کاظم غریبآبادی، معاون حقوقی وزارت خارجه جمهوری اسلامی در حساب کاربری خود در اکس با اشاره به رایزنیهای روز دوشنبه با آلمان، فرانسه و بریتانیا درباره برنامه هستهای این دیدار در ژنو را «سازنده» توصیف کرد.
نمایندگان جمهوری اسلامی پیشتر در ماه ژانویه برای دومین بار در کمتر از دو ماه با تروئیکای اروپایی که به «E3» معروفاند، درباره برنامه هستهای تهران گفتگو کرده بود. دور قبلی مذاکرات اواخر سال گذشته در نیویورک برگزار شده بود.
غریبآبادی در این زمینه در اکس نوشت: «یک دور جدید از مذاکرات سازنده با مدیران سیاسی E3 برگزار کردم».
غریبآبادی گفت که طرفین «دیدگاههای خود را درباره مسائل هستهای و لغو تحریمها به اشتراک گذاشتند» و افزود که «توافق شد مذاکرات ادامه یابد».
این دیدار در حاشیه سفر عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، به ژنو برای شرکت در کنفرانس خلع سلاح سازمان ملل متحد و نشست شورای حقوق بشر برگزار شد.
مذاکرات با قدرتهای اروپایی در حالی انجام میشود که پس از بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید، برنامه هستهای ایران بار دیگر در کانون توجه قرار گرفته است.
ترامپ در دوران نخست ریاستجمهوری خود سیاست «فشار حداکثری» علیه تهران را دنبال کرد و آمریکا را از برجام که آن را بدترین توافق خواند، خارج کرد.
رئیسجمهوری آمریکا اکنون بهطور شفاف و صریح تاکید میکند که جمهوری اسلامی هرگز نباید سلاح هستهای داشته باشد و موضوعاتی مانند برچیدن فعالیتهای هستهای ایران را مطرح میکند که میتواند الگویی مشابه خلع سلاح لیبی باشد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
ترامپ همزمان با امضا فرمان بازگشت فشار حداکثری علیه جمهوری اسلامی در دولت دوم خود اعلام کرد که آماده توافق است.
اما علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی که در دولت اول ترامپ مذاکره با او را سم مضاعف خوانده بود، در واکنش به این اقدام ترامپ گفت که مذاکره با آمریکا بیفایده است.
همزمان کارگزاران جمهوری اسلامی میکوشند کانال رایزنی با اروپا را باز نگهدارند تا احتمالا الگویی که در دولت اول ترامپ دنبال کردند، یعنی ایجاد شکاف بین آمریکا و متحدان اروپاییاش درباره نحوه برخورد با تهران را دوباره تکرار کنند.
جمهوری اسلامی در دولت اول ترامپ موفق شد با این رویکرد اروپا را مجاب کند که از فعال شدن مکانیسم ماشه و بازگشت تحریمهای بینالمللی جلوگیری کند.
اما روشن نیست که اروپا در حالی که فقط تا آبان ماه برای فعال کردن مکانیسم ماشه فرصت دارد، باوجود پیشرفت فعالیتهای هستهای ایران و افزایش ذخایر اورانیوم غنیشده با خلوص بالا، همچنان در مقابل فشار آمریکا از جمهوری اسلامی محافظت کند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، آژانس بینالمللی انرژی اتمی اعلام کرده است که ایران میزان تولید اورانیوم غنیشده خود را افزایش داده، بهطوریکه تنها کشور غیرهستهای است که اورانیوم با غنای ۶۰ درصد در اختیار دارد.
این سطح غنیسازی، فاصله چندانی با میزان ۹۰ درصدی موردنیاز برای ساخت بمب اتم ندارد.