیل باید فورا برای جلوگیری از یک فاجعه انسانی اقدام کند.
علاوهبر این، روز جمعه در شهر برلین، رهبران آلمان و ترکیه پس از تبادل نظر درباره جنگ اسرائیل علیه حماس، در نشستی خبری شرکت کردند. در این نشست، صدراعظم آلمان، اولاف شولتس، بر حق اسرائیل برای دفاع از خود تاکید کرد و رجبطیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه، خواستار پایان عملیات نظامی اسرائیل شد.
شولتس تاکید کرد که صلح درازمدت در منطقه قابل دستیابی نیست، مگر اینکه حماس تمام قدرت نظامی و توانایی برای انجام حملات را از دست بدهد.
در مقابل، اردوغان به حملات هوایی و زمینی اسرائیل در غزه انتقاد کرد و گفت: «حمله به بیمارستانها یا کشتار کودکان در تورات (کتاب مقدس یهودیان) وجود ندارد؛ شما نمیتوانید این کار را انجام دهید.»
درگیریهای حماس و اسرائیل از روز هفتم اکتبر با حمله غافلگیرکننده نیروهای حماس به جنوب اسرائیل آغاز شد. در این حمله حدود ۱۲۰۰ نفر، عمدتا غیرنظامی، کشته و بیش از ۲۰۰ نفر بهدست نیروهای حماس ربوده و به غزه برده شدند. ارتش اسرائیل در آخرین برآوردش از تعداد گروگانها،آنها را ۲۳۹ نفر اعلام کرده است.
وزارت بهداشت حماس در غزه، نیز در آخرین بهروزرسانی خود، آمار کشتهشدگان در حملات اسرائیل به این منطقه را تاکنون حدود ۱۲هزار نفر، اغلب غیرنظامی و شامل دستکم ۴هزار و ۷۰۰ کودک و ۳هزار زن اعلام کرده است. البته کارشناسان درمورد صحت و دقت آمارهای ارائهشده ازسوی حماس که قابل راستیآزمایی ازسوی نهادهای مستقل نیست، تردیدهایی را مطرح کردهاند.