سومین سالگرد جنگ اوکراین؛ کی‌یف میان اروپا و آمریکا سرگردان است

معاون وزیر امور خارجه روسیه گفت که کشورش خواهان یک توافق بلندمدت صلح با اوکراین است، نه یک آتش‌بس سریع با حمایت آمریکا

در حالی که سه سال از حمله نظامی روسیه به اوکراین می‌گذرد، کی‌یف اکنون بیشتر از همیشه نگران شکست از ولادیمیر پوتین است که به نظر می‌رسد تحت حمایت دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، قرار گرفته است.

ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهوری اوکراین، که در روزهای گذشته جدال‌های کلامی با مقام‌های آمریکایی داشته است، روز دوشنبه میزبان رهبران اتحادیه اروپا بود که تاکید دارند در این جنگ کنار کی‌یف ایستاده‌اند و با کنار رفتن ایالات متحده از جمع حامیان اوکراین هم این کشور را تنها نمی‌گذارند.

به گزارش رویترز، از میان رهبران خارجی که به مناسبت سالگرد جنگ اوکراین وارد این کشور شدند، می‌توان به اورسولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اروپا، آنتونیو کاستا، رئیس شورای اروپا و همچنین رهبران کانادا، فنلاند، دانمارک، نروژ و سوئد اشاره کرد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

بنا بر گزارش‌ها، قرار است فون در لاین در نهمین سفرش به اوکراین بسته کمک مالی ۳.۵ میلیارد یورویی را معرفی کند که برای تقویت بودجه تحت فشار اوکراین و تامین خرید تجهیزات نظامی در نظر گرفته شده است. این مبلغ بخشی از یک بسته کمک مالی بزرگ‌تر ۵۰ میلیارد یورویی است که اتحادیه اروپا اوایل سال ۲۰۲۴ تحت عنوان «برنامه کمک به اوکراین» تصویب کرد.

حمایت اروپا از اوکراین در حالی است که ولودیمیر زلنسکی که در دولت بایدن تحت حمایت همه‌جانبه قرار داشت، حالا دیگر مطمئن نیست بتواند به نزدیک‌ترین متحدش یعنی ایالات متحده تکیه کند. دونالد ترامپ هفته گذشته ولودیمیر زلنسکی را یک «دیکتاتور» منفور خطاب کرد که یا باید به‌سرعت توافق صلح را بپذیرد یا کشورش را از دست می‌دهد. رهبر اوکراین هم در پاسخ گفت که رئیس‌جمهوری ایالات متحده در یک «حباب اطلاعات نادرست» زندگی می‌کند.

فراتر از جنگ لفظی، مقام‌های آمریکایی هفته گذشته مذاکرات مستقیم با طرف روسی را در عربستان سعودی آغاز کردند. آنچه کی‌یف و اروپا را نگران می‌کند که بدون حضور آن‌ها به نتیجه‌ای منتهی شود.

زلنسکی روز چهارشنبه ایالات متحده را متهم کرد که با برگزاری مذاکرات دوجانبه در ریاض، روسیه را از انزوای جهانی خارج کرده است. او همچنین پیش‌نویس توافقنامه معدنی آمریکا برای واگذاری بخشی از معادن اوکراین را نیز رد کرد و گفت: «این توافق هنوز آماده نیست. تحت قوانین آمریکا تدوین شده است و من نمی‌توانم کشورمان را بفروشم.»

او همچنین مدعی شد که اوکراین «بسیار قوی‌تر از زمان ابتدای تهاجم روسیه» است و روایت‌های ترامپ درباره ناتوانی اوکراین در مقاومت، اشغال همه‌چیز از سوی روس‌ها و قدرت ارتش روسیه را رد کرد. او تاکید کرد که اوکراین اکنون «بسیار مقاوم‌تر» است و این امر «توانایی ما را برای مذاکرات باعزت و برابر با شرکا، متحدان یا بدون آن‌ها» تضمین می‌کند.

زلنسکی روز دوشنبه نیز در پیامی تازه اعلام کرد قهرمانی مردم کشورش را می‌ستاید و نوشت: «سه سال مقاومت. سه سال قهرمانی مطلق اوکراینی‌ها.» او روز یکشنبه نیز گفت که اگر کنار رفتن او از قدرت همراه با رسیدن کشورش به صلح باشد، حاضر است از ریاست‌جمهوری کناره‌گیری کند. زلنسکی همچنین در اظهارنظری طعنه‌آمیز گفت که می‌تواند خروج خود از قدرت را با ورود اوکراین به ناتو معاوضه کند.

در همین حال، یک دیپلمات ارشد روسی به خبرگزاری ریانو گفت: «روسیه خواهان یک توافق صلح بلندمدت بر سر اوکراین است که با آنچه علل اصلی درگیری می‌داند، مقابله کند و نه آتش‌بس سریع تحت حمایت آمریکا و سپس، از سرگیری مجدد درگیری‌ها.»

 سرگئی ریابکوف، معاون وزیر خارجه روسیه در مصاحبه‌ای که روز دوشنبه منتشر شد، گفت که مسکو به دنبال توافقی با اوکراین است. او در عین حال با اشاره به نقش آمریکا در مذاکرات صلح افزود: «تمایل طرف آمریکایی برای حرکت به سمت آتش‌بس سریع را تشخیص می‌دهیم، اما آتش‌بس بدون حل‌وفصل بلندمدت مشکلات را نمی‌خواهیم و در عین حال تمایل نداریم این آتش‌بس پیامدهای بعدی از جمله در روابط روسیه و آمریکا داشته باشد.»

ریابکوف به مذاکرات هفته گذشته در ریاض اشاره کرد اما در مورد طرح صلح دونالد ترامپ برای اوکراین توضیح بیشتری نداد. او موضع مسکو را تکرار کرد که جز راه‌اندازی «عملیات نظامی ویژه» در اوکراین چاره‌ای نداشته، زیرا نگران گسترش ائتلاف ناتو به سمت شرق بوده است.

رسانه‌های دولتی چین هم گزارش دادند که شی جین‌پینگ، رئیس‌جمهوری چین، روز دوشنبه در تماس تلفنی با ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه، بر شراکت «بدون محدودیت» دو کشور تاکید کرده است. این گفتگو در حالی انجام شد که تلاش ایالات متحده برای توافق سریع به منظور پایان دادن به جنگ اوکراین این چشم‌انداز را ایجاد کرده است که واشینگتن می‌تواند بین شی و پوتین شکاف ایجاد و بر رقابت با دومین اقتصاد بزرگ جهان تمرکز کند.

به گفته برخی تحلیلگران، تماس رهبران روسیه و چین با هدف از بین بردن چنین چشم‌اندازی صورت ‌گرفت و دو رهبر بر دوام و ماهیت «درازمدت» اتحاد خود که تحت تاثیر هیچ «طرف ثالثی» قرار نمی‌گیرد، تاکید کردند.

شی در دهه گذشته بیش از ۴۰ بار با پوتین ملاقات کرده و پوتین در ماه‌های اخیر چین را «متحد» خود توصیف کرده است. پکن از محکوم کردن مسکو بابت حمله به اوکراین هم امتناع کرد که باعث شد روابطش با اروپا و ایالات متحده تیره شود.

بیشتر از جهان