رویکرد عربستان سعودی به چالشهای سیاسی فراتر از صرفا حل مشکلات است. ترکی فیصل الرشید در مقالهای در عرب نیوز مینویسد این رویکرد بر «تمرکز بر روابط قطعشده» تاکید دارد.
او در ادامه میافزاید سیاست موثر مستلزم ارتباط حتی با دشمنان است، اصلی که در روابط بینالملل حیاتی است. عربستان سعودی، تحت رهبری شاهزاده محمد بن سلمان، تجسم این فلسفه است و تعهدش به گفتوگو و دیپلماسی بهجای انزواگرایی را نشان داده است.
عربستان سعودی با تمرکز بر اهداف چشمانداز ۲۰۳۰، پویایی سیاستهای منطقهای را از طریق سرمایهگذاریهای راهبردی و پروژههای نوآورانهای که این کشور را به متحدی قابلاعتماد و شریکی مطلوب تبدیل میکند، تغییر داده است.
به نوشته الرشید، این تغییر صرفا برای حل چالشهای موجود نیست، بلکه برای بازتعریف چشمانداز آینده خاورمیانه و فراتر از آن طراحی شده است. یکی از مهمترین جنبههای این تحول تاکید بر ایجاد پلهای ارتباطی از طریق گفتوگو است.
مفهوم «تمرکز بر روابط قطعشده» بهمعنای تلاش فعالانه برای بازسازی و بهبود روابط با کشورهای گوناگون از جمله کشورهایی است که پیشتر بهعنوان رقیب یا دشمن در نظر گرفته میشدند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
ولیعهد عربستان سعودی گامهای جسورانهای برای تعامل با کشورهای سراسر جهان برداشته و روابطی را که زمانی پرتنش بودند، تقویت کرده است. این رویکرد در محیطی که تنشهای ژئوپلیتیکی میتوانند ثبات منطقهای را تهدید کنند، امری حیاتی است.
این راهبرد دیپلماتیک بر این درک استوار است که سیاست اغلب بهمعنای مذاکره با مخالفان است. این رویکرد نشاندهنده راهبردی عقلانی است که فراتر از دیدگاههای سادهانگارانه بازتنظیم سیاست خارجی یا حذف صورت مسئله حرکت میکند.
در عوض، عربستان سعودی به این واقعیت واقف است که پیچیدگیهای روابط بینالملل نیازمند رویکردی ظریف و دقیق است که در آن گفتوگو و مصالحه در اولویت قرار دارند.
عربستان سعودی از طریق طرحهای ابتکاری گوناگون، بهویژه اصلاحات داخلی و موضعگیریهای راهبردی خارجی، به موفقیتهای قابلتوجهی دست یافته و از مزایای سیاسی، اقتصادی و اجتماعی آن بهرهمند شده است.
مذاکرات اخیر میان مقامهای آمریکا و روسیه که در ریاض برگزار شد، بار دیگر نقش عربستان سعودی بهعنوان یک میانجی بینالمللی را برجسته کرد.
نشست پیشنهادی میان دونالد ترامپ و ولادیمیر پوتین با حضور ولیعهد عربستان سعودی لحظهای سرنوشتساز در تغییر دیپلماسی بینالمللی و بستری برای بررسی مسائل مهم جهانی و تقویت همکاری میان قدرتهای بزرگ جهان خواهد بود.
نویسنده مقاله در ادامه مینویسد در شرایطی که جهان غرب دستخوش تقویت جریان ملیگرایی و بیاعتمادی فزاینده به نهادهای مستقر است که به ایجاد فضای بیاطمینانی دامن میزند، تعهد عربستان سعودی به دیپلماسی و توسعه پایدار بیش از پیش اهمیت پیدا میکند.
مسیر پیشرو آسان نخواهد بود، اما نقش در حال تحول عربستان سعودی در دیپلماسی جهانی، گواهی بر قدرت تعامل و امکان تغییر مثبت در چشمانداز پیچیده بینالملل است.